2024. július 22., Magdolna

Környék ügye

#eger #heves megye #berecz mátyás #pajtók gábor #rtl klub #választás 2022 #választási földrajz

Pajtók Gábor helyett egy aktivistája nyilatkozott az RTL-nek, de gőze nem volt, mi a programja, neki elég, hogy fideszes

Kovács Dávid 2022.03.02. 14:49

Hiába bombázta megkeresésekkel a Házon kívül stábja, a Fidesz helyi jelöltje egyetlen platformon sem reagált. Az RTL Klub riportja azonban ennek ellenére is erősre sikerült.

 

Két erősen billegő választási körzetről készített riportot az RTL Klub Házon kívül című műsora: Veszprém megye 3. számú, Tapolcát és környékét jelentő választókerülete mellett az adás a Heves megyei 1-es körzetet mutatta be, ahol április 3-án ugyancsak hat jelölt száll versenybe a szavazatokért.

 

Mindkét választási kerületben szoros eredményre és kemény harcra lehet számítani, és mindkét körzet nagyon fontos lehet az ellenzék számára – jegyezte meg a riport. Ám amíg a Fidesz tapolcai jelöltje, Navracsics Tibor egykori uniós biztos hajlandó volt az RTL Klub kamerái elé állni, addig Pajtók Gábor nem is reagált a megkeresésekre.

 

A stáb egy-egy napot töltött el mindkét körzetben: a riport a fideszes vezetésű Füzesabonyban indul, ahol Berecz Mátyás, az ellenzéki összefogás helyi jelöltje tartott utcafórumot az egyik szombat délelőtt. Berecz az RTL-nek arról beszélt, hogy mivel mögötte nincs kormányzati forrás, pénz, ezért úgy érzi, egyenlőtlen feltételekkel indul Pajtókkal szemben, amit a személyes találkozásokkal igyekszik kompenzálni.

Én azért tudok hinni a győzelmünkben, mert mögöttünk tényleges, önkéntes, lelkes erő áll

– mondta.

 

A forgatás ezután a szomszédos Dormándon folytatódott, ahol az ellenzéki összefogás aktivistái Berecz szórólapja mellett a Nyomtass te is! hírújság ingyenes példányait is bedobták a postaládákba. Közben a stáb Egerbe is ellátogatott, ahol – Füzesabonyhoz hasonlóan – szintén rácsodálkozott Pajtók plakátjainak túlburjánzásán: az egyik felsővárosi lakóépület házfalán például mindjárt kettőt találtak és filmeztek le.

A Házon kívül azonban nem csupán plakátokon szerette volna megmutatni Pajtókot, ám hiába kértek tőle interjút a Fidesz sajtóosztályán keresztül, küldtek több emailt, üzentek neki a hivatalos Facebook-oldalán, a Heves megye 1-es körzet fideszes jelöltje semmilyen fórumon keresztül nem reagált a megkeresésekre.

A Házon kívül tehát hiába szerette volna megtudni, hogy mit ígér a Fidesz helyi jelöltje a választóknak, ő nem állt rendelkezésre. Mivel nem nyilatkozott, az RTL riportere egy aláírásokat gyűjtő fideszes aktivistánál próbálkozott, tőle próbálta megtudni, hogy mi Pajtók programja. Ekkor a rejtett kamerás felvételek alapján a következő párbeszéd zajlott le köztük:

– Orbán Viktor karizmatikus. Van mögötte támogatói erő is bőven.

 

– És a Pajtók úr? Neki mi a programja? Van valami?

 

– Én azt úgy meg nem mondanám végülis, hogy mi a... Nem tudom annyira. De hát ugye ő is a Fidesz mögött áll! Tehát ennyi.

 

–  Aha. Tehát az elég, hogy fideszes.

 

–  Részemről elég.

Az adás ezután emlékeztet: az Egert és környékét jelentő körzetben négy éve a Fidesz nyert, viszont az akkor még külön induló ellenzék több szavazatot kapott. "A Heves-1-es kerület mindenképpen kell az ellenzéknek ahhoz, hogy ténylegesen megnyerje a választást" – jelentette ki László Róbert, a Political Capital elemzője a riportban.

 

Bódi Mátyás, a Választási földrajz nevű Facebook-oldal szerkesztője úgy gondolja: az, hogy az eddig kevésbé népszerű Nyitrai Zsolt helyett a Fidesz is új arcot indít a körzetben, a kormánypárt esélyeit növelheti. "Itt azon fog múlni szerintem a választás, hogy az ellenzék mennyire eredményesen fog tudni mozgósítani Egerben. Mert azért Füzesabony is egy alapvetően inkább kormánypárti többségű kisváros. És akkor még nem beszéltünk a választókerület déli peremén lévő nagyon fideszes településekről" – mondta.

 

Heves 1: az "abszolút csatatér"

 

A Választási földrajz egyébként február közepén tett közzé egy részletes (és egyben baromi izgalmas) elemzést a Heves megyei választókörzetekről, amelyben Heves-1-et "abszolút csatatérnek" nevezték. A poszt felidézte: Eger egy jóval kisebb alapterületű és népességű választási körzet központja volt, de már korábban is tartoztak hozzá falvak: a ma masszívan fideszes Noszvaj, illetve a masszívan nem-fideszes Felsőtárkány és Szarvaskő. Aztán a körzet 2011-ben csaknem ötször akkora területű lett, mint volt, ma már a Bükk lábától egészen a Tisza-tóig ér.

A kimagaslóan Fideszes többségű falvak, a választókerület déli peremén találhatóak, szóval nem kizárt, hogy ezért indult el déli és nem északi vagy nyugati irányba a térképrajzoló ceruza. (...) Kömlő önmagában is egy nagyon érdekes eset (kortan?), hiszen ez egy főként romák által lakott község, ahol a falu roma polgármestere elkötelezett támogatója volt Nyitrai Zsoltnak, aki viszont nem indul újra

– írták a bejegyzésben.

 

A szöveg egyúttal arra is emlékeztetett: Heves megye egy hagyományosan nem Fidesz-többségű területegység, Egerben pedig a kormánypárt még az ország többi megyei jogú városához mérten is gyengébben szerepelt.

 

A Házon kívül riportját itt lehet megnézni:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló