2022. május 18., Erik Alexandra

Eger ügye

Nyitrai Zsolt emberei bevették az egri Vármúzeumot, lemondott az igazgató

2019.11.30. 00:00

Sorban távoznak az egri önkormányzati cégek vezetői. A Fidesz egri helytartója új embereket talált.

 

Az egri városi közgyűlés csütörtöki ülésén kiderült, hogy két önkormányzati intézmény élén is személycserék lesznek. Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a napokban kérte munkaviszonya közös megegyezéssel való megszüntetését, így október elsejétől Márton Tímea, korábbi műszaki igazgatóhelyettes lesz a megbízott igazgató, de pályázatot írnak ki a tisztségre.

 

Berecz mandátuma ugyan az év végén lejárt volna, azonban a Magyar Hang értesülései szerint valójában Nyitrai Zsolt, a Fidesz egri "helytartója", országgyűlési képviselője ostromolta és vette be jelképesen a Vármúzeumot Berecz elmozdításával. A hetilap szerint a drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt jó ideje szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a várban.

 

Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét – körül az elmúlt bő egy évben kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd idén nyáron már egy tanácsadó is gyámkodott felette – egyik forrásunk szerint inkább az utasításokban jeleskedett. Így miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget, döntési jogköre már nem maradt.

 

 

Berecz Mátyás egyik bűne az lehet, hogy a nyilvánosság előtt tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival. A politikus tavaly a hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, amire az igazgató közleményben reagált, rámutatva, hogy ennek a feltételei nem adottak. A képviselő szemét azonban nem csak ez szúrhatja: Nyitrai ugyanis a várban jelenleg is látható, ám szakemberek szerint kétes értékű légierő-történeti gyűjteményt nagyon szeretné a múzeumban tudni. Az igazgató viszont nemet mondott a vásárlásra.

 

Az igazgató elmozdítása Habis László fideszes polgármesternek is fájhat, mivel a Nyitrai-féle kör egyre erősebben nő a fejére. Habisnak ugyanis egy másik önkormányzati cég, a Média Eger ügyvezetőjének is búcsút kellett mondania. A csütörtöki közgyűlésen kiderült, hogy Antal Anett maga kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését, és helyét a jelenlegi főszerkesztő, Gay Krisztina veszi át.

 

A személycserék láttán Komlósi Csaba, az LMP egri önkormányzati képviselője a közgyűlésen rákérdezett a város vezetőinél, hogy mi a valódi oka annak, hogy sorban távoznak a városi cégek vezetői. Nem véletlen, hogy csak hallgatás volt a válasz.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló