2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Mindenki ügye

#zöldfül #ellenzéki összefogás #környezetvédelem #klímavédelem #választási program #egységben magyarországért

Klímaügyi tárca, lakásszigetelések, útdíj a gépjárműadó helyett – Így képzeli a zöld fordulatot az ellenzék

Barna Benedek 2022.01.19. 16:52

Bemutatták az Egységben Magyarországért pártszövetség környezetvédelmi programját.

 

A választáson Egységben Magyarországért néven induló összefogott ellenzék környezetvédelmi programját három zöld politikusuk ismertett szerdán online sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a kormányváltás hozhatja el a "zöld fordulatot" Magyarországon.

 

Lakások szigetelését és a Paks II projekt leállítását ígérik

 

Az áprilisi parlamenti választás egyben "klímaválasztás" is lesz – mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Mint kifejtette, ez alatt azt érti, hogy eldől, olyan erőket szavazunk-e kormányra, amelyek képesek átérezni a felelősséget, vagy hagyjuk tovább azt a mostani kormány által folytatott ámokfutást, amely ahhoz vezet, hogy nem lesz jövője a magyarságnak. Magyarázatként hozzátette, hogy a Kárpát-medence fokozottan kitett az éghajlatváltozásnak.

Ha ők maradnak hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben

– jelentette ki.


A kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel kapcsolatban Szél Bernadett felidézte: több mint 3 ezer olyan beruházás volt a Fidesz alatt, ahol annyira felgyorsították a folyamatokat, hogy a zöld szempontok nem tudtak érvényesülni. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul olyan mértékben függünk az orosz gáztól, és olyan mértékben maradt el a kívánatostól a lakossági épületek szigetelése, hogy "orosz gázzal fűtjük a magyar utcákat". Ígéretet tett arra, hogy évente 150 ezer lakás szigetelését fogják elvégezni.

Át kell állnunk a megújuló energiára

– szögezte le a képviselőnő, és emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a szélenergiát gyakorlatilag betiltották, a napenergiát megadóztatták.


Szél Bernadett szerint a következő kormánynak le kell folytatnia a társadalmi, szakmai és politikai vitát az atomenergiáról. Megjegyezte: a Fidesz úgy kötelezte el magát Paks II mellett, hogy elmaradtak azok a viták, amelyeken meg lehetett volna beszélni, miként kell kialakítani az ország energiaportfólióját.

Paks II-t jelenleg leginkább korrupciós projektnek látjuk

– mondta, és hozzátette: a kormányváltás pillanatában felfüggesztik a projektet, arra az időre, amíg nem jutnak konszenzusra abban, miként döntsenek az atomenergia hasznosítását illetően.

 

Újra felállítanának környezetvédelmi minisztériumot

 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke felhívta a figyelmet arra: a Fidesz-kormány óriási károkat okozott a természetvédelem területén, és lerombolta a környezetvédelmi intézményrendszert. Nem csupán az önálló minisztériumot, hanem a környezetvédelmi hatósági rendszert is felszámolta, hogy bólogató jánosok üljenek a hivatalokban, és gátlástalanul lehessen pusztítani a zöld területet, tavainkat, a természetes környezetet – mondta.

Megerősítette az Egységben Magyarországért elkötelezettségét amellett, hogy újra felállítják az önálló környezet-, illetve klímavédelmi minisztériumot és a hatósági rendszert.

A kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatban az LMP-s politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor az elmúlt években Brüsszelben sorra vétózta meg az EU szigorúbb célkitűzéseit, itthon pedig félrevezette a társadalmat. Az Egységben Magyarországért azt vállalja, hogy 2030-ra 30 százalékra csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU célszáma jelenleg 55 százalék, az Orbán-kormány pedig 40 százaléknál tart e tekintetben.

 

Gépjárműadó helyett útdíj

 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a károsanyag-kibocsátás mintegy egynegyedéért felelőssé tehető közlekedéssel kapcsolatos zöld célkitűzésekről beszélt. Egyebek közt kiemelte, hogy a kényszerű helyváltoztatás csökkentésével mérsékelhető a forgalom. Az agglomerációs ingázás visszafogása érdekében az ilyen településeken korlátozni tervezik a további belterületbe bevonás gyakorlatát. Az autós közlekedés valódi alternatívájává kívánják tenni a közösségi közlekedést. A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.


Elengedhetetlen a közlekedési dolgozók bérrendezése – hangsúlyozta a Párbeszéd politikusa. Szólt arról is, hogy fejleszteni kívánják többek közt a kerékpáros közlekedési infrastruktúrát, illetve az autómegosztás-szolgáltatást.

A gépjárműveket és üzemanyagot terhelő adók helyett hosszú távon fokozatosan át kell állni a használatrányos útdíjra

– mondta Tordai Bence, és ígéretet tett arra, hogy a gépjárműadó egészét vissza fogják adni a települési önkormányzatoknak.


A gépjárműparkot illetően az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy ki kell vezetni a fosszilis közlekedést, és az elektromos, illetve zöld hidrogén irányba kívánnak mozdulni. A zöld átálláshoz bizonyos rétegeket támogatni kell – tette hozzá. A képviselő egységes parkolási rendszer megteremtése mellett
foglalt állást.

Az összefogott ellenzéki pártok korábban már bemutatták a szociális, a gazdasági, az egészségügyi és oktatási programjukat, valamint a nyugdíjasok védelmét szolgáló elképzeléseiket is.

(Indexfotó: H. Szabó Sándor)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló