2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#zöldfül #erdő #egererdő #tűzifarendelet #fakitermelés #dobre-kecsmár csaba

Bebiflázta a kormány mentegetőzését, majd telekürtölte vele a lakájmédiát az Egererdő vezetője

Kovács Dávid 2022.08.12. 17:47

Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató a kormánybarát médiában vette védelmébe a kormány tűzifarendeletét. Szerinte erős túlzások és csúsztatások jelentek meg a sajtóban, a rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt.

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt 

– jelentette ki a köztévé egyik pénteki műsorában a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Dobre-Kecsmár Csaba, aki a napokban több kormánybarát médiumban is felszavalta a kormány mentegetőzését.

 

A köztévés interjút az állami hírügynökség szemlézte, ez alapján Dobre Csaba a stúdióban szinte szóról szóra megismételte azt, amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön közölt – erre a 24.hu cikke hívta fel a figyelmet. Egész pontosan azt mondta: az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe.

 

Szentkirályi Alexandra a tisztázónak szánt csütörtöki bejegyzésében egész pontosan úgy fogalmazott: A fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. (...) A rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani." A 444 ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a kormányszóvivő állításával szemben olyan kitétel, hogy csak az energiakrízis egy pontján lép életbe a lazítás, nem szerepel a kormányhatározatban – erre pénteken a WWF Hungary is felhívta a figyelmet.

Dobre-Kecsmár Csaba arról is beszélt, hogy az erdőgazdálkodás az érvényben lévő erdőtervek szerint folyik az idén, és a kitermelésre tervezett 1,3 millió köbméternyi tűzifa elég lesz a lakossági igények kielégítésére.

Hangsúlyozta: az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül. Az erdők éves gyarapodását, a fák vastagodását és az új facsemeték kihajtását, jelentő "folyó növedéket", banki nyelvre lefordítva a "kamatot", évtizedek óta csak 50-60 százalékban hasznosítja az erdőgazdálkodás. A rendelet csak a fennmaradó "kamat" hasznosítását teszi lehetővé vészhelyzet esetén, a "tőkéhez" továbbra sem lehet hozzányúlni.

 

Az Egererdő vezérigazgatója szerint az sem veszélyezteti a faállományt, hogy meghosszabbították a fakitermelésre rendelkezésre álló időszakot, mert az aszály miatt már őszi körülmények vannak az erdőkben. A rendelet nyomán a szeptember elsejével induló fakitermelési időszakot csupán 1-2 héttel tudják előbbre hozni – idézi az MTI az erdészeti szakembert.

 

A közrádión és a HírTV-n is felmondta a leckét


Dobre-Kecsmár Csaba pénteken a Kossuth Rádió "Jó reggelt Magyarország!" című műsorában is megerősítette, hogy a rendelet nem veszélyezteti az erdőállományt.


Elmondása szerint az Egererdő 70 százalékban védett, illetve Natura 2000-es területen található magas ökológiai értékű tölgyeseket és bükkösöket kezel, amelyeket még a legszigorúbb vészhelyzetben sem lehetne kivágni. Szerinte átmeneti ellátási nehézségek lehetnek, ám ezeket enyhítheti, hogy egy-két héttel hamarabb kezdhetik meg az erdőgazdaságok a fakitermelést.

A rádióban arról is beszélt, hogy a szociális tűzifa program is az előzetes tervek szerint zajlik, így az 5 ezres lélekszámot el nem érő települések önkormányzatai  5 milliárd forint értékű tűzifát kapnak, ami 210-230 ezer köbméternyi faanyagot jelent.

Dobre-Kecsmár Csaba szerdán már a Hír TV-nek is adott egy interjút: ebben többek között azt állította, hogy erős túlzások és csúsztatások jelentek meg az online médiában a rendelet kapcsán, a hazai erdőállományok jelentős tartalékokkal bírnak. Hozzátette: az illegális fakitermelés is megnőhet a következő időszakban, Borsodban például ez már most különösen nagy probléma.

 

A 24.hu cikke egyúttal arra is emlékeztet: a Gyöngyösön született Dobre-Kecsmár Csaba a 2018-as, online elérhető önéletrajza szerint az Országos Erdészeti Egyesület delegáltjaként a Fidesszel erős kapcsolatot ápoló MAGOSZ Heves megyei listáján került be a kormánnyal szintén erős kapcsolatokat ápoló Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldöttei közé, majd a kamara Heves megyei szervezetének földbizottsági ügyekben eljáró alelnökének is megválasztották.

 

Dobre-Kecsmár Csaba egyébként 2020 januárjában került az Egererdő élére. A társaság vezetőjének egyik kiemelt célja, hogy a helyi szervezetekkel és önkormányzatokkal karöltve, aktívan vegyenek részt a kormány országfásítási programjában – közölte kinevezésekor az Eger.hu.

 

A Hír TV szerdai interjúját itt lehet megnézni:

 

 

A városi tévé korábbi anyagát Dobre-Kecsmár Csaba előléptetéséről itt lehet visszanézni:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló