2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

#miskolc #zöldfül #tüntetés #bükk #erdő #természetvédelem

"Az erdeinket nem engedjük!" – A tűzifarendelet ellen tiltakoztak a Bükkért aggódók Miskolcon

Barna Benedek 2022.08.13. 09:01

A pénteki tüntetésen elhangzott, hogy a szervezők további akciókat terveznek, és védőrséget is felállítanának a bükki erdők védelmében.

 

A fakitermelés fokozását leetővé tevő kormányrendelet ellen tüntettek péntek délután Miskolcon. Az eseményen a Miskolci Napló beszámolója szerint a szervezők bejelentették: védőrséget akarnak felállítani, hogy megvédjék a Bükköt.

 

 

A vizek után az erdők jönnek?

 

A "Mentsük meg a Bükköt!" címmel meghirdetett demonstrációra azokat az embert várták, akik nem értenek egyet a fakitermelés szabályainak lazításával és azzal, hogy akár védett erdők is tűzifaként végezhessék. A tüntetés a miskolci Szinva teraszon kezdődött, ahonnan a város Deák terére vonultak át. Itt F. Nagy Zsuzsanna, a Mentsük meg a Bükköt! nevű szerveződés egyik életre hívója, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke ismertette nyílt levelüket, amelyben a rendelet azonnali visszavonását követelik (a nyílt levél címzettjei között szerepel többek között Orbán Viktor, az agrárminisztérium, valamint az Egererdő és az Északerdő vezetői, teljes szövege a minap.hu cikkében olvasható, ITT).

Alaptalan lenne az aggodalmunk? Alaptalan, ha a nyári szabadságolások kellős közepén, minden szakmai előkészítés nélkül megjelentetnek egy olyan rendeletet, amely az elmúlt negyven évben nehezen, de mégiscsak szakmai konszenzussal megalkotott törvények alapján, ezeket mind felülírja? Alaptalanul aggódunk, ha a szakminiszter nyilatkozatát halljuk, miszerint "a fakitermelés továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet és nem rontja az erdő természeti állapotát". Sőt! A kormányzati klímapolitikainak nevezett intézet szerint jobb is, ha kivágjuk az erdeinket, mert úgyis leégnek hamarosan! Túlzottan gyanakvóak vagyunk? Igenis, nyíltan gyanakszunk, hogy rövidlátó, szűk körű, anyagi érdekeik miatt az ökológiai alapismeretekkel sem rendelkező, harácsoló népségek vetettek szemet szeretett, és ezidáig úgy-ahogy, de védett Bükk-hegységeink erdeire is"

– jelentette ki F. Nagy Zsuzsanna.

 

A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke hangsúlyozta: naponta érkeznek a sokkoló hírek arról, hogy a nagytavaink, a Balaton, a Velencei-tó végóráikat élik az engedélyezett beruházások fojtogatásától.

A vizeinket már úgy tűnik, hogy elvesztettük, de az erdeinket nem engedjük!"

– tette hozzá.

 

 

F. Nagy Zsuzsanna szerint nem csoda, hogy az emberek felháborodtak Miskolcon, hiszen számukra a Bükk nem csupán nemzeti érték, hanem a szűkebb pátrijuk, ami "egészségesebb környezetet, szépséget, rekreációs menedéket, élőhelyet biztosít nekünk, és megannyi élőlénynek, akikért szintén felelősek vagyunk". De emlékeztetett arra is, hogy szakmai, önkormányzati és civil szervezetek egyaránt titakoznak a tűzifarendelet ellen.

 

 

Az élhető környezetért aggódnak

 

A Miskolc Napló beszámolója szerint a tömeg ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szemere-kertben található épületéhez vonult, ahol Alakszai Zoltán kormánymegbízotthoz főispánhoz intézett kérdéseket a tüntetők és a szervező civil csoport nevében Plank-Vass Kitti családanya. 

 

"Szüleink korosztályának az volt a kérdése a gyerekvállalás előtt, hogy tudják-e a gyermekeknek biztosítani a társadalmi mobilitást, az előrelépés lehetőségét, az anyagi jólétet. A mi generációnk már ennél sokkal elemibb kérdéseket tesz föl. Tud-e majd a gyermekünk olyan színvonalon élni, ahogyan mi éltünk? Képesek leszünk-e az egyre szűkölő javakból annyit biztosítani számukra, amennyi a jóléthez szükséges? A jólét ma már nem azt jelenti, amit a szüleink korosztályának, már nem az anyagi javakat, hanem a tiszta ivóvizet, annak az elérhetőségének a lehetőségét. A tiszta levegőt, és az élhető környezet. Ezt veszélyezteti a kormányrendelet, ami miatt most itt vagyunk" – hangsúlyozta Plank-Vass Kitti, aki nyomatékosan megkérte Alakszai Zoltánt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kormány visszavonja a fakivágások engedélyezéséről szóló kormányrendeletet. 

 

 

Védeni akarják a bükki erdőket


F. Nagy Zsuzsanna végül bejelentette, hogy a Mentsük meg a Bükköt! nevű civil csoport folyamatos akciókat fog szervezni egészen addig, amíg a rendelet hatályát nem veszti. Egyúttal felkérte a természetjárókat – túrázókat, kerékpárosokat, futókat, családokat, baráti társaságokat –, hogy állítsanak fel védőrséget, és jelezze mindenki a nyilvánosság felé, ha favágást tapasztal a Bükkben. "Ezek a teherautók és megrendelőik láthatatlanok. Tegyünk róla, hogy láthatóvá váljanak!" – zárta a Zöld Kapcsolat elnöke. 

 

 

Az Agrárminisztériumnál is tüntettek

 

A borsodi demonstárcióval egy időben a fővárosban, az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt is volt tüntetés a tűzifarendelet ellen. A Telex cikke szerint több ezren vettek részt az eseményen, zöldpárti politikusok mellett környezetvédelmi aktivisták szólaltak fel, és beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki szerint a "tarvágás" Orbán új jelszava. Az LMP-s Ungár Péter pedig azt ígérte, hogy a pártja riadólánccal fog fellépni minden fakivágás ellen.

 

Miután a tüntetés hivatalosan véget ért a Kossuth téren, fél nyolc körül egy kisebb csoport elindult a Margit híd felé, ahol rövid ideig megakasztották a villamosforgalmat, aztán a rendőrök leszorították őket a sínekről.

 

Zöld civilszervezetek hasonló témában hirdettek újabb tüntetést jövő szerdára Budapestre, "Ne vágj ki minden fát!" címmel.

 

 

(Ungár Péter résztulajdonos az egriugyek.hu-t kiadó gazdasági társaságban.)

 

 

(Indexfotónk illusztráció, forrása: Bükki Magazin / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló