2022. december 5., Vilma

Környék ügye

#heves megye #szarvaskő #időközi választás #margit-forrás

Heten indulnak Szarvaskő megüresedett polgármesteri székéért

Kovács Dávid 2022.06.21. 14:45

Júliusban új polgármestert és képviselőket választ a település. Barta Győző is versenybe száll, aki 12 évig volt a falu első embere.

 

Hétfő délután a szarvaskői önkormányzati hivatalban, a helyi választási bizottság ülésén, nyilvántartásba vették a közelgő időközi önkormányzatiképviselő- és polgármester-választás jelöltjeinek listáját, valamint kisorsolták, ki hányadik helyen szerepel majd a szavazólapon, derül ki a község önkormányzatának hivatalos honlapján közzétett tájékoztatóból.

 

A névsor egyelőre még nem került a falu honlapjára, a képviselőjelöltek egyike azonban megosztotta azt a Szarvaskőben láttam, hallottam! nevű Facebook-csoportban, amelynek kulcsfontosságú szerepe volt a Margit-forrás botrányában is, amely nyomán a helyi képviselőtestület feloszlatta magát, a forrás vizét a saját telkére terelő Nahóczki László pedig lemondott alpolgármesteri címéről, és elvesztette erdőgazdasági állását is.

Szarvaskői utcarészlet (Fotó: Bartholomeus Thoth / Wikipédia)

Ahogy korábban írtuk, a helyi választási bizottság július 24-re tűzte ki a szarvaskői időközit. Nahóczki László egyébként vezető pozícióban dolgozott az Egererdőnél, az Egri Erdészet erdészetvezetője volt. A forrás ügye miatt az Egererdő belső vizsgálatot indított, Nahóczki azonban nem várta meg ennek eredményét, a társaság közlése szerint maga kezdeményezte munkaviszonyának megszüntetését. A volt alpolgármester telkén ásott kerti tavakat előbb leeresztették, majd betemették.

 

A forrás körül kialakult botrányt csak tetézte, hogy Nahóczki László májustól Szarvaskő ideiglenes polgármesterévé lépett volna elő, miután a község korábbi polgármestere, Szabóné Balla Marianna áprilisban bejelentette, hogy – az ügytől függetlenül, egy magánéletében beállt változásra hivatkozva – lemond a falu vezetéséről. Tehát a településen a forrás botránya nélkül is új választást írtak volna ki, a képviselőtestület önfeloszlatásával azonban a falu teljesen tiszta lappal vághat neki a jövőnek.

 

A falu facebookos társalgójában megosztott bejegyzés szerint így fog kinézni a jelöltek listája:

 

Polgármesterjelöltek:
 
1. Boros András
2. Vitányi Tímea (Szilvásvárad)
3. Hibay Éva
4. Benkó Dániel
5. Barta Győző
6. Király Károly (Eger-Felnémet)
7. Kocsa Erika
 
Képviselőjelöltek:
 
1. Németh János
2. Wächter Helga
3. Horváth Viktória
4. Nagy Sándorné
5. Polgárdi Krisztián
6. Lugmayer György
7. Tóth Eszter
8. Fodor Istvánné
9. Sinkovicz István Imre
10. Demeter Iván
11. Kárpátiné Ézsiás Edit
12. Benkó Dániel
13. Kovácsné Tesléry Beáta
14. Barta Győző
 
És egy kis történelmi visszatekintés: Szarvaskő 1950-ben alakult önálló tanácsa 1985-ben, a falu Egerhez való csatolásakor szűnt meg, a rendszerváltás után, 1991-ben, azonban részönkormányzat jött létre a településen, amely 2002 októberéig működött, Szarvaskő ekkor ismét különvált Egertől, újra önálló község lett. Az első polgármesternek a független Barta Győzőt választották meg, aki egészen 2014-ig töltötte be ezt a tisztséget, ekkor azonban Szabóné Balla Marianna személyében új polgármestert választottak – az ő helye üresedett meg nemrég a faluban.
 
Barta Győző neve egyébként polgármester- és képviselőjelöltként is szerepel a felsorolásban.
 
FRISSÍTÉS (06:22): A jelöltek listája szerdán Szarvaskő önkormányzatának hivatalos honlapjára is felkerült. Mint a felsorolásból látszik, kizárólag független jelöltek indulnak a polgármesteri és a képviselői címekért is. Érvényesen szavazni legfeljebb négy képviselőjelöltre lehet.
 

(Indexkép: Nyitrai Zsolt hivatalos Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló