2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#heves megye #rendőrség #tarna #aszály #kiszáradás

Greenfo: Nyomozócsoport alakult a Tarna vizének eltűnése miatt, két szivattyút is lefoglaltak

Kovács Dávid 2022.08.03. 09:14

A kápolnai Macskaárvaház vezetője szerint az aldebrői borászat korábbi állításait egyértelműen cáfolja, hogy az aszály ellenére a térség többi élővizében – többek között az Eger- és Laskó-patakokban – máig csordogál a víz.

 

A Füzesabonyi Rendőrkapitányságon külön nyomozócsoport alakult annak a büntetőfeljelentésnek a kivizsgálására, amely szerint az aldebrői telephellyel rendelkező Tóth és Tóth borászat szivattyúzása okozta a Tarna kiszáradását, írja a Greenfo.hu környezetvédelmi portál.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a rendőrség is vizsgálni kezdte, hogy miért apadt el az alsóbb szakaszon a Tarna, előző héten helyszíni szemlét tartottak a folyó vizét szivattyúzó borászatnál, amely a hivatalos vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni az ügyben – többek között a mi megkeresésünkre sem reagáltak.

 

A Tarna kiszáradt medre Kápolnánál (Fotó: Kovács Dávid / Egri Ügyek)

 

A környezetvédelmi portál értesülése szerint Gyetvai Péter, a Fidesz korábbi kompolti önkormányzati képviselője, természetfotós, ökoturisztikai szakújságíró feljelentése nyomán a rendőrség mellett a megyei kormányhivatal elnézést, főispánság több egysége is vizsgálatot indított az ügyben, a legfrissebb információk szerint két szivattyút foglaltak le a helyszínen.

 

Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaházat fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke a portálnak arról beszélt: a rendőrség az ő információi szerint is intenzív felderítő munkát folytat, amelynek keretében helyszíni szemlére, iratok lefoglalására, valamint számos tanúkihallgatásra is sor kerül a napokban. Bóday közben újabb büntetőfeljelentésre készül, mert "alapos a gyanú", hogy a debrői borászat a szomszédos Kompolton illegálisan szennyező anyagokat juttathatott a szennyvízhálózatba.

 

Az Egri Ügyek információi szerint a mezőgazdasági vállalkozás egyébként jó kapcsolatot ápol Balázs Zoltánnal, Kompolt lottómágus polgármesterével, akinek hivatalára nemrég újra lecsapott a NAV, és aki – Hadházy Ákos megfogalmazása szerint – "ezer szállal kötődik a Fideszhez".

A Tarna vízének ellopása, és az élővilág elpusztítása mellett a Debrői Tóth Borászat legsúlyosabb és legcinikusabb bűne szerintünk az, hogy a cégvezetők a történtek után semmifajta tevőleges megbánást nem tanúsítottak, sőt sajtóorgánumok fizetett cikkeiben a helyi természetvédőket, gazdálkodókat, mezőőröket, polgárőröket gyalázták, és azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Tarna folyó az ő vízkivételük nélkül is kiszáradt volna

– mondja Bóday Pál, aki a történtek miatt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a következő generációk már azt sem fogják tudni, hogy egy "egykori csodálatos kis folyóról" nevezték el ezt a kistérséget.

 

A kápolnai macskaárvaház vezetője szerint a borászati vállalkozás állításának egyértelmű cáfolata, hogy a régóta aszály sújtotta térség valamennyi élővize, a Galga, a Zagyva, a Bér-patak, a Laskó-patak és az Eger-patak medrében is máig csordogál a víz, holott vízgyűjtő területük hasonló hidrológiai adottságokkal bír. "A különbség az, hogy ezeknek a folyóvizeknek a vízét nem emelte ki egy gátlástalan cég, így a legszörnyűbb aszály közepette is megmaradhattak vizes élőhelynek, és  megmentették élőviláguk egy részét" – mondja.

 

 

A mezőgazdasági vállalkozás vízkivételét számos politikus, többek között a Tarna mentén fekvő Kál polgármestere, Morvai János, az egri DK vezetője, Balla Péter, dr. Illés Zoltán, a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkára, valamint Mirkóczki Ádám egri polgármester is elítélte, aki nem csupán bojkottott hirdetett, hanem azt is bejelentette, kezdeményezni fogja a közgyűlés előtt a debrői borászat kitiltását a városból, ezt a lépését a fideszes Oroján Sándor azonban élesen bírálta.

 

A kiszáradt Tarna egyik szakaszát nemrég az Egri Ügyek is felkereste, helyszíni riportunkat – amely során egy helyiek által kezdeményezett spontán mentőakcióba keveredtünk – itt olvashatja.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló