2023. december 9., Natália

Környék ügye

#zöldfül #szarvaskő #margit-forrás #nahóczki lászló

Véget ért egy fejezet: betemették a szarvaskői exalpolgármester pisztrángos medencéit

Kovács Dávid 2022.06.07. 15:48

A Margit-forrás körüli botrány nyomán országos hírűvé vált kerti tavakat előbb leeresztették, aztán végleg felszámolták. Tök véletlenül tudtam meg, lőttem pár képet.

 

Hahó, híreim vannak! A pünkösdi hosszú hétvégén betemetve találtam a szarvaskői Margit-forrás botrányába belebukott egykori alpolgármester, Nahóczki László telkén ásott kerti medencéket, amelyekbe néhány hete a közelben eredő forrás vizét terelte.

IMG_20220605_181059
A szarvaskői pisztrángos medencék hűlt helye Nahóczki László telkén (Fotó: Kovács Dávid)

Ahogy korábban írtuk, a Bükki Nemzeti Park területén eredő Margit-forrás környezetét az elterelés előtt egri középiskolások tisztították meg, méghozzá önkéntes munkában, az Egererdő szervezésében, amelynél a sztori főszereplője, Nahóczki László vezető pozícióban dolgozott. A helyszínre szállított műanyag csövek egy mintegy 100-150 méteres szakaszon szállították a forrás vizét, a beavatkozás az Eger-patak felé vezető ér vizét elapasztotta, az itteni békák és szalamandrák élőhelye veszélybe került.

 

A botrány nyomán Nahóczki László lemondott alpolgármesteri címéről (és a helyi képviselőtestület is feloszlatta magát, új választás közeleg), a forrás vizének elvezetése miatt belső vizsgálat indult az Egererdőnél, majd nem sokkal később maga kezdeményezte munkaviszonyának megszüntetését az erdőgazdaságnál, ahol az Egri Erdészet erdészetvezetőjeként dolgozott. A mesterséges tavak leengedése után a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kérésére a medencéket műanyag hálóval fedték be, hogy véletlenül se essen bele egyetlen állat sem.

 

Részemről nagyjából itt állt meg a szarvaskői forráselterelés ügye, aztán pünkösdvasárnap – az ebédem elfogyasztása után – magányos túrára indultam: a baktai Mátra sörözőből befröccsözve a láptavak, majd Almár érintésével a Les-rétig bandukoltam a piroson, aztán némi tűnődés után úgy döntöttem, hogy a Berva helyett inkább Szarvaskőben térek vissza a civilizációba. A piros négyzettel jelzett turistaút pedig éppen az országos hírűvé vált, egyébként továbbra sem különösebben megkapó Margit-forrásnál dob ki, ami jó apropónak tűnt arra, hogy körbeszimatoljak kicsit.

 

A helyszínre érve örömmel tapasztaltam, hogy a forrás vize csövek helyett ismét/továbbra is a saját medrében csordogál. A növényzet szép nagyot nőtt a legutóbbi látogatásom óta, egyedül az érbe helyezett műanyag szüretelőkád helye emlékeztet a korábbi állapotokra. Aztán, ahogy kiléptem a fák közül és áthaladtam a síneken, máris felbukkant előttem a Nahóczki-telek, csak épp a híressé vált pisztrángos medencék nélkül, a mesterséges kerti tavakat ugyanis földdel temették be, amit aztán – a jelek szerint – egyenletesen eldolgozott egy (vagy több?) munkagép.

Ez a látvány fogadja most a Nahóczki-telek mellett sétálókat (Fotó: Kovács Dávid)

A pünkösdöt követő első munkanapomon szerettem volna kideríteni, hogy nagyjából mikor temethették be a medencéket, de a szarvaskői forrásaim sem tudtak erről nyilatkozni. Cikkeink nyomán viszont az országos médiumok közül nemcsak a Telex, hanem a Magyar Hang is felkereste a helyszínt, az ő riportjuk valamivel később, a lap május 20-án megjelent, 2022/21. számában volt először olvasható.

 

Ebben pedig így írnak:

A forrás most újra ott halad, ahol eddig is kellett haladnia, Nahóczki dróttal körbevett telkére pedig csak nyaknyújtózgatással lehet benézni, így pedig csak annyi látszik, hogy a kiásott medencék üresek, csak az elszíneződés mutatja a kifeszített fekete zsákokon, hogy meddig állt bennük a víz.

Vagyis május közepén valószínűleg még megvoltak a nejlonnal bélelt medencék, az elmúlt egy-két, esetleg három hétben számolhatták fel végleg a pisztrángos tavakat. A cikkben a szerző, Tompos Ádám egyébként kicsit kesereg, hogy sem szalamandrákat, sem békákat nem lát a forrás közelében, annak viszont örül, hogy cserébe legalább műanyag csöveket sem.

 

Aki szeretné felidézni, hogy festettek medencék, annak bedobom az egyik korábban közölt képünket:

A Nahóczki-telek leeresztett pisztrángos medencéi (Kép: olvasói fotó)

A szarvaskői Margit-forrással foglalkozó korábbi cikkeinket és képeinket itt találja összegyűjtve.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló