2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#eger #berecz mátyás #dobó istván vármúzeum

Berecz Mátyást elbocsátották az egri várból, szerinte jogszerűtlenül

Barna Benedek 2022.01.07. 19:54

Az egykori igazgató muzeológusként dolgozott a vármúzeumnak, most viszont azonnali hatállyal felmondtak neki.

 

Január 4-ével megszűnt Berecz Mátyás munkaviszonya az egri várnál – ezt a korábbi várigazgató, volt egri alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő erősítette meg az Egri Ügyeknek.

 

Berecz mostanáig muzeológusként dolgozott a várban, és az utóbbi hónapokban gyűjteményi és tudományos publikációs feladatokkal foglalkozott. Lapunk érdeklődésére elmondta: azonnali hatállyal bocsátották el, és munkaügyi jogi eljárást fog kezdeményezni, mert sem az elbocsátással kapcsolatos eljárás módját, sem pedig az indoklását nem tartja jogszerűnek. 

 

Kérdésünkre, hogy szakmai vagy politikai okokat lát-e az elbocsátó döntés mögött, azt felelte:

Nem tudok olyan szakmai indokot, és a felmondásban sem szerepel olyan tény, ami a rendkívüli felmondást indokolta volna. Nem szeretném feltételezni, hogy politikai okai lennének az elbocsátásomnak, de ha így lenne, akkor a kampány tisztaságának durva megsértése lenne.

berecz-várigazgatóként-mti-komka
Berecz Mátyás, még várigazgatóként (Fotó: Komka Péter / MTI)

A tavasszal az egri körzetben közös ellenzéki jelöltként induló Berecz azt mondta, a képviselőjelölti munkájét, kampányát nem befolyásolja, hogy ott kellett hagynia a várat. "Inkább elszántabbá tett, sőt mostantól több időm lesz a kampánnyal foglalkozni" – fogalmazott.


Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy szívesen dolgozna még a várban:

25 évet töltöttem a várban. Nekem a múzeum és a katonai hagyományőrzés volt az életem. Ha úgy adódik, és szükség van rám, akkor természetesen visszamegyek.

– válaszolta kérdésünkre.

 

A heol.hu azt írja, az ügyben megkeresték a Vármúzeumot, és rákérdeztek a döntés okára, de az intézmény nem kívánt válaszolni.

Berecz Mátyás 2018-ig volt az egri vármúzeum igazgatója. Akkor a hivatalos magyarázat szerint közös megegyezéssel távozott, de sajtóértesülések szerint Nyitrai Zsolt, a körzet fideszes képviselője mozdította el a várigazgatót. Berecz akkor nem nyilatkozott az ügyben, de később (amikor már képviselőjelöltként csatlakozott az ellenzéki pártszövetségben Mirkóczki Ádám csapatához) azt mondta: Nyitrai "meg akarta sarcolni" a vár fejlesztésére érkező állami pénzt, de ő ezt nem hagyta, és ez a konfliktus vezetett az eltávolításához.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló