2023. december 9., Natália

Környék ügye

#zöldfül #szarvaskő #forrás #margit-forrás #nahóczki lászló

Így vezette el a Margit-forrás vizét Szarvaskő visszalépő alpolgármestere (VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.05.05. 15:47

A szerkesztőségünk birtokába került videó bemutatja, hogyan tekergett a falubeliek által mindenhol keresett cső a forrástól egészen Nahóczki László telkéig.

 

Miközben csütörtökre már az országos sajtó is felfedezte a szarvaskői Margit-forrás ügyét, portálunk, az Egri Ügyek újabb fejleményekről tud beszámolni az esettel kapcsolatban: a forrásról szóló cikkünk megjelenése napján az alpolgármesteri címéről lemondott Nahóczki László telkén található medencék már teljesen üresek voltak, legalábbis a szerkesztőségünkhöz eljuttatott, előző nap készített fényképek szerint.

szarv-üresmed
A Nahóczki-telek üres (vagy majdnem üres) pisztrángos medencéi (Kép: olvasói fotó)

Szerdai cikkünk elkészítése során egy helyi kísérővel személyesen is felkerestük a forrást és környékét: a Nahóczki telkén ásott medencéket ekkor még részben leeresztett állapotban találtuk, vagyis valamennyi víz még volt bennük. Mint már országosan is ismert,

Nahóczki László, a falu akkori alpolgármestere, az Egererdő egyik főerdésze a Bükki Nemzeti Park területén eredő Margit-forrás vizét a saját telkére vezette, ahol időközben átfolyós medencéket alakított ki, azokba pedig pisztrángokat telepített.

A beavatkozás az Eger-patak felé vezető ér vizét elapasztotta, az itteni békák és szalamandrák élőhelye veszélybe került. A forrás környezetét az elterelés előtt egri középiskolások tisztították meg önkéntes munkában, az Egererdő szervezésében.

 

Az üres medencéről készült képekkel együtt egy videót is kaptunk, amely a forrás vizét elterelő cső útját követi egészen Nahóczki magántelkéig. A csövek egy mintegy 100-150 méteres szakaszon szállították a Margit-forrás vizét: előbb az Eger-patak felé vezető ér nyomvonalát követve, majd az afölött átvezető, a MÁV tulajdonában lévő vasúti hídnál elkanyarodtak, és egyenesen a Nahóczki-telek bejárata felé vették az irányt. Ezen az útmenti szakaszon levágott ágak, gallyak rejtették a csövet, ami aztán újabb kanyart vett, és az út földjébe ásva érte el a telekhatárt. A kerítés túloldalán a forrás vize a medencékbe folyt, de Nahóczki még arra is gondolt, hogy a telkére érkező víz egy részét egy túlfolyón keresztül visszavezesse az Eger-patakba.

 

 

A felvétel azonban idő előtt véget ér, mert – mint a beküldőtől megtudom (ő egyébként nem azonos azzal a személlyel, aki a videót készítette) –, miközben a dokumentációs céllal készült mozgókép készült, maga Nahóczki László is megjelent, akit a háttérben mintha kétszer is hallanánk beszélni. Bizonyára neki szól a felvételen elhangzó "Mi újság, László?" kérdés is, mire a címzett szívélyesen úgy felel: "Gyere, kerülj beljebb!" A videó beküldője a portálunknak azt állította: a találkozás során az akkori alpolgármestert szembesítették ugyan a ténnyel, hogy "már az egész falu ezt a csövet keresi", de Nahóczki azt állította, a csövet már korábban megvásárolta.

 

Közben a szerdai cikkünk nyomán a szarvaskői Margit-forrás ügyéről beszámolt többek között laptársunk, az Azonnali, majd a 444, a Népszava, a Hvg.hu, a Magyar Narancs, a 24.hu, a Magyar Hang, a 168.hu, a Klubrádió oldala, de még a kormánypárti Pesti Srácok is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a cikkünk megjelenése után a kérdéseinkre azt válaszolta: a BNPI megindította a hivatali eljárást, de a folyamatban lévő ügyben ennél többet nem áll módjukban közölni. A kormányhivataltól továbbra is válaszra várunk.

 

(Indexkép: Szarvaskőben láttam, hallottam! / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló