2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#rendőrség #nyomozás #tarna-patak #aszály

A rendőrség is vizsgálódik a Tarna vizének eltűnése kapcsán

Barna Benedek 2022.07.27. 13:24

A hét elején tartottak helyszíni szemlét a patak vizét szivattyúzó borászatnál.

 

Ahogy azt a Tarna-patakról készült, kedden megjelenti riportunkban írtuk, a vízügy és több társhatóságuk megfordult a helyszíen, hogy vizsgálódjanak a mederből eltűnt víz ügyében, emellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szintén vizsgálatot indított, és már büntetőfeljelentést is tettek. A 24.hu szerdai cikke szerint már a rendőrség is vizsgálni kezdte, hogy miért apadt el a Tarna vize az alsóbb szakaszon.

 

A portálnak Szalóki Péter kápolnai alpolgármester elmondta: a nyomozók kedden hatósági tanú jelenlétében helyszíni szemlét tartottak annál az aldebrői borászatnál, amely saját ültetvényeinek öntözésére szivattyúzta ki a vizet a patakból.

tarna-kiszáradt
Fotó: Kovács Dávid

Szalóki Péter volt az egyik tagja annak a csapatnak, amely a Tarna gyors kiszáradásának okait kutatta. Miután kiderült, hogy a patak felsőbb szakaszán még van víz a mederben, az aldebrői részen alaposabban körülnéztek. Ekkor találtak rá egy homokzsákokból emelt duzzasztógátra, amelyhez nagy teljesítményű szivattyút is kiépítettek. Az alpolgármester szerint a gáthoz érkezve azt látták, hogy a patakban lejjebb alig maradt víz, a szőlőbirtok ültetvénye viszont a kánikulában is tocsogott a sártól.

 

A csapat összetűzésbe került a borászat tulajdonosaival, és végül önhatalmúlag elbontotta a vízfolyás útjából a gátat, de a rekord alacsony vízhozam azonban már nem volt elég ahhoz, hogy újra megtöltse az utóbbi hetekben teljesen kiszáradt medret.

 

 

A Tóth és Tóth borászat azt közölte a 24.hu-val, hogy a hivatalos vizsgálat lezárultáig nem nyilatkoznak. Azt viszton még az ügy kipattanásakor közölte a vállalkozás termelési vezetője, hogy engedélyük volt a patak vizével való öntözésre, az aszály miatt pedig nem hibáztathatók, hétfőn pedig egy hasonló tartalmú közlemény jelent meg a közösségi oldalukon is. Ebben a szövegben arról is írtak, hogy szerintük "lejárató kampány és rágalomhadjárat" folyik ellenük, ami miatt jogi lépéseket tettek, továbbá a közlemény szerint már kaptak fenyegetéseket, amelyeket kikértek maguknak.

 

Mostanra az már ügy elérte Egert is: Mirkóczki Ádám polgármester bejelentette, hogy kezdeményezi a borászat termékeinek kitiltását a város rendezvényeiről, és velük szembeni bojkottra szólított fel. A városvezető javaslatára reagálva aztán a fideszes képviselők arról írtak, hogy nem szabadna előre ítélkezni, hiszen még nincs eredménye a Tarna-ügyben folyó vizsgálódásnak, a párt frakcióját vezető Oroján Sándor szerint ráadásul egyébként se tilthatnák ki a borászat termékeit a városból vagy az egri rendezvényekről.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló