2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#városháza #parkolóház #evat #cenzúra

A Mirkócki felelősségéről, a Katona-téri parkolóházról írt cikk eltűntetése után azt újra megjelentették

Csarnó Ákos 2024.03.20. 15:47

Miért kellett törölni az eredeti cikket?

Furcsán alakult egy korábbi írás sorsa. A cikk eredetileg a hirklikk.hu portálon jelent meg még március 11-én, este fél hétkor és a címe ez volt: „Nincs vége az egri parkolási botránynak, Mirkóczkiék mentik a bőrüket”. A cikket ugyan szemlézte az egerhirek.hu de az eredeti cikk szőrén-szálán eltűnt a hirklikk.hu felületéről. Noha a cikkre mutató link megmaradt maga az írás már nem. (Hogy ki-kinek telefonált a cikk eltüntetése ügyében, arról eltérő de nem biztos információink vannak, mivel a hirklikk.hu szerkesztőségét hiába kerestük, telefonhívásunkra nem válaszoltak.)

 

A keddi napon azonban a pestibulvar.hu portál változtatás nélkül leközölte a teljes írást – aminek a tartalma nagyban érdekelheti az egrieket. Mivel az egri Katona téri parkolóházról és azt körüllengő korrupciós kérdésekről szól minden egrit érdekelhetik a cikkben leírtak, ezért mi is szemlézzük és linkekkel támasztjuk alá az írást, már csak azért is, mert az egriugyek.hu is rengeteget foglalkozott a parkolóházzal.

Több százmilliós tartozások, csődközelbe sodródott vállalkozók, megbénított közlekedés és egy polgármester, aki nagyon rövid idő alatt lett összellenzéki politikusból a NER egri helytartója – így kezdődik az írás. Egerben továbbra sem csitulnak a kedélyek, Mirkóczki Ádám polgármester és a belvárosi parkolóház esete megmutatta, mindig a civilek szenvedik el a magukat nagyúrnak gondoló NER-lovagok kapzsiságát.

Az Eger belvárosában található parkolóházat polgármesterré választása előtt még hevesen támadta Mirkóczki, megválasztását követően azonban sokkal inkább üzleti lehetőséggé avanzsált az addig elítélt épület az ex-jobbikos politikus szemében. A polgármester 2020-ban teljesen titokban tárgyalt a parkolóház eladásáról az Estosus Invest Kft-vel. A tárgyalások eredménytelenül végződtek. Jelenleg az egri városvezető már inkább csak eltussolni próbálja a történteket, mintsem nyerészkedni az ügyleten, azonban többszáz milliós tartozás és bizottságok vizsgálódásai jelzik: a történetnek még nincs vége.

 

A Bajnai-kormány óta az uniós pénzekből végbemenő városrehabilitációs projektekben kötelező a magántőke bevonása. Egerben így épült meg a – végső soron – magántulajdonú parkolóház, amelyet az önkormányzat hat évig köteles volt bérelni, utána pedig vagy megvehette volna kedvezményes vételáron (illetve ezen az áron vevőt jelölhetett volna), vagy bérelhette volna tovább 15 évig.

 

A parkolóház 2014-ben megépült, 2020-ban az egri városvezetés pedig dönthetett: rendkívül kedvezményes áron megveszi, kijelöl a megvételre egy céget (ez lehetett volna az önkormányzati tulajdonú EVAT Zrt. is), vagy tovább bérli a parkolóházat.

 

Mirkóczki Ádám ekkor érezhette úgy, hogy elérkezett az idő, ezért tárgyalni kezdett Wrábel Zsolt által tulajdonolt Estosus Kft-vel. A cég alig pár héttel hamarabb került bejegyzésre a cégbíróságon, mint ahogy lejárt volna a parkolóház üzemeltetési időszaka illetve a bérlőkijelölési jog. Wrábel korábban a Jászai Gellérthez köthető SCD-csoportban volt érdekelt, valamint felügyelőbizottsági és szövetkezeti tag volt abban a – már bedőlt – ESZOSZ szociális szövetkezetben, amely hátrányos helyzetű foglalkoztatottakat vert át, és 2,9 milliárd uniós pénzzel volt felhizlalva. Wrábel jelenleg 27 cégben érintett, mint vezető, ezek jelentős része már felszámolás alatt áll (opten.hu szerint).

 

Az, hogy Mirkóczki miért ragaszkodott mindenképp a külsős cég bevonásához több szempontból is érthetetlen – emeli ki az eredeti írás. Egyrészt, mert ez a döntés vezethett végül a szerződésszegéshez, másrészt, mert egy kiváló üzletet szalasztott el, harmadrészt pedig azért, mert az önkormányzati EVAT Zrt.-nek lett volna forrása a parkolóház megvásárlásához, sőt, Egerben a parkolással kapcsolatos feladatokat is az EVAT Zrt. látja el. Mindezek ellenére döntött úgy a NER-helytartóvá vált városvezető, hogy teljes titokban, a közvélemény és a képviselők kizárásával tárgyal és készíti elő a parkolóház adásvételét.

 

A 2019-es helyhatósági voksolásokat követően Mirkóczki Ádám nem habozott sokáig, az EVAT Zrt. igazgatóságát leváltatta. A főnöki székbe Koltai Zsolt került, akinek múltjában olyan botrányok sorakoznak, mint a Hajdú-Bét cég esete. A parkolóház ügyét vizsgáló bizottság kiderítette, Koltai úgy adott utasításokat az EVAT igazgatóságának elnöki székéből a városháza dolgozóinak, hogy arra semmilyen törvényi joga vagy felhatalmazása nem volt.

 

Az írás szerint a parkolóház „átjátszásának” másik fontos szereplője Spisák György polgármesteri kabinetvezető volt, akit korábban okirat-hamisításért már elítéltek, és akinek a tudta nélkül semmi nem történhetett a városházán. Spisák úgy került Mirkóczki közelébe, hogy a 2019-es választási győzelmet bebiztosító hangfelvételt az egri Fidesz kampányfőnökéről neki köszönhette Mirkóczki, akivel információk szerint az a Lukács László György kötötte össze, aki jelenleg a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője az Országgyűlésben. Az újonnan megválasztott polgármester pedig nem feledkezett meg Spisákról, előbb kabinetfőnök, majd aljegyző vált belőle. Ettől kezdve pedig megkerülhetetlen lett, teljhatalmat kapott, Mirkóczki gyakorlatilag csak rajta keresztül kommunikál. A parkolóház ügyében is szerepet játszott Spisák, ez később bebizonyosodott.

 

Forrai Richárd az ügy legrejtélyesebb figurája a cikk alapján. A Jobbik oligarchájaként emlegetett Forrai az Iránytű Intézet tulajdonosa, 2019-ben érkezett Egerbe és az önkormányzati átvilágításban vett részt. Forrai volt az, aki a parkolóházzal kapcsolatos tárgyalások során többször is egyeztetett az ingatlant tulajdonló Agria Parkoló Kft. vezetőjével, Saxinger Balázzsal, akinek saját bevallása szerint Forrai volt az egyetlen korrekt és tárgyalóképes partnere az önkormányzat részéről.

 

2021-ben, amikor elakadtak a tárgyalások, Wrábel még a parkolóházat tulajdonló Agria Parkoló Kft-t is megvásárolta volna – folytatja a történetet az eredeti írás. A tárgyalásoknak azonban akkor fellegzett be végleg, amikor egyértelművé vált, Mirkóczki Ádám képtelen egy kompromisszumos, pénzügyi és jogi szempontból is megfelelő javaslatot felmutatni a tulajdonos részére.

Ezzel párhuzamosan kezdett el rohamosan a NER-köreihez közeledni, majd 2022-ben már az össz-ellenzéki jelölt, Berecz Mátyás megbuktatásában is komoly szerepet vállalt. Jól mutatja Mirkóczki helyzetét, hogy Berecz 2022 tavaszi bukása után néhány nappal Mirkóczki féltestvére, Borbás Balázs tulajdonrészt szerzett Mészáros Lőrinc helyi erős emberének, Szomszéd Lajosnak a személyéhez is köthető cégben, valamint közvetett módon, de a polgármester NER-közeli üzleti kapcsolatai azóta is virágoznak a nagyvállalkozóval. (Érdekesség, hogy a cikkünk megjelenését követően, augusztusban az érintett közös cégből távozott Mirkóczki Ádám testvére.) Szomszéd Lajos nevéhez köthető többek közt a belvárosi Lenkey-ház 470 millió forintos felújítása, továbbá egy szintén ide köthető cég újíthatja fel a felsővárosi garzonház korlátrendszerét is, aminek ára az önkormányzat közbeszerztetése során mintegy háromszorosára ugrott. A korlátrendszer ügyében egyébként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást az ügyészség, külön kiemelve határozatában a polgármester felelősségét.

2019 óta csendben zajlott a parkolóház ügye, közgyűlési felszólalások tanúskodnak arról, a probléma mindvégig fennállt. Az épület folyamatosan funkcionált, hiszen annak ellenére, hogy semmilyen szerződés nem született, hónapról-hónapra kifizetésre került a bérleti díj.

 

A botrány kitöréséhez az kellett, hogy 2022 február végén az új közgyűlési többséggel rendelkező, egymással összefogó kormánypárti és ellenzéki képviselők (Mirkóczki szóhasználata szerint „szörnykoalíció”) egyetlen huszárvágással lefejeztek gyakorlatilag minden városi céget, így elmozdítva Mirkóczki embereit meghatározó pozícióikból.

 

Az EVAT vezetését azóta Szűcs Tamás látja el, aki korábban a Városháza vagyongazdálkodási irodáját vezette. A vezérigazgató munkába állása után nem sokkal jelezte, nagy gond van a parkolóház körül, elődje ugyanis hónapokon át, minden jogi, gazdasági felhatalmazás és hivatalos irat nélkül fizette az épület bérleti díját.

 

A fizetés leállításával a parkolóházat tulajdonló cég sem biztosította tovább az épület használatát, mivel pedig Mirkóczki nem volt hajlandó aláírni az új szerződést, a parkolóház bezárt. Ezzel egyidőben pedig Egerben megindult a belvárosi parkolási káosz. A parkolóház bezárásáig tartó hosszú út eseményeit ebben a cikkben szedtük össze korábban.

 

Mivel Mirkóczki Ádám ezt követően sem tájékoztatott senkit a parkolóház ügyéről, a képviselők egy része közvetlenül az épület tulajdonosához fordult, egy alternatív javaslattal, amely ugyan nem volt olyan előnyös, mint a polgármester által elmulasztott 2020-as, de a bérleti szerződés lejártával az önkormányzat inflációkövetés nélkül, a befizetett bérleti díj beszámítása mellett, bőven a piaci ára alatt vásárolhatta volna meg az épületet. A polgármester nem jegyezte ellen a tervezetet.  Ennek következtében is az önkormányzat jelenleg nagyjából 300 millió forinttal tartozik a saját vagyonkezelő cégének.

 

Jelenleg a városgazdálkodási bizottság vizsgálja az elmúlt évek történéseit, ezt azonban jelentősen megnehezíti Spisák aljegyző tevékenysége. Mindazonáltal a történetnek nincs vége, hiszen a bizottság vizsgálatának eredményeinek megismerése még várat magára.

 

Az eredeti cikk linkje ide mutat, a változtatás nélkül átvett és közölt cikk pedig itt érhető el.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló