2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #ellenzéki összefogás #nyugdíj #választási program

Bemutatták az idősek és a nyugdíjasok védelmének ellenzéki programját

Barna Benedek 2022.01.02. 14:22

Svájci indexálást és átlátható nyugdíjrendszert ígér az egyesült ellenzék, és hogy megtartják a 13. havi nyugdíjat.

 

Az idősek és a nyugdíjasok védelmének közös ellenzéki programját ismertették vasárnap az egyesült ellenzék politikusai. A Magyar Hang beszámolója szerint a sajtótájékoztatón elsőként a jelenleg az MSZP parlamenti frakciójában ülő, jövőre egy baranyai választókerületben DK-s jelöltként induló Szakács László szólalt fel, aki emlékeztetett: az elmúlt 12 évben Orbán Viktor mindig csak a választások közeledtével gondolt a nyugdíjasokra, miközben sokkal kevesebbet költött rájuk, mint az európai uniós átlag. Az év végi "pánikosztogatás" előtt pedig el lehetett mondani, hogy 1 millió 200 ezer nyugdíjas kevesebb mint 130 ezer forintból gazdálkodott egy hónapban.

A nyugdíjasok is láthatják azt az átlátszó politikát, amit Orbán Viktor folytat, hiszen az elmúlt tíz évben a svájci indexálás eltörlésével mintegy 1,2 millió forintot vett el minden nyugdíjastól a kormány

– tette hozzá a politikus.

 

Szakács elmondta: az egyesült ellenzék a választási osztogatások helyett kiszámítható, hosszú távon előnyös és három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási és nyugdíjszámítási rendszert fog megalkotni. Úgy gondolják, mindenkinek jár tisztességes nyugdíj a tisztességesen ledolgozott évek után, ezért a választások megnyerése esetén több intézkedést is bevezetnek a nyugdíjak értékállósága és kiszámíthatósága érdekében.

Az új nyugdíjrendszernek nagyobb beleszólást kell engednie az aktívak számára is, látniuk kell a számokat, amelyek alapján döntéseket hozhatnak, ezért átláthatóvá teszik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásokat

– fogalmazott a képviselő. 

 

Kifejtette:

rugalmas nyugdíjba vonulást akarnak bevezetni, csökkentés nélkül megtartanák a nők 40 kedvezményes öregségi nyugdíjrendszerét, valamint a 13. havi nyugdíj kifizetését.

A politikus szót ejtett a rokkantnyugdíjasok helyzetéről, igazságot ígért nekik is.

 

Ezt követően az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke, a jövő évi választáson Hatvanban induló Korózs Lajos arról beszélt, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer merev, az öregkori ellátások nagyon elszakadtak a bérektől és nagymértékben polarizálódtak. Mint fogalmazott: a maga részéről tragédiának és az évszázad átverésének tartja az Orbánék által több mint tíz éve alkalmazott pusztán inflációkövető nyugdíjemelést. "Ebben a rendszerben a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz" – szögezte le.

 

Hangsúlyozta:

társadalombiztosítás alapú nyugdíjrendszert szeretnének működtetni, amelyben a nyugdíjasok nem pusztán egy tételt jelentenek az ország költségvetésében.

Korózs azt is kijelentette, szeretnék elérni azt, hogy az átlagnyugdíj elérje legalább a nettó minimálbér 50 százalékát. (Ezzel kapcsolatban a hang.hu cikke megjegyzi: nem világos, itt mire gondolhatott a képviselő, hiszen idén a családi kedvezmények nélkül számolt nettó mininálbér 133 ezer forint, amelynek a fele 66 500 forint, miközben januárban az átlagnyugdíj meghaladja a 160 ezer forintot.)

Az ellenzék azt is szorgalmazza, hogy a töredékévek is beszámítsanak a nyugdíjba, a jelenlegi számítási rendszerben ugyanis hónapokat veszíthetnek el egyesek a ledolgozott időből. A nagyon alacsony nyugdíjat kapók számára pedigolyan korrekciós programot indítanának el, amellyel minden szűkölködőt fel tudnak zárkóztatni.

Szakácshoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy évi több százezer forintot vesznek ki a nyugdíjasok zsebéből azzal, hogy a kormány ragaszkodik az inflációkövető nyugdíjemeléshez. Mint hozzátette, a gazdaság bővüléséből is részesülniük kell a nyugdíjasoknak, ezért

visszavezetnék a svájci indexálás rendszerét, amely fele-fele arányban venné figyelembe az inflációt és a nettó keresetek alakulását a nyugdíjak emelésekor.

Végezetül Korózs méltóságot és kiszámíthatóságot ígért szegénység és kiszolgáltatottság helyett.

Az összefogott ellenzéki pártok a napokban már bemutatták a szociális, a gazdasági, az egészségügyi és oktatási programjukat is.

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló