2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #tarna-patak #egri borvidék #orosz lászlóné

Oroján Sándor: A polgármesternek és a közgyűlésnek sincs joga egy borászatot kitiltani az egri rendezvényekről

Barna Benedek 2022.07.26. 14:16

A Fidesz frakcióvezetője szerint Mirkóczki Ádámnak a Tarna-patak helyett egyébként is inkább Eger problémáival kellene foglalkoznia.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, Mirkóczki Ádám hétfőn bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a közgyűlésben, hogy kitiltaná az egri rendezvényekről azt az aldebrői borászatot, amely a Tarna-patak vizét használta öntözésre az aszály idején is. A polgármester javaslatára reagálva az egri Fidesz-frakció vezetője kedden a Facebookon arról írt, hogy szerinte inkább a helyi ügyekkel kellene foglalkoznia a városvezetőnek, ráadásul a képvielőtestületnek egyébként sincs joga a kitiltáshoz.

 

A napokban civilek bontottak el egy, a Tarna-patakon Verpelét és Kápolna között kialakított homokzsák-gátat, amely a még meglévő kevés víz folyását akasztotta meg, hogy azt egy közeli borászat kiszivattyúzhassa. A vállalkozás termelési vezetője úgy nyilatkozott, engedéllyel locsoltak a patak vizével, Mirkóczki Ádám viszont élesen bírálta, "aljasnak", "gátlástalannak" nevezte a borászatot, és "ökológiai merényletnek" titulálta azt, hogy szárazság idején is szivattyúztak a Tarnából.

 

A polgármester azt szeretné, hogy a közgyűlés kitiltsa az ügyben érintett az aldebrői Tóth és Tóth Borászatot és minden terméküket Eger összes rendezvényéről, emellett bojkottra szólított fel velük szemben mindenkit.

Az előre ítélkezés nem a politikusok, nem az Egri Közgyűlés, és nem a is a polgármester feladata. Vizsgálat zajlik, semmi sem bizonyított egyelőre, ilyen esetben "aljasnak" és "gátlástalannak" nevezni egy 30 éve működő vállalkozást, óriási felelőtlenség"

– írta erre reagálva Oroján Sándor a közösségi oldalán.

oroján
Kép forrása: Oroján Sándor Facebook-oldala

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a frakciójuk elítél minden olyan cselekményt, amely a törvénnyel, a jogszabályokkal ellentétes, de – mint írta –, amennyiben bebizonyosodik, hogy az aldebrői borászat hibát követett el, netán büncselekményt, "meg fogják kapni méltó büntetésüket, mert Magyarországon a hatóságok teszik a dolgukat".


Oroján azt is megjegyezte, nem helyi borászatról van szó, a patak pedig 20 kilométerre van Egertől, és kifejtette, hogy szerinte a Tarna helyett a város problémáival kellene foglalkoznia a polgármesternek. (A Fidesz frakcióvezetője emellett azt fejtegette, hogy szerinte Mirkóczki "vélhetően összekeverte" az aldebrői Tóth és Tóth Pincészetet az egri Tóth Ferenc Pincészettel, és ez a tévedése árt az egri borvidéknek; írta ezt annak ellenére, hogy a városvezető posztjában egyértelműen aldebrői vállalkozás kitiltásáról volt szó, így a bejelentése nem utal tévesztésre – a szerk.)

Egyébiránt sem a polgármesternek, sem a közgyűlésnek nincs joga a városból vagy akárcsak a rendezvényekről bármely borászat termékeit kitiltani, még ha akarná sem"

– tette hozzá a politikus, majd még egyszer odaszúrt Mirkóczki Ádámnak azzal, hogy három év után polgármesterként ezt neki is tudnia kellene.

 

A frakcióvezetőhöz csatlakozott párttársa, Orosz Lászlóné Ibolya, aki a bejegyzéshez fűzött hozzászólásában (Orojánhoz hasonlóan) arról írt, hogy nem lehet olyan ügyben állást foglalni, amelyben még semmilyen ítélet nem született. Szerinte ha a polgármestet "ma Tóth és Tóth felett tör pálcát hivatalos vizsgálat és ítélet nélkül, holnap bárkivel megteheti ugyanezt".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló