2024. június 23., Zoltán

Eger ügye

#berecz mátyás #dobó istván vármúzeum #eger

A várból kirúgott Berecz Mátyás szerint azzal akarják őt lejáratni, hogy munkakerülőnek állítják be

Csarnó Ákos 2022.01.12. 13:00

Az ellenzéki képviselőjelölt úgy véli, az országgyűlési választásokkal a láthatáron a Fidesznek kapóra jön ez az ügy.

 

Ahogy azt a napokban megírtuk, január elején elbocsátották várbeli muzeológus állásából Berecz Mátyást. A volt egri alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő – aki áprilisban az egyesült ellenzék jelöltjeként indul az országgyűlési választáson az egri körzetben – az Egri Ügyeknek azt nyilatkozta: sem az eljárás, sem a menesztésének indoklása nem volt jogszerű.

 

Ezt követően a városvezetés híroldalán, az EgerInfón is megjelent a hírről egy cikk, amelyben idézik Mirkóczki Ádám polgármestert, aki a Vármúzeum közlésére hivatkozva azt nyilatkozta, hogy azért küldték el Berecz Mátyást, mert az előírt munkaidőben több alkalommal egyáltalán nem jelent meg a munkahelyén.

 

Az ellenzék képviselőjelöltje ezután megmutatta portálunknak a neki küldött felmondólevelet, amely valóban "többszöri igazolatlan hiányzással" magyarázza az elbocsátást, de egészen konkrétan csak egy esetet említ meg. Berecz szerint ez az egyetlen olyan alkalom, amikor ténylegesen hiányzott a munkahelyéről, és ezt a múzeum vezetése alá is tudja támasztani (ugyanis volt egy ellenőrzés, és akkor nem volt jelen). Felidézte: az eset december 30-án történt, amikor ő elment egy jótékonysági rendezvényre. Ez fél napig tartott, így délután már bent volt a munkahelyén, és akkor közölte vele az igazgató, hogy el akarja bocsátani.

A többi esetben elmondása szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a Vármúzeum Baktai úti telephelyéről átment egy másik telephelyükre, ez viszont nem jelenti, hogy elhagyta volna a munkavégzése helyét – a munkaköri leírásában ugyanis az szerepel, hogy a munkavégzés helye a Vár közi székhely és a többi telephelyük. Berecz Mátyás azt is kiemelte, hogy amennyiben kifogás merült fel a munkavégzésével kapcsolatban, azt 15 napon belül jelezni kellett volna az ő részére.

A képviselőjelölt azt mondja: nem egyszerűen kirúgták, hanem le is akarják járatni. Szerinte a választások előtt a Fidesznek kapóra jön ez az ügy, hiszen a menesztésének hivatalos magyarázata őt rossz színben tünteti fel: lényegében munkakerülőnek állítják be. Berecz úgy véli, az ő lejáratásában az utóbbi időben az ellenzékkel szemben elutasító Mirkóczki Ádám polgármester is partnere a Fidesznek: szerinte furcsa, hogy egy "papíron ellenzéki" városvezetés alatt rúgják ki az ellenzéki képviselőjelöltet az önkormányzat saját intézményéből. Továbbá azt is felidézte, hogy az alpolgármesteri állásából elküldött Mirkóczki Zita esetében utólag nem voltak hasonlóan negatív nyilatkozatok a városvezetés részéről.

 

Berecz egyébként úgy látja: rendszerszintű problémáról van szó. Mint fogalmazott: azt a tendenciát látjuk, hogy az utóbbi két évben mindazok, akik bármi módon valamilyen kritikát fogalmaztak meg a polgármester munkamódszereivel vagy vezetési módszereivel szemben, azokat Mirkóczki Ádám mind eltávolította a vezetés közeléből. Ilyen volt Mirkóczki Zita leváltása és a korábban az EKVI-t vezető Bodnár Gábor esete is, aki ugyan nyugdíjba ment, de idő előtt. De szerinte az EVAT és az alá tartozó cégek vezetőinek lecserélése mögött sem csak szakmai összekülönbözés volt. Emellett egy frissebb konfliktus Berecz Mátyás öccsének, Berecz Kálmánnak az ügye (aki korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy mondvacsinált indokkal tették ki az EVAT Zrt. igazgatósági tanácsából). Ezzel kapcsolatban Berecz Mátyás azt is elmondta: szerinte az eset az egri polgármester és a Fidesz nyílt együttműködését példázza, mivel öccse eltávolítását a fideszes képviselők és Mirkóczki Ádám köre (az ellenzéki Egységben a Városért Egyesület képviselőcsoportjából a polgármesterrel együtt távozók) szavazták meg.

 

Kedden Berecz Mátyás politikai partnerei, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az LMP és az Egységben a Városért Egyesület közös közleményt adtak ki, melyben azt írták, az ellenzéki jelölt eltávolítása "túlmutat egy egyszerű felmondáson: politikai üzenetet is hordoz". Ez szerintük is a Fidesznek jön jól, hiszen az, hogy Bereczet megfosztják a jövedelmétől, az ő elbizonytalanítását és a támogatói megfélemlítését szolgálja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló