2024. április 20., Tivadar

Promóció

Mi leszel, ha nagy leszel? (X)

X 2024.02.14. 10:33

 

Hányszor tették fel nekünk ezt a kérdést az oviban! Bár akkor még tudtuk a választ, manapság a legtöbb ember gyakran elbizonytalanodik, ha a karrierjéről van szó. Mi a nekem való munka? Hogyan válthatnék? Milyen feladatok, kihívások tennének boldoggá? – sokak fejében fogalmazódnak meg ezek a mondatok.

 

Ha szeretnéd jobban tudni, mi motivál téged, milyen állásban éreznéd jól magad, akkor érdemes lehet egy pályaválasztási tesztet kitölteni, ha pedig megvan az eredmény, elvégezni egy olyan képzést, amely segíthet az álommeló megszerzésében. A The Bright Academy online tanfolyamai között biztosan találsz megfelelő kurzust!

 

Mit kérdeznek egy pályaválasztási tesztben?

 

A pályaválasztási tesztek lényege, hogy kiderüljön, mire vagyunk alkalmasak, milyen munkakörnyezetben érezzük jól magunkat, hogyan szeretünk dolgozni. Az első kérdések egyike lehet ez alapján, hogy miként képzeljük el az életünket: beosztottként vagy vállalkozóként?

 

Nem mindegy ugyanis, hogy tudunk-e utasításokat követni, elviselnénk-e, hogy mások osszák be az időnket, következetesen csak egy módszert alkalmazunk, vagy teljesen másképp működünk. Ha inkább a magunk tempójában szeretünk haladni, kreatívnak tartjuk magunkat, ugyanakkor szívósak és elszántak vagyunk, mi több, még felelősséget is tudunk vállalni a döntéseinkért, akkor talán jobb, ha vállalkozóként szerezzük a pénzt.

 

A pályaválasztási tesztek egyúttal önismereti tesztek is: arra is választ kapunk belőlük, milyen emberek vagyunk, milyen a személyiségünk.

 

Így előfordulhat, hogy a munkakeresés során döbben rá valaki, hogy ő valójában egyedül szeret dolgozni, nem jó neki korán kelni vagy épp jobban megy neki a számítás, mint a kreatív munka.

 

Kiknek érdemes pályaválasztási tesztet kitölteni?

 

A célcsoport természetesen a középiskolás korosztály, az érettségi előtt álló fiatalok, akik nem tudják pontosan, merre induljanak, mely egyetemre, főiskolára felvételizzenek.

 

Ugyanakkor a felnőttek, rutinos munkavállalók is kipróbálhatják magukat. Egy jól összeállított kérdéssor (mint amilyet a The Bright Academy oldalán is találunk) kiválóan rámutat arra, hogy a helyünkön vagyunk-e.

 

Lehet, hogy kiderül, mégiscsak jobban szeretjük a szabadban töltött munkavégzést, mint a monoton irodai feladatokat! Jobbak vagyunk a tervezésben, mint a kivitelezésben? Nem szeretjük, ha a főnök mindig ellenőriz? Ilyen esetben célszerű váltani!

 

Talán ott kell hagynunk az IT-szektort, hogy sales területen helyezkedjünk el, az asszisztensi állást felválthatja a műkörmözés, de akár segítő szakmát is tanulhatunk, ha úgy érezzük, empatikus, érzékeny létünket nehezen fogadják el a munkahelyünkön.

 

A kiégés is elkerülhető így

 

Érdemes időt szánni arra, hogy rájöjjünk, mit is szeretnénk valójában dolgozni. Gyakran segíthet az, ha van egy jó hobbink, mert ez lehet a kiindulási alap. Figyeljük meg azt is, hogyan viselkedünk a hétköznapi szituációkban! Milyen visszajelzéseket kapunk a környezetünktől?

 

Ha ez alapján rájövünk, mi az igazán nekünk való munka, akkor elkerülhetjük a kiégést is.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló