2023. december 9., Natália

Környék ügye

#zöldfül #szarvaskő #forrás #telex #margit-forrás #nahóczki lászló

Szarvaskő volt alpolgármestere: A falu egy részének semmi sem jó, a forrás ügye politikai befeketítés volt

Kovács Dávid 2022.05.11. 15:55

Nahóczki László szerint nem véletlen, hogy Szarvaskő korábbi polgármestere a lemondása után még a falut is elhagyta. Balla Marianna azonban azt állítja: a Margit-forrás botrányának semmi köze a távozásához.

 

Miután korábbi cikkeink nyomán az egész országot bejárta a szarvaskői Margit-forrás elterelésének híre, a Telex is felkereste az elmúlt egy hétben gyakran emlegetett falut, ahonnan a lap természetbarát újságírója, Tenczer Gábor szerdán helyszíni riporttal jelentkezett. Ebben az ügy központi figurája, Nahóczki László is megszólal – aki információink szerint nemrég még Erdélyben volt –, és ismét elmondja, hogy politikai támadás történt, amelynek célja, szerinte, az egzisztenciájának tönkretétele volt.

A szarvaskői Margit-forrás (Fotó: Kovács Dávid)

A volt alpolgármester a cikkben kifejti: véleménye szerint az utóbbi időben Szarvaskőre költözők egy részének semmi se jó, ami a településen történik, őt pedig olyan koholt vádakkal illették, amelyek befeketítették a szakmai karrierjét és az alpolgármesteri pozícióját is. "Tudomásom szerint egy másfél méter mélységű tómeder, vagy bármiféle ilyen mélységű ülepítő kialakítása engedélymentes” – magyarázza Nahóczki.

Nahóczki László szerint az sem véletlen, hogy a falu korábbi polgármestere, Szabóné Balla Marianna nemcsak lemondott a polgármesteri címéről, hanem még a falut is maga mögött hagyta. Ő azonban a portálnak azt nyilatkozta: lemondásának és elköltözésének semmi köze a Margit-forrás botrányához, az erről szóló nyilatkozatát már hetekkel korábban elküldte Nahóczkinak.

A cikkben dr. Kiss Csaba, az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület jogásza is megszólal, aki szerint büntetőjogi eljárás akkor indulhat az ügyben, ha megállapíthatóvá válik, hogy jelentős károkozás történt, például életközösségek szűntek meg a beavatkozás miatt. De az esetnek közigazgatási jogi következménye is lehet, ilyen eljárásban azt vizsgálják, kértek-e engedélyt védett természeti területen történő beavatkozásra. A jogász szerint fontos, hogy a csöveket nem közvetlenül a forrásnál, hanem valamivel lejjebb fektették az érbe, ezért ügydöntő lehet, hogy a Margit-forrásnak mekkora a megállapított védőterülete.

 

Ha a csöveket a védőterületen belül fektették le, akkor ahhoz természetvédelmi engedély is kellett volna, és ennek hiányában természetvédelmi bírságot is ki lehet szabni, valamint kötelezni az eredeti állapot helyreállítására az érintettet. Ha a védőterületen kívül, akkor marad a kisebb súlyú vízjogi eljárás a katasztrófavédelem előtt, hiszen így is be kellett volna szerezni engedélyt a vizek áramlási viszonyaiba való beavatkozáshoz – magyarázza a Telex cikkében a független jogi szakértő. Ezen kívül polgári eljárást is indíthat az ügyészség, a környezetkárosítást akár jelentős kártérítési összeggel is büntethetik.

 

 

A riportból az is kiderül, hogy a tavak leengedése után a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kérésére a pisztrángos medencéket körbekerítették egy 30 centi magas műanyag hálóval, hogy véletlenül se essen bele valamilyen állat, mert nem tudna kijönni. Ahogy szombaton írtuk, a forrás vizének elvezetése miatt Nahóczki ügyében belső vizsgálat indult az Egererdőnél, ahol vezetői pozícóban dolgozott, a vizsgálat idejére a terület kezelését végző Egri Erdészet vezetését azonnali hatállyal egy, az ügyben nem érintett szakember vette át.

 

A szarvaskői Margit-forrással foglalkozó korábbi cikkeinket itt találja összegyűjtve.

 

 

(Indexkép: Pajtók Gábor / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló