2024. április 25., Márk

Vélemény

#eger #fidesz #berecz mátyás #pajtók gábor #kampány #miniszterelnökség

Pajtók Gábor online kampányát a Miniszterelnökség fizette

Domán Dániel 2022.01.06. 13:07

A Felsővárosban december közepére készült el az új befogadó játszótér, amelynek átadásán a Fidesz képviselőjelöltje is vendégeskedett. Az eseményről szóló online hirdetést a Miniszterelnökség finanszírozta Pajtóknak, akinek a hirdetéstárából azóta eltűnt ez a bejegyzés. Az önkormányzati hírportál szerint nem is a városvezetés felelt a rendezvényért, aztán kiderült, hogy ők küldték ki a meghívókat.

 

Olvasóink még emlékezhetnek arra a játszótérre, amely szeptemberen nagyobb port kavart a kelleténél. Eredetileg az Érsekkertben épült volna meg, de a területi tervtanács ehhez nem járult hozzá, végül a Felsővárosban helyezték el, majd december közepén meg is nyitotta kapuit a játszótér. Az átadón hemzsegtek a politikusok, az eseményt jelenlétével dr. Pajtók Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje is megtisztelte, majd politikai hirdetésben reklámozta Facebookon.

 

Törvénytelen és etikátlan

 

Berecz Mátyás, a közös ellenzék jelöltje vette észre, hogy Pajtók Facebook-hirdetéseit a Miniszterelnökség finanszírozta. Azt tudjuk, hogy a Fidesz több száz millió forintot éget el a Facebookon (ami nem is meglepő, hiszen az elmúlt 12 évben egyáltalán nem volt egyensúlyban a pártok kampányfinanszírozása). A Miniszterelnökség azonban nem párt, hanem a legfőbb hivatali szervezet Magyarországon, ráadásul Pajtók Gábor nem itt dolgozik, hanem a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjaként a területi közigazgatás lenne a feladata.

A valóságban egy politikai párt kampányának el kell távolodnia egy területi igazgatási szervtől, még akkor is, ha a Fidesz van jelenleg kormányon.

Pajtók Gábor hirdetéseiből kiderült, hogy a játszótér átadás eseményének reklámozását tényleg a Miniszterelnökség finanszírozta 15-20.000 forint értékben, ami nem tűnik soknak, de a Fidesz jelöltjének valamennyi bejegyzését 5 és 20.000 ezer forint közötti költség biztosítja, így sok kicsi sokra megy. A bejegyzést azóta törölték, Pajtók Gábor finanszírozójaként most már a Fidesz szerepel.
pajtok_hirdetes
Önmagában az is kérdés, hogy Pajtók milyen szerepben került az eseményre, hiszen egyszerre kormánytisztviselő, a Fidesz választókerületi elnöke és a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje is. Tekintve, hogy Pajtók nem mondott le a hivatali pozíciójáról és valószínű nem is fog, így bármikor burkolózhat abba a szerepbe, hogy ő csak kormánytisztviselő, aki Eger városáért is dolgozik, közben pedig politikusként kampányol az áprilisi választásokra. Kérdés az is, hogy egyáltalán mi köze volt az új játszótér létrejöttéhez, hiszen azért az egri önkormányzat és a városgondozás volt a felelős. 

 

A többi képviselőről is „megfeledkeztek”

 

Berecz Mátyás bejegyzése után a városvezetés hírportálja közölt egy cikket, amiben azt fejtegetik, hogy a közös ellenzéki jelölt egyszerűen tájékozatlan, hiszen a Szerencsjáték Zrt. szervezte az eseményt és küldte ki a meghívókat, így Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor (és Pajtók Gábor is) egyszerű vendégként voltak jelen a játszótér átadásán. A cikkben semmilyen bizonyítékot nem mutattak, de önmagában meredek, hogy egy egri beruházásért, amiért az önkormányzat felelős már csak vendégként van jelen a városvezetés a saját városában. A játszótér helyszíne ráadásul keresztmetszete három egri képviselő körzetének is, így, ha Berecz Mátyást nem is akarták látni, de legalább Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán gesztusként meghívást kaphatott volna.


A városvezetés hírportáljának cikkére Berecz Mátyás szintén reagált. Csúsztatásnak nevezte azt, hogy bármilyen meghívót is a Szerencsejáték Zrt küldött volna ki:

Annak idején, amikor a vár igazgatója voltam, számos közös rendezvényünk volt olyan intézményekkel, mint a Magyar Nemzeti Bank, Nemzeti Örökség Intézete stb… Mindegyik esetben egyeztettük a meghívandók listáját, illetve mi is küldtünk ki meghívókat.

Ezután egy képet is csatolt, amelyből kiderült, hogy igazából a polgármesteri iroda sajtóreferense küldte ki a meghívókat az érintetteknek és úgy is fogalmaz benne, hogy az esemény szervezése közös. A levelet természetesen nem Berecz Mátyás kapta, csak ezután hozzá is eljutott.

sajtoreferens_meghivo
Alakulnak a frontvonalak, élesedik a kampány


Pajtók Gábornak nem ez az egyetlen hirtelen mozdulata a kampányában. A jelenleg futó beruházások folyamata nem annyira látványos Egerben, kevés olyan projekt közül tud választani a Fidesz képviselőjelöltje, amihez az arcát tudná adni. Hasonló anomália a Zöld Busz Program keretein belül megígért hat darab elektromos busz, amelyet szintén ő hirdetett a Facebookján, ugyanakkor nem sok köze lehetett hozzá, hiszen erre a pályázatra a 25.000 főt meghaladó lakosságszámú városok önkormányzatai vagy azoknak személyszállítási közszolgáltatói jelentkezhettek.


Tavaly több képviselő is sokszor panaszolta Mirkóczki Ádám autoriter viselkedését, hogy a rendkívüli jogrend után semmit sem változott a helyzet, sokszor a sajtóból értesülnek az eseményekről. Mirkóczki Ádám többször említette, hogy neki a kormánnyal kell tárgyalnia, ha azt akarjuk, hogy Egerben történjen valami fejlesztés, ami tény és való, azonban előszeretettel elzárja a megjelenési lehetőségeket azoktól a képviselőktől, akik csak egyszer is kritizálni merték a módszereit. Pajtók Gábor legfőbb szerepe most az, hogy a Fidesz képviselőjelöltje, így ebből a szempontból érdekes lehet a kampány következő három hónapja. Újra éleződnek az ellentétek is, hiszen miután Mirkóczki Ádám bejelentette, hogy ő már nem tekinti magát az ellenzék részének, Berecz Mátyás volt az első, aki szóvá tette, Mirkóczki Ádám és Pajtók Gábor előszeretettel mutatkozik együtt különböző rendezvényeken.

IMG_0841
Pajtók Gábor, Mirkóczki Ádám és Gulyás Gergely (Kép forrása: Heves Megyei Kormányhivatal Facebook-oldala)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló