2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#eger #zöldfül #borászat #tarna-patak #öntözés #kitiltás #aszály

Mirkóczki Ádám kitiltaná Egerből a borászatot, amely az aszály idején is a Tarna vizét szivattyúzta

Barna Benedek 2022.07.25. 17:32

A közgyűlés elé viszi a javaslatot a polgármester.

Kezdeményezem az aldebrői Tóth és Tóth Borászat és annak minden termékének kitiltását Eger összes rendezvényéről!

– jelentette be hétfőn a közösségi oldalán Mirkóczki Ádám polgármester.

 

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, a napokban civilek bontottak el egy, a Tarna-patakon Verpelét és Kápolna között kialakított homokzsák-gátat, amely a még meglévő kevés víz folyását akasztotta meg, hogy azt egy közeli borászat kiszivattyúzhassa.

 

Noha a vállalkozás termelési vezetője úgy nyilatkozott, hogy engedélyük van a patak vizével való locsolásra, ezt a homokzsákfalat elbontók az aszályra hivatkozva kifogásolták, a kápolnai Macskaárvaház vezetője, Bóday Pál természetvédő aktivista "ökológiai bűncselekménynek" nevezte a történteket, amelyeknek eredményeként a patak alsóbb medrében elapadt a víz.

 

Hasonlóan elítélően nyilatkozott Mirkóczki Ádám is, aki a Facebook-oldalán közzétett néhány fényképet, és ezekhez a következőket fűzte megjegyzésként:

Ezeket a fotókat ma délelőtt készítettem Tófaluban a Tarna-hídról, de nincs Tarna! Mert egy aljas, gátlástalan vállalkozás úgy döntött, hogy az élővilágunknál, a környezetünknél és a jövő nemzedékeinél is fontosabb számukra a cég és a profit, ezért úgy gondolták, hogy mivel aszály van, ők nyugodtan kiszivattyúzhatják a Tarnát."

kiszáradt tarna

A városvezető a bejegyzését azzal folytatta, hogy most még nehéz megmondani, hogy milyen természeti károk keletkeztek, és ezek mennyire bizonyulnak tatósnak, de – tette hozzá –, abban a maga részéről abban biztos, hogy "ez az ökológiai merénylet nem maradhat büntetlenül".

Ezennel bejelentem, hogy kezdeményezem a közgyűlés előtt az aldebrői Tóth és Tóth borászat és minden termékük Eger összes rendezvényéről való kitiltását!  Bojkottra szólítok fel velük szemben mindenkit és csak remélem, hogy az egri és Eger környéki borász társadalom is kitaszítja maguk közül ezt a társaságot! 

– írta a polgármester.


Hozzátette: bízik a hatóságok teljes szigorában, de úgy gondolja, senki nem mehet el szó nélkül egy ilyen bűncselekmény mellett, ezért Eger ilyen cégek számára semmilyen marketing vagy bevételszerzési lehetőséget nem biztosíthat.

 

Azt egyébként fontos hangsúlyozni, hogy az ügyben érintett cégnek, amelyet a városvezető kitiltana, nincs köze az egri Tóth Ferenc Pincészethez, akik ezt a közösségi oldalukon jelezték is – miután a napokban több negatív üzenetet és kommentet kaptak az eset kapcsán –, és egyértelművé tették, hogy teljes mértékben elhatárolódnak a patakból szivattyúzó pincészettől.

 

A Tarna medrének kiszáradása kapcsán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vizsgálatot indított. Az ügy további részleteit, újabb fejleményeit az Egri Ügyek újabb cikkben fogja bemutatni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló