2023. december 9., Natália

Vélemény

#mirkóczki ádám #berecz mátyás #országgyűlési választás #pajtók gábor #választás 2022

Április 4-e, Eger elszabadulásának ünnepe

Csarnó Ákos 2022.03.15. 16:00

Egerben elég bonyolult a helyzet így az országgyűlési választások előtt, úgyhogy akármi is lesz a szavazás kimenetele, rettenetesen érdekes lesz április 4-én felébredni.

 

Szerintem nincs olyan ember Egerben, akinek ne lenne elege abból a rendetlenségből és kiszámíthatatlanságból, amiben már egy ideje gatyaszárig elsüllyedt a város vezetése polgármesterestül, alpolgármesterestül, képviselőstül és pártostul. Nincs jó hírem: az április 3-i országgyűlési képviselő-választás után sem lesz sokkal jobb, de talán a lehetőségek felvázolásával egy kicsit tisztábban láthatunk.

Alapvetően négy fő forgatókönyv megvalósulására van kilátás,

de apróbb esélye van egyéb kimeneteleknek, ám azokról is fogok azért írni. A kimenetelek esélyein matekozni gyakorlatilag lehetetlen már – a Putyin által kirobbantott háború Ukrajnában, az infláció, az árak elszabadulása valamint az üzemanyag-ellátás kérdése itthon olyan változók, amelyek még a választás napján is egy dupla leszúrt Rittberger kecsességével tudják megcsavarni a választói preferenciákat.


1. lehetséges kimenetel: Az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés nyeri a választást, az egri körzet képviselője pedig Berecz Mátyás lesz


Ebben az esetben a körzetben szavazók nemcsak Pajtók Gábort büntetik hanem a NER-nek és a Fidesznek, valamint Mirkóczki Ádámnak is kiosztanak egy kokit és egy sallert. Sok és jelentős arcvesztésekkel kell számolni a városban többeknek.


Pajtók Gábor kormánymegbízott gyakorlatilag lekerül a politikai térképről, visszatér az ügyvédi pályára, valószínűleg a kormánymegbízotti pozíciója is megszűnik. A Fidesz a sorai rendezésekor megvonja tőle a választókörzeti elnöki kinevezést is, gyakorlatilag az erőforrás nélkül maradt egri Fidesz az egri és a települési önkormányzatokban elfoglalt pozíciók által próbál életben maradni. A kiüresedett párt nagy eséllyel felülről kap egy intendánst, egy új Demeter Ervint, aki felszámolja a helyi pártszervezetet és „újratelepíti” a leglojálisabb, illetve a végletekig elszánt tagsággal a helyi szervezetet. Oroján Sándor és Nyitrai Zsolt megpróbálják rendezni soraikat, szinte biztos, hogy vezetői lesznek a helyi Fidesznek.

 

A Berecz Mátyás lemondása miatt mindenképp esedékes időközi önkormányzati választásra az ellenzék a nyertes helyzet eufóriája miatt még egységben állít jelöltet, a Fidesz pedig nagy eséllyel Orosz Lászlónét indítja (igaz, ő már most is képviselő, de pont Berecztől kapott ki és listán jutott be, és ha egyénit nyerne, a Fidesz rögtön kapna egy újabb listás helyet).


A legnagyobb pofont kapó polgármester, Mirkóczki Ádám is elgondolkodik, hogy indít-e egy olyan jelöltet, akivel az ő felfogása szerint együtt tudna működni –0 ugyanis neki kell vinnie tovább a „boltot”, ahhoz pedig szavazatokra van szüksége. Mivel korábban kijelentette, hogy nem tartja magát az ellenzék részének és a kormánnyal szeretne jóban lenni, magunk elé képzelhetjük azt az orbáni típusú pálfordulást, amit az új kormány és Berecz Mátyás felé kell megtennie...


Ennek a forgatókönyv megvalósulásának kicsi az esélye (7%)


2. lehetséges kimenetel: A Fidesz nyeri a választást, az egri körzet képviselője azonban Berecz Mátyás lesz


Sok kimondott és ki nem mondott óhaj szállt már fel Egerben – és megrögzött Fidesz-szavazóktól elsősorban (!) –, hogy jó lenne már valamiféle rendet tenni a pártban, mert se Pajtók Gábor, se Nyitrai Zsolt nem alkalmas a körzet képviseletére. Az viszont számukra kívánatos lenne, hogy a Fidesz nyerje a választást és alakítson kormányt, ehhez pedig

még arra is hajlandóak sokan, hogy listán a Fideszre voksoljanak, miközben egyéni szavazatukat Berecz Mátyásra adják le.

Ebben a forgatókönyvben Egerben az előző forgatókönyv szerinti folyamatok fognak megindulni a Fideszen belül – annyi módosítással, hogy az egri önkormányzati pozíciók felértékelődnek, az időközi választás még fontosabbá válik. Pajtók Gábor kormánymegbízotti pozíciója meginog, ráadásul a Fidesz listáján nagyon hátul szerepel, ezért máshogy esélye sincs bekerülni a parlamentbe: a sajátjai fogják levenni a pályáról.


A polgármester kisebb arcvesztéssel jönne ki a helyzetből, legalábbis ápolhatja a jó kapcsolatokat a kormánnyal és a Fidesszel, ami viszont másnap az önkormányzati választásra kezd el erősíteni, és azt fogja vizsgálni, miként lehet használni, felhasználni és kihasználni Mirkóczkit.


Berecz Mátyásnak fel lesz adva a lecke: neki kellene segítenie ellenzéki országgyűlési képviselőként a körzet településeit, polgármestereit, bár erre a feladatra valószínűleg az ugrásra készen álló Nyitrai-csapat fog rászállni

(ne felejtsük, hogy Nyitrai Zsolt Pajtókkal szemben elég jó, befutó listás helyet kapott, így szinte biztosan lesz Egernek Fideszes képviselője még akkor is, ha Pajtók nem jut be).

Az egri ellenzéknek nem lesz könnyű dolga a fideszes kormánnyal szemben, de egy ellenzéki országgyűlési képviselővel erősítve kell ellavíroznia az időközi választásig, illetve 2024-ig. Viszont azt már a fokozódó nemzetközi helyzet miatt sem látni tisztán, hogy meddig marad ez a helyzet. Milyen megszorításokkal, alkotmány-módosításokkal, hatáskörök csorbításával kell szembenézni – nemcsak a képviselőknek, hanem a polgármesternek, de úgy en bloc a város és a körzet lakóinak is?


Ezen forgatókönyv megvalósulásának van a legnagyobb esélye (45%)


3. lehetséges kimenetel: A Fidesz nyeri a választást, az egri körzet képviselője pedig Pajtók Gábor lesz


Ez a lehetőség is magában hordozza a közéleti vérengzés folytatását, csak más lesz a csapásirány. Pajtók Gábor megerősödve kerül ki a küzdelemből és kezébe veheti a körzetet, de ami nagyon fontos: komolyan nekikezdhet a helyi Fidesz átfazonírozásának, egy olyan szervezet kialakításának, amilyet ő szeretne. A kamarillapolitika mocsarába még mélyebbre süllyedő Egerben a színfalak mögött kiéleződik a Nyitrai-vonallal a küzdelem, ezzel párhuzamosan a megrendszabályozott közgyűlési fideszes képviselők összeállhatnak Mirkóczkival a közgyűlésben, és megtörténhet a Fidesz teljes visszacsempészése az önkormányzatba. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulásán dolgozik jelenleg Pajtók Gábor és csapata, összefogva Mirkóczki Ádám polgármesterrel – erről korábban is született írás.

Az viszont érdekes kérdés, hogy amikor oda jut a helyzet, hogy a közgyűlésben a polgármesternek együtt kell majd szavaznia a Fidesszel, azt miként fogják magyarázni, ha ma például a Fidesszel való együtt szavazás az maga a dögvész.

Az ellenzéknek nemcsak országszerte lesz végzetes csapás ez az eredmény, de Egerben is óriási pofáraesésként fogják megélni az érintettek. Szinte biztos, hogy széthullik az ellenzéki egység, az időközi választáson is külön indulás várható – ami borítékolható Fideszes győzelmet jelent, Berecz Mátyásnak pedig – aki mindent feltett ezzel a választással egy lapra –, teljes közéleti kivonulással kell számolnia.


Ennek a forgatókönyv-változatnak is nagyon nagy esélye van (44%)


4. lehetséges kimenetel: Az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés nyeri a választást, az egri körzet képviselője azonban Pajtók Gábor lesz


Igen valószínűtlen, de nem kizárt lehetőség, hogy az ellenzék győz országosan, azonban Egerben Pajtók Gábor nyerne. Ezzel tényleg a közéleti káoszok öregapja érkezne el városunkba. A közéleti pozíciókkal bebetonozott Fidesz mindent meg fog tenni azért, hogy ellehetetlenítse az új kormányt, minden követ meg fog mozgatni azért, hogy az önkormányzatokban pozíciókat, „területet” szerezzen. Ehhez a nyertes Pajtók jól jön a pártnak: tudja mozgatni a települések fideszes vezetőit, képviselőit. Nem lesz ez másként Egerben sem: a közgyűlés iszonyú nyomás alá lesz helyezve. Egyrészt a fideszes képviselőknek úgy kellene együttműködni a polgármesterrel, hogy az Pajtóknak jó legyen, miközben a polgármesternek meg egy új kormánnyal kellene jóban lennie.


A Közgyűlés jelenlegi ellenzéki része ugyan erősödne, de egyben egy elhúzódó háborúra kellene berendezkedniük, rögtön egy időközi választással. Berecz Mátyás nagyot veszít ebben az esetben is, de talán segítséget kaphat a kormány mellett, valamelyik minisztériumban, államtitkárságon. Pajtók Gábor pedig hozzákezdhet a körzet Fideszének átalakításához (kb. mint az előző forgatókönyvnél). Mirkóczki Ádám ebben az esetben is a kalapács és az üllő közé fog kerülni – kérdés, hogy jó viszony kialakítását mennyire tudná lemenedzselni, miután mindent elkövetett, hogy a Fidesz nyerjen Egerben.


Ennek a forgatókönyvnek az esélye a legalacsonyabb (4%).


Az írás elején említettem, hogy rengeteg változó tényező fogja befolyásolni a választás eredményét, azonban van egy furcsa helyzet Egerben, mégpedig a jelenlegi közgyűlés összetétele és a döntéshozatal. Kétségtelen, hogy van kooperáció egyes képviselők között – most leginkább a Fideszre és az Egységben a Városért Egyesületre gondolok –, szemben a polgármesterrel és körével. Tényleg nem lehet látni, mit hoz a jövő, így azt sem, hogy milyen döntés fog születni akkor, amikor a választás eredménye nem lesz valakiknek előnyös – márpedig valakiknek biztosan hátrányos lesz.

Felmerül tehát a kérdés, hogy egyáltalán kibírja-e a közgyűlés a következő időszakot (fél évet) vagy kimondja feloszlását?

Mi van akkor, ha a polgármester a Fidesszel áll össze azért, hogy feloszolhasson a testület? Vagy ha a Pajtók-féle rendrakást úgy akarják megakadályozni a Fidesz képviselői, hogy csak azért is feloszlatják a testületet, összefogva a többiekkel a polgármester ellen, ezzel is jól alátéve a Pajtók-Mirkóczki paktumnak? Mi van akkor, ha a kisebb pártok (Kutyapárt vagy a Mi Hazánk) nélkül nem lehet kormányt alakítani, az mennyire csavarja meg az egri közéletet? Lottóötösre is nagyobb az esély, mint ezt megmondani.


Szóval Eger sokkal bonyolultabb hely a választások lehetséges kimenetele tekintetében, mint mondjuk Debrecen, így aztán rettenetesen érdekes lesz április 4-én felébredni.

 

 

(Az indexképhez használt fotók forrása a képviselőjelöltek Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló