2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#minimálbér

Megszületett az alku: januártól 200 ezer forintra nő a minimálbér

Barna Benedek 2021.11.03. 19:11

A garantált bérminimum 260 ezer lesz.

 

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án, Budapesten; a felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

 

A felek ajánlásként fogalmaznák meg, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben. Minden vállalkozást üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják

– áll az ITM közleményében.

 

 

Mint a HVG írja,  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban azt javasolta, hogy két százalékkal csökkentsék a kisvállalkozói adót (kiva). A kormány a VOSZ-szal való egyeztetés után közölte, hogy 1 százalékkal csökkentik a kivát, így lehetővé válik, hogy a 200 ezres minimálbér – ami nettó 133 ezer forintot jelent –, illetve a 260 ezer forintos garantált bérminimum bevezetése.

 

Palkovics László innovációs miniszter bejelentése szerint a kiva csökkentésén kívül fenntartja ajánlatát a 4 százalékos járulékcsökkentésről, emellett az asztalon van a helyi iparűzési adó (hipa) jelenleg érvényben lévő megvágásának fenntartása.

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló