2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#zöldfül #heves megye #bóday pál #tarna #aszály #kiszáradás

Több "lumpen, korrupt helyi politikus" is megütheti a bokáját a Tarna kiszáradása miatt

Kovács Dávid 2022.08.08. 15:05

Egyeseknek bort, másoknak pénzt vagy pozíciót ígértek a debrői borászat emberei, amennyiben segítenek elmismásolni az ökológiai merényletként is értelmezhető vízlopást – állítja a Tarna élővilágának megmentéséért vívott küzdelem élére álló állatvédő aktivista.

 

Várhatóan befolyással üzérkedés miatt is büntetőeljárást kezdeményeznek a Tarnát védő civilek néhány, a botrányt elsimítani igyekvő korrupt politikus ellen, írja a Greenfo.hu környezetvédelmi portál.

 

A Tarna védelmét szervező kápolnai Macskaárvaház Alapítvány nevű állatvédő szervezet vezetője, Bóday Pál azt állítja: pontosan tudják, kik azok a "szégyenteljes helyi közszereplők", illetve "lumpen, korrupt helyi politikusok", akiket az aldebrői Tóth és Tóth borászat megpróbál felbérelni arra, hogy az ügyüket elsimítsák, vagy akár csak zavart keltve nehezítsék a felderítést.

Van több Heves megyei városokban dolgozó önkormányzati képviselő, akik pénzt, kistelepülési polgármester és alpolgármester, aki nagyobb mennyiségű bort, de olyan faluvezető is akad, aki “csak” ígéretet kapott elvesztett igazgatótanácsi tagságának újbóli betöltésére

– mondta Bóday a portálnak.

 

A kápolnai Macskaárvaház vezetője hozzátette: minden olyan adatot, amely releváns, és hiteles tanúvallomás is hozzárendelhető, a hatóságok rendelkezésére bocsátanak, hogy a közvélemény számára kiderüljön, választott közszereplők esetében ezek a magatartásformák kimerítik-e a befolyással üzérkedés törvényi tényállását.

A Tarna kiszáradt medre Kápolnánál (Fotó: Kovács Dávid / Egri Ügyek)

A portál cikke szerint azokat az újságírókat, akik kérdéseikkel a Tóth és Tóth borászathoz fordulnak, a cégtulajdonosok Gondos István füzesabonyi önkormányzati képviselőhöz irányítják, aki civilben ügyvéd, és közlik velük, hogy minden – akár öntözési, borászati – szakmai kérdésben csak ő nyilatkozhat. (Az Egri Ügyeket viszont például sehová sem irányították, nemes egyszerűséggel letojták a kérdéseinket, ezúton is köszönjük a megtisztelő figyelmet.)

 

Gondos István ráadásul nem csupán füzesabonyi ügyvéd és képviselő, hanem a Heves Megyei Közgyűlés (fideszes) képviselője, korábbi alelnöke is egyben, valamint – ahogy néhány éve az Egri Ügyek is bemutatta – egyike azoknak az egri és Eger környéki fideszes politikusoknak, akik mind ugyanabból az európai uniós programból jutottak ingatlanhoz, ő például Füzesabonyban, az Egyetértés úton.

 

De Gondos volt az is, aki 2019-ben a szintén fideszes Orosz Lászlónéval kiállt a volt egri laktanya épületegyüttese elé, ahol arról kezdtek beszélni, hogy az akkor még ellenzékben lévő Mirkóczki Ádám és csapata bevándorlókat telepítene Egerbe. A nyilatkozat miatt a kormánypárt egri tagozatának szócsövében aztán le is kellett jönnie egy emlékezetes helyreigazításnak:

A portálunkon 2019. szeptember 6-án "Mirkóczki bevándorlókat telepítene az egri laktanyába" címmel megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy Mirkóczki Ádám bevándorlókat telepítene az egri laktanyába és bevándorlóknak adná az Egri Dobó István Laktanyát.

Ezen a ponton érdemes emlékeztetni magunkat Bóday Pál egyik korábbi nyilatkozatára: a Tarna-ügy motorjává váló környezetvédő lapunknak a kiszáradt meder mellett arról beszélt, hogy a borászat emberei azt állították, olyan politikai kapcsolatokkal rendelkeznek, amilyenekkel biztosan nem eshet bántódásuk, és különben is "mindenki ki van fizetve".

 

Ahogy már egy másik cikkünkben is írtuk, az Egri Ügyek információi szerint a mezőgazdasági vállalkozás jó kapcsolatot ápol Balázs Zoltánnal, Kompolt lottómágus polgármesterével, akinek hivatalára nemrég újra lecsapott a NAV, és aki – Hadházy Ákos megfogalmazása szerint – ezer szállal kötődik a Fideszhez. Hamarosan a mi hazánkos Pápai Ákos is erről beszélt, aki szerint a kompolti polgármester közbenjárása kellett ahhoz, hogy a borászat egy korábbi stiklije következmények nélkül maradjon.

A fent vázolt helyzet többek között azért is pikáns, mert éppen a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon indult eljárás és alakult nyomozócsoport az ökológiai katasztrófa felelőseinek kézrekerítésére. Ráadásul éppen Gyetvai Péter, a Fidesz korábbi kompolti önkormányzati képviselőjének feljelentése nyomán.

Bóday Pálék egyébként továbbra is azon vannak, hogy a Tarna Aldebrő alatti szakaszán mesterséges vízpótlással vizes élőhelyre emlékeztető szakaszokat alakítsanak ki, ahol a környéken élő emlősök és a madarak inni tudnak – egy ilyen akcióban vett részt az Egri Ügyek is, amikor lapunk az év eddigi legmelegebb napján felkereste a folyó kiszáradt medrét Kápolnánál.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló