2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #szja #minimálbér #korrupció #választási program

Igazságosabb szja-rendszert és a korrupció visszaszorítását ígéri az ellenzék

ugytudjuk.hu 2021.12.28. 16:37

Az egységes ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseit ismertették.

 

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása is szerepel az ellenzék azon gazdasági elképzelései között, amelyeket a Momentum, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd politikusai ismertettek keddi, online sajtótájékoztatójukon.

 

Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy

kormányváltás esetén az új kabinet nem emelhet adókulcsokat, de az szja rendszerét igazságosabbá kell tenni.

Jelenleg ugyanis az EU-s országok között Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése – indokolta az elképzelést.

A gazdaság felszabadításának az a kulcsa, hogy az állami pénzek, a fejlesztési források, az EU-s pénzek az értékteremtést szolgálják

– jelentette ki a politikus. Hozzátette, ehhez integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel és visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat. Az a cél, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül – szögezte le.

 

Egy kérdésre azt felelte, hogy alapvetően

az adójóváírások rendszerének visszahozásával igyekszenek majd csökkenteni az alacsonyabb jövedelmek adóját,

de konkrétumokat egyelőre nem mondott.

 

Egy újabb, az úgynevezett zöldadókra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hisz abban, hogy a károkozóknak meg kell fizetniük tettük társadalmi költségét, ezért folyamatosan napirend fogják tartani a kérdést.

 

Varju László, a DK alelnöke úgy fogalmazott: "Orbán Magyarországán a tisztességes munkának nincs becsülete". A fideszes kevesek már meggazdagodtak, a tisztességes sokak próbálnak túlélni – tette hozzá. Nem meglepő, hogy a kormány a választás előtt elkezd ígérgetni és a minimálbér emeléséről beszélni, de "mindez csak ragtapasz egy nyílt törésre" – mondta a képviselő.

Valódi változás csak akkor lesz, ha leváltják a jelenlegi kabinetet és kiharcolják a minden uniós tagállamra és kormányra kötelező érvénnyel bíró európai minimálbért

– szögezte le a költségvetési bizottság elnöke.

 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy "Orbán Viktor és csapata" több, mint tíz éven keresztül azzal versenyzett a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony. A képviselő kijelentette, hogy a magyar minimálbért és az átlagos bérszínvonalat is közelíteni kell egy elfogadható európai átlaghoz.

A rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi szakdolgozók számára olyan béremelési programokat kell végrehajtani, ami megállítja az elvándorlásukat

– ismertette elképzelésüket.

 

Egyenlő versenylehetőségeket kell teremteni minden magyar vállalkozónak, hogy ne a politikai kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom döntse el, hogy ki tud labdába rúgni a piacon – szögezte le.

 

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével megszabadítják a magyar gazdaságot a korrupciótól.

Azt ígérte, hogy

létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, ami "gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható", mert sokkal alacsonyabb áron lehet majd megkapni ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket.

Bejelentette, hogy ha kormányra kerülnek, akkor eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt és felülvizsgálják azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében hajtottak végre. Kijelentette, hogy

felszámolják a "trafikmutyit", csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy olyan antikorrupciós szervezetet, ami garanciát nyújt arra, hogy "senki ne tévedhessen meg következmények nélkül".

Végül közölte, hogy elszámoltatják a politikusokat, ezért olyan összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, ami a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva megmutatja, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyona.

 

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korrupció elleni fellépés során számítanak a független Hadházy Ákos munkájára, de hogy pontosan milyen szerepkörben, az "tulajdonképpen lényegtelen, hiszen mi nem posztokat osztogatunk, hanem munkára jelentkezünk".

 

Az euró bevezetésére vonatkozó felvetésre azt felelte, hogy egy reális menetrendet kell felállítani, és ennek a legrövidebb ideje is túlnyúlik egy kormányzati cikluson.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexkép forrása: Momentum Mozgalom / Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló