2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#tarna-patak #kiszáradás

Egy szakaszon elapadt a Tarna-patak, a meder kiszáradását nem csupán az aszály okozta

Barna Benedek 2022.07.21. 12:15

A patak vizét gáttal eltorlaszolták és aszály idején is szivattyúzták, a homokzsákokból emelt akadályt csütörtökön néhány civil elbontotta.

 

A tartós aszály miatt az utóbbi időben több tó és patak is kiszáradt Magyarországon, a környékbeli példákról mi is beszámoltunk az Egri Ügyeken (ITT és ITT). Nemrég a Tarna-patakból egy szakaszon szintén eltűnt a víz: a kiszáradt medréről a napokban került fel egy fotó az Időkép oldalára, majd szerdán az Eger Hírek is megírta, hogy kiszáradt a vízfolyás, aminek azonban a beszámolójuk szerint nem csupán a szárazság volt az oka.

 

Mint az oldal írta, egy civilekből álló csapat végigment a mederben, hogy kiderüljön, hol folyik még a víz, és honnantól már nem. A portálnak a kápolnai Macskaárvaház vezetője, Bóday Pál nyilatkozott az ügyben, aki elmondta: Verpelét és Kápolna között találtak "vízkiviteli helyre". Hozzátette, hogy a hatóságoknak átadnak minden információt.

tarna-időkép
A Tarna-patak kiszáradt medre (Kép forrása: idokep.hu)

Bóday Pál arról beszélt, hogy fényképekkel és videóval is dokumentálták, hogy egy helyi borászat közelében vízvételt megvalósító eszközök vannak (a gazdaság szőlőültetvénye Aldebrő és Feldebrő között található).

 

A szivattyúzó vállalkozás a vízkiviteli engedélyére hivatkozik

 

A borászat termelési vezetője, Egyed László úgy nyilatkozott, hogy nem lopják a vizet a patakból, mivel évtizedek óta érvényes vízkivételi engedélyük van az illetékes hatóságtól. Hozzátette, eddig "soha nem okozott gondot senkinek", hogy szivattyúzták a vizet, továbbá azt is sérelmezte, hogy a természetvédők a sajtóhoz fordultak először.

 

Azt, hogy miért vételeztek vizet a rendkívüli aszály ellenére is a patakból, így indokolta: "Röviden: a vállalkozásunk léte forog kockán. Hosszabban: neves hazai szőlészeti és borászati üzemeknek készítünk szőlőoltványt, amelyet öntöznünk kell, de lassan már nincs hozzá elegendő víz." Úgy fogalmazott, hogy szerinte "az aszály miatt nem azt kell hibáztatni, aki túlélni próbál".

 

Közbeléptek a civilek

 

A beszámolók és képek alapján a borászat úgy nyerte ki a vizet a patakból, hogy a vízfolyást egy homokzsákokból álló "gáttal" meg is akasztották, azután szivattyúztak. Emiatt történhetett, hogy nem jutott a patak alsóbb medrébe víz. Ezt aztán Bóday Pálék végül csütörtökön elbontották – arra hivatkozva, hogy a kiszáradt szakasz mentén szenved az élővilág –, így víz elindulhatott Tófalu, Kápolna, Kompolt irányába. (A Macskaárvaház vezetője a bontást megelőzően úgy nyilatkozott, hogy szerinte a harmadfokú hőségriasztás idején"ökológiai bűncselekmény" minden vizet kinyerni egy folyóból.)

 

Az Eger Hírek cikke szerint az akció előtt értesítették Aldebrő polgármesterét is, valamint a helyszínre hívták a jegyzőt, aki dokumentálta, hogy eszközökben kárt nem tettek, csak a gáthoz nyúltak. Ennek ellenére a beszámoló szerint a gátbontás nem volt konfliktusmentes, majdnem tettlegességig fajult (Frissítés: Bóday egy időközben közzétett videóban arról beszél, hogy meg is fenyegették őt). Várhatóan tehát lesz még tehát folytatása az ügynek. Az egerhirek.hu azt írta, már a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is vizsgálatot indított a történtekkel kapcsolatban.

 

Frissítés: Egy újabb hír szerint a gátat elbontók egy "Tarna-őrség" szervezését tervezik, mivel tudnak további szivattyúkról is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló