2024. július 20., Illés

Eger ügye

#korrupció #lenkey-ház #domán dániel

Mi kerül a Lenkey-házban 500 millió forintba? - VIDEÓ

Csarnó Ákos 2024.01.15. 10:46

Na ezt nem tudhatják meg az egriek, mert senki, főleg az ún. városvezetés nem ad tájékoztatást. Üzleti titok, hogy miért kerül ennyibe a Lenkey-ház felújítása.

2023. márciusában elindult a Lenkey-ház felújítása. Az ingatlant még 2015-ben vette meg az akkori önkormányzat, nettó területe 132 m2. Az évtizede romokban lévő épület korábban már rendelkezett engedélyezett tervekkel, de az előző önkormányzat 2019. nyarán úgy döntött, hogy 1,2 millió Ft/m2 áron nem vállalja a beruházást – közölte Domán Dániel portálunknak küldött tájékoztatójában.

 

A 2019-es önkormányzati választás és az ellenzéki győzelem után a projektet újra felkarolták, de sokáig nem találtak rá forrást. Mirkóczki Ádám polgármester és több képviselő társa ekkor már 200 millió forintos költségvetésről beszélt. 2021. nyarán a testület egésze lemondott egy napelempark pályázatról, amely egy 1,2 milliárd forintos beruházás lett volna. A Pénzügyminisztérium lehetőséget adott az átcsoportosításra, így az összeget már meglévő Terület- és Településfejlesztési Operatív Program projektjeire fordították, köztük a Lenkey-ház felújítására.

 

 

 

A közbeszerzést újra kiírták. A három árajánlattevő közül az egyik érvénytelenül pályázott, a másik visszavonta. A pályázat nyertese a Profen Kft. lett, amelynek ügyvezetője rokonságban áll az érvénytelenül pályázó cég ügyvezetőjével. A beruházás értéke már nettó 400 millió forint lett, de ennél különbözőbb összegek is elhangoztak több sajtótájékoztatón is. A pontos költségvetést eddig senki sem láthatta, ezért 2023. júliusában közérdekű adatigényléssel élt Domán a Dobó István Vármúzeum felé. Ebben minden olyat adatot megkért szerinte, amelyből kiderülhetnek részletek, de legfőképpen az árazott költségvetésből. Ringert Csaba várigazgató a válaszlevelében azt írta, hogy az érintett projekttel kapcsolatban konzorciumvezető partnerük, Eger önkormányzata tud felvilágosítást adni a számomra, ezért 2023. augusztusában az önkormányzathoz fordult. Onnan azt a választ kapta, hogy ez nem igaz, a konzorciumvezető a Vármúzeum, így tőlük kell kérni az adatokat.

 

Újbóli kérésre a várigazgató átküldte az igényelt adatokat 2023. novemberében, és minden adat közül – meglepetészszerűen - az árazott költségvetés maradt ki. Ringert Csaba levelében azt írta: „A nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező árazott költségvetése üzleti titkot képez, így ezt nem tudjuk Önnek e-mailben megküldeni.” Továbbá azt is kiemelte, hogy biztonságtechnikai okokból nem járulnak hozzá, hogy minden más dokumentumot harmadik félnek kiadjak.

 

 

Válaszlevelében Domán felhívta a várigazgató figyelmét arra, hogy az információszabadságról szóló törvény egyértelműen fogalmaz arról, hogy az európai uniós támogatás felhasználásával kapcsolatos döntések meghozatalával összefüggő adatok közérdekből nyilvános adatok, nem minősülhet üzleti titoknak.

Az Infotv. 27. § (3) bekezdése szerint közérdekből nyilvános adatként nem minősül üzleti titoknak a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatos adat, valamint az az adat, amelynek megismerését vagy nyilvánosságra hozatalát külön törvény közérdekből elrendeli.

2023. végén az is kiderült, hogy a 400 millió forint felüli áfát a Vármúzeum költségvetéséből kellett átcsoportosítani, továbbá tisztázódott, hogy a pályázati forrást nem lehet eszközbeszerzésre fordítani, - így annak plusz költségeit több tízmillió forint értékben – az önkormányzatnak kell finanszírozni. A pontos összegeket egyszerűen nem látni, valószínű, nem hiába. Mirkóczki Ádám polgármester nemrég hasonlóan nyilatkozott a megyei újság kérdéseire: a tételes listát nem kívánta a szerkesztőség rendelkezésére bocsátani, de kiemelte, hogy a restaurálás és az eszközbeszerzés is jókora összeg, és nyilvánvaló, hogy egy műemlék felújítása nem oldható meg annyiból, mint más épületeké.

 

Lenkey-ház, a felújítás után, 2024. január 10.

 

Ennek fényében Domán újra megkérte a Dobó István Vármúzeum igazgatóját mint adatkezelőt, hogy küldje meg az árazott költségvetést, de erre választ azóta sem kapott. 2023. december közepén a nemzeti adatvédelmi hatósághoz bejelentést tett. Fél év után tehát sem a testület képviselői, de ami a legfontosabb, hogy az egriek sem ismerhetik a beruházás részleteit, a felelősök csak húzzák az időt.

Az ügy súlyát egyre többen érzik, és egyre több egrinek tűnik fel, hogy valami nem stimmel a Lenkey-házba zúdított százmilliók körül. Mint az már köztudott, a közbeszerzést elnyerő cég mögött fel felrejlik a helyi Mészáros-féle bizalmi kör, illetve Mirkóczki Ádám polgármester érdekeltsége a testvérén keresztül. A magát az átláthatóság és az elszámoltatás harcosának kikiáltó polgármester és társai titkolóznak az egriek előtt, csak úgy, ahogy az elődjeik tették. A 2019-es választás után hamar kiderült, hogy a különalkukra épülő, fenyegetésekkel és kiváltságokkal operáló rendszer nagyon is megfelel a város vezetésének. Álláspontom az, hogy nem lehet tovább hazudni az egrieknek, ezek az adatok a nyilvánosságra tartoznak, ezért a peresítés útjára lépek. A folyamat alatt még van esélyük korrigálni a felelősöknek.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló