2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#tüntetés #tűzifarendelet

M1-hírolvasó a tűzifarendelet elleni tüntetésről: Cuki, amikor belvárosiak aggódnak az erdőért

Barna Benedek 2022.08.13. 18:48

A Facebookon élcelődött a tüntetőkön Németh Balázs, az állami média egyik legismertebb arca.

 

Az állami M1 csatorna egyik legismertebb arca, Németh Balázs hírolvasó a Facebook-oldalán kommentálta a péntek este, az Agrárminisztérium épülete előtt tartott budapesti tüntetést, amelyen a fakitermelés szabályain lazító kormányrendelet ellen tiltakoztak több ezren.

Cuki, amikor a belvárosiak aggódnak az erdőkért. Olyan okosak lettek hirtelen tűzifa és tarvágás ügyben, hogy ihaj!"

– így a felütés, melyet követően az állami tévé híradósa lényegében arról ír, hogy a demonstrálókat nyilván nem érdeklik azok, akik fával fűtenek, sőt valószínűleg erdőben sem jártak még, nemhogy fát vágtak volna:

A távfűtéses lakásokból és irodákból nagyon érzik ezt a témát. Olyanok is kiképezték magukat hirtelen (nyilván a Facebook segítségével), akik még életükben nem hasogattak tűzifát, tán nem is ismernek olyanokat, akik fával fűtenek, esetleg még erdőben sem jártak soha... Mondjuk aggódhatnának amiatt is, hogy tud-e majd fűteni télen minden magyar család..."

nemeth
Németh Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. székházában (Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Hogy miért ne aggódhatna az erdőkért olyasvalaki, aki maga esetleg még nem járt erdőben, azt sajnos nem fejtette ki Németh. Ahogy arra sem tért ki, hogy vajon szerinte a tűzifarendeletet bíráló természetvédők és az Ökológiai Kutatóközpont dolgozói (akik ugyancsak aggályaiknak adtak hangot) szintén a Facebookról szedték-e össze a tudásukat. Az M1 hírolvasója ehelyett egy olyan szakembert idéz – az Egererdő vezetőjét –, aki a kormánypárti médiában vette védelmébe a rendeletet, lényegében a kormány hivatalos álláspontját felmondva.

A nagy “pesti” aggódás közben azt nyilatkozza a MÁTRA és a BÜKK erdeit kezelő cég vezérigazgatója, hogy a fakitermelést szabályozó új rendelet “NEM VESZÉLYEZTETI A MAGYAR ERDŐÁLLOMÁNYT, hiszen az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül”. Pont."

– viszi be a mélyütést a hírolvasó.

 

A bejegyzés egy kérdéssel zárul: "Most akkor kinek higgyünk? A belvárosi hergelőknek, vagy a legszebb magyar erdőkért felelős diplomás erdőmérnöknek??"

 

Nos, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Akit pedig esetleg érdekel, hogy mit gondolnak az olyan szervezetek, mint a Természetvédelmi Világalap hazai szervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Greenpeace, ezen a linken tudja elolvasni a véleményüket. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológigi Kutatóközpontjának álláspontjáról ITT írtunk, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a témában írt, Orbán Viktornak címzett levelét ebben a cikkünkben idéztük.

 

Egyébként nem csak a fővárosban volt tüntetés pénteken: Miskolcon szintén demonstráltak az erdőkért aggódók (akik jó eséllyel nem pestiek voltak).

 

Németh Balázs 2021-ben kezdett el a kormánypárti influenszerekhez hasonlóan aktívan véleményt nyilvánítani a Facebookon, de egyébként előfordul, hogy az állami tévé híradójában is előadja a véleményét (korábban már a Médiatanács is megrótta, amiért az alapvető médiajogi szabályok és a médiaetika ellen vétve kommentált híreket)

 

 

(A címlapfotó pillanatfelvétel az M1 híradójából)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló