2024. április 12., Gyula

Környék ügye

Hangfelvételen beszél az egri Fidesz vezetője arról, hogyan fenyegeti a NER a települések vezetőit

2019.11.30. 00:00

"Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!" - fejtegeti Oroján Sándor néhány polgármesternek.

 

Kilenc évvel ezelőtt, a győztes, a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét eredményező országgyűlési választások után jelentette be Orbán Viktor, hogy nem csupán választási győzelmet aratott, hanem 1989 után újabb rendszerváltást vitt végbe. Az új rendszert a Nemzeti Együttműködés Rendszerének - röviden NER-nek - nevezte el. Kilenc év alatt nagyjából kiderült, hogy mire gondolt Orbán Viktor: a Fidesz és holdudvarának totális uralma az államigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a sajtó minden egyes területén, minden egyes településen. Ezt a totális uralmat pedig a NER uralkodó elitjének gazdagodására kell felhasználni.

 

Ugyanakkor eddig a Fidesz egyetlen politikusa sem beszélt róla tisztán és érthetően, hogy a NER valójában hogyan is működik a gyakorlatban, hogyan hajtja igába az embereket és kényszeríti rájuk a Fidesz akaratát. Most azonban az Egri Ügyek birtokába került egy titokban rögzített hangfelvétel, ami a 2018-as, a Fidesz számára újabb kétharmados sikert hozó országgyűlési választások után készült. A felvételen Oroján Sándor, az egri Fidesz-szervezet ügyvezető alelnöke, egyben Nyitrai Zsolt fideszes parlamenti képviselő bizalmasa beszél, aki október 13-án önkormányzati képviselőjelöltként indul Egerben, valamint egyes, meg nem erősített hírek szerint a kormánypárt térségi kampányát irányítja és alpolgármesteri babérokra is tör. A teljes felvétel is birtokunkban van, következő cikkünkben a többi tartalomra is kitérünk, most Oroján Sándor szavait szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

 

 

Oroján a hangfelvétel szerint éppen eligazítást tart néhány polgármesternek a NER természetéről egy konkrét eset kapcsán, ahol egy helyi köztisztviselő (aki a törvény szerint nem a Fidesz, hanem az önkormányzat, átvitt értelemben pedig az állampolgárok érdekeit képviseli) szembekerült a rendszerrel.

 

"Arról van szó, hogy van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené. Mert ha valaki Tiszafüreden a polgármestert bántja és megy a sajtóhoz, ha bármelyik polgármesterünket vagy akár engem személy szerint bántana." - mondta Oroján a birtokunkba került, rövidített hangfelvétel alapján az őt hallgató polgármestereknek.

 

Tiszafüreden az történt az Átlátszó korábbi cikke szerint, hogy 2012-ben véglegesen megromlott a viszony a település jegyzője, Spisák György, valamint a városi közgyűlés, többségben lévő fideszes képviselői között. A képviselő-testület jogellenesen felmentette a jegyzőt, de Pintér Erika polgármester visszahelyezte. Azonban a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz jelöltje, Ujvári Imre lett Tiszafüred polgármestere, aki két hét múlva felmentette Spisákot. Csakhogy mindezt törvénytelenül tette, emiatt a bíróság végül mintegy 7 millió forintot ítélt meg a kirúgott jegyzőnek. Spisák György idén maga is indul Tiszafüred polgármesteri posztjáért, a fideszes Ujvári Imrével szemben.

 

És itt kapcsolódunk vissza Oroján Sándor elemzésébe a NER természetéről:

 

"Tehát mi ezt így látjuk, és nyilván nem tartjuk szerencsésnek, ha az egyik fronton valamely személy küzd a rendszer ellen, kard ki kard, a másik fronton pedig próbál lojális lenni, megfelelni és végezni a munkáját. Nem hiszünk abban, hogy egy embernek lehet két személyisége, az egyik pozitív, a másik negatív. Ahol ennyire nyíltan beleáll valaki a konflitkusba, ott nekem az látszik, hogy az nyilván máshol sem tud jó, megfelelő munkát végezni. És hát azt szeretnénk elérni itt, minél hamarabb, záros határidővel, hogy váljunk meg más fronton is ettől az embertől, aki egyébként Tiszafüreden nagy problémákat okoz, biztos láttátok már az újságcikkeket, Index satöbbi." - mondta Oroján, kissé homályos utalásokkal, hogy azután belecsapjon a lecsóba:

 

"Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont! És ha valaki politikai ellenfele a tiszafüredi polgármesternek, akkor úgymond politikai ellenfele nekem is és Nyitrai Zsoltnak, meg a közösségnek, mert ő a rendszernek a politikai ellenfele". (A képen Oroján Sándor)

 

 

"Abban a pillanatban, hogy nem politizál, a politikai térből kivonul, abban a pillantaban nyugodtan lépjen bátran, amit akar, de abban a pillanatban, ha egy politikusról beszélünk, aki politizál a rendszerrel szemben, a rendszer bármely tagjával szemben, azt kell, hogy mondjuk, hogy ne egyen a másik oldalon. Mert ezen a fronton mi etetjük az embert."

 

Oroján itt arra utalt, hogy a NER-ben a Párt és az Állam nem válik ketté. Akárcsak 1989 előtt, a Kádár-rendszer idején. Ha valaki az államigazgatásban dolgozik (tehát például az önkormányzat jegyzője), akkor azt úgy kell értelmezni, hogy a NER eteti, azaz tartja ki. Vagyis végre kell hajtania a Párt, azaz a Fidesz minden utasítását. Ha nem így tesz, akkor a rendszer ellenfelévé válik. Ezt történt jegyzőként Spisák Györggyel, amikor Tiszafüreden szembeszállt a kormánypárttal.

 

Ezután az egri Fidesz erős embere kifejti, hogy nem csak úgy lehetséges legyőzni a NER ellenfeleit, ha egészpályás letámadást indítanak ellenük. Egyszerűen meg is lehet vásárolni a hűségüket:

 

(...) A kétpólusú politizálásnak vége van. Tehát ez ami per pillanat az országban történik, ez tényleg a NER-nek az építése és a kiterjesztése a teljes országra. Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul. Vannak lehetőségek pozíciókat adni. Meg kell mondanom, Kóka János kiválóan üzletel egyébként a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, de nem politizál. Nincs olyan, hogy a politikai térben valaki a NER-nek nekimegy, és közben a másik fronton úgymond veszélyt jelent. Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenséggé válik." - mondta Oroján, utalva a már megszűnt, egykor többször is kormányon lévő párt, az SZDSZ egykori elnökére és volt gazdasági miniszterére.

 

Kóka János 2010 előtt a Fidesz esküdt ellensége volt, sokat támadták a vagyona miatt, azonban ma már az Orbán-kormány delegációival utazgat külföldre, Szijjártó Péter külügyminisztertől még diplomata-útlevelet is kapott és a jelek szerint kiváló üzleteket köt a magyar állam segítségével. (Az MTI képén balra Kóka János, jobba Szijjártó Péter)

 

 

Oroján ezután így folytatta. "Most az a probléma, hogy hiába állapodtunk meg ezzel az előbbi emberrel, hogy a politikai térből kivonul, megtartja a tisztségét úgymond, a képviselői tisztségét, egy elszámolási vitánk van, amit egyébként a bíróság előtt kell rendezni. Nem tudom mit szólnátok egy olyan megoldáshoz, én most ezt csak kérdezem, hogy ha azt kérném tőle, hogy mondjon le a tisztségéről és nyilatkozzon, hogy Tiszafüreden nem fog elindulni polgármesternek. És akkor tartsa meg az állását! És akkor most már ő tényleg döntse el, hogy ő köztisztviselő vagy politikus. Mert akkor úgy kell vele elbánni." - fogalmazott tisztán és világosan a csendben figyelő polgármestereknek a fideszes politikus.

 

Vagyis ha Spisák nem indul polgármesterként Tiszafüreden a Fidesz jelöltje ellen, akkor nem támadják többé. Nehéz nem maffia-stílusú, visszautasíthatatlan ajánlatnak nevezni Oroján tervét, azonban értesüléseink szerint Spisák György nemet mondott rá, és továbbra is polgármesterjelölt Tiszafüreden. (A képen Spisák György)

 

 

A Tisza-parti városban egyébént a volt jegyző jó eséllyel indul a fideszes Ujvári Imre polgármester kihívójaként, a kormánypárti városvezető ugyanis jó néhány botrányos ügybe keveredett már. Az Átlátszó cikke szerint például a saját nagymamáját jelölte ki egy olyan önkormányzati lakás bérlőjének, amelyet nem sokkal korábban félmillió forintért újíttatott fel a város.

 

Frissítés: Oroján Sándor reagált a nyilvánosságra került hangfelvételre. Nem cáfol, hanem.... A reakciója ITT OLVASHATÓ.

 

Oroján nem cáfol, helyette tényleg bemutatja, mire képes a NER Egerben is

Nem is nagyon tudja, mert nem lehet letagadni a felvételen elhangzottakat. Az már egy másik kérdés, hogy reakciója mindent elárul arról, milyen viszonyban van a valósággal és a tisztességgel az egri Fidesz alelnöke. Röpke néhány óra alatt bejárta az országos sajtót (Index, 444.hu, 24.hu, Magyar Narancs stb.)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló