2024. május 23., Dezső

Eger ügye

Uniós pénzen vettek maguknak lakásokat, irodákat egri fideszes képviselők

2019.09.25. 14:00

Egy európai uniós programból és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány közbenjárásával jutott ingatlanhoz egy sor egri és Eger környéki fideszes politikus, köztük alpolgármesterek, önkormányzati képviselők és polgármesterek is. Ugyanabból az EU-s programból, ugyanarra és egymáshoz nagyon közeli időben érkeztek a pénzek.

 

Erről szól mostani cikkünk:

 

– A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány botránya kapcsán rábukkantunk egy láthatóan szervezett, egri és környékbeli fideszes politikusok számára igen kedvező pályázati metódusra;

 

– Egri és Eger környéki fideszes képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek érdekeltségei gyanúsan egy időben, ugyanazon európai uniós program forrásaiból, ugyanarra a célra (ingatlanvásárlásra) szereztek EU-s vissza nem térítendő támogatást és államilag támogatott hitelt;

 

– A pénz egy része a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány közbenjárásával érkezett. Ez az az egri, köztulajdonban lévő alapítvány, amelynek kasszájából az utóbbi években eltűnt 1100 millió forint. Már feljelentés is született, a rendőrség nyomoz.

 

Valakik eltűntettek 1100 millió forintnyi közpénzt

 

Számtalan cikket írtunk már az egri, illetve a megyei Fidesz, és talán a város eddigi legnagyobb korrupciógyanús botrányáról. Vagyis a gyanú már nem is a megfelelő szó, hiszen az új kuratóriumi elnök feljelentése nyomán a rendőrség is nyomoz az egri székhelyű Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) kasszájából eltűnt 1100 millió forintnyi közpénz ügyében. Az alapítványt tavaly nyárig Farkas Zoltán Tibor vezette, aki köztudottan Nyitrai Zsolt bizalmi embere, és tulajdonképpen a teljes helyi fideszes vezérkarral, így Habis László egri polgármesterrel is jó kapcsolatot ápol.

 

Farkas Zoltán Tibor (jobbra) és mellette Habis László valaminek nagyon örül 

 

A HMTVA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, saját befektetések – és ezek közül sok-sok millió több fideszes érdekeltségnél, vagy fideszes érdekkörnél landolt.

 

Csak néhány korábbi fejezetet ajánlunk az egyre csak bővülő HMTVA-dossziénkból:

 

– Azután bukott ki az ügy, hogy az új – szintén fideszes hátterű – alapítványi elnök hivatalos jegyzőkönybe mondta, hogy itt bizony eltűnt 1,1 milliárd forint. Erről és hogy milyen praktikákkal tüntették el a pénz egy részét EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk;

 

– Felfedtünk egy vállalkozói kört, akik tulajdonképpen a semmire kaptak közpénzhitelt az alapítványtól: kamu telephelyek és projektek, bedőlt és a pénzt benyelő cégek, fideszes politikusok a háttérben: RÉSZLETEK ITT;

 

– Külföldi, offshoregyanús céghez is küldtek 600 milliót, amelynek jelentős részét már a saját könyvvizsgálói jelentésük szerint is elbukták: erről ITT OLVASHAT részleteket;

 

– Kiderítettük, hova és hogyan adtak Farkas Zoltán Tiborék 104 millió forintot a semmire, hiszen a kedvezményezett – ráadásul nem is Heves megyei, hanem dunántúli – cég már biztosan nem fogja visszafizetni a pénzt. De eléggé úgy fest, hogy soha nem is akarta. A MEGDÖBBENTŐ RÉSZLETEK IDE KATTINTVA olvashatók.

 

Szerencsés polgármesterek, alpolgármesterek és önkormányzati képviselők

 

 

És akkor jöjjön az újabb kör, amelyben számos egri és Eger környéki politikus példáján mutatjuk be, hogy is működik a környékünkön a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Bizonyítékokat mutatunk arra, hogy polgármesterek, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők – a legtöbb esetben valamely érdekeltségükön keresztül – uniós támogatásból lakásokhoz és egyéb ingatlanokhoz jutottak. Az érintettek nagyjából egy időben, ugyanabból az uniós finanszírozású programból, mindannyian csak ingatlanra pályázva kaptak pénzt.

 

Következzék a veretes lista arról, hogy kik vagy kiknek az érdekeltségei kaptak könnyen jött EU-s támogatást és államilag támogatott hiteleket. A nevekre úgy bukkantunk, hogy szerkesztőségünkhöz került egy olyan dokumentum, amelyet a HMTVA állított össze, és szerepel rajta minden magánszemély és cég, amely az alapítvány valamilyen közbenjárásával jutott pályázati támogatáshoz, hitelhez.

 

1. Turcsányi Dániel (Fidesz), Eger alpolgármestere

 

Turcsányi Dániel jelenleg Eger egyik fideszes alpolgármestere, az önkormányzati tulajdonú cég, az EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő ZRT. vezérigazgató-helyettese. Turcsányi egyszemélyes tulajdonosa az EuProcure Consult Közbeszerzési Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek. Ez a cég korábban hosszú évekig adott tanácsot Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának közbeszerzési kérdésekben, de amióta Turcsányi alpolgármester, ez a vonal szünetelni látszik. Pedig nem lehetett rossz biznisz, volt olyan év – 2014-ben –, amikor a cég közel 100 millió forintos nettó árbevételt produkált. Nos, ez a cég kapott 2011 novemberében 4 millió forint támogatást az EU-s Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásaiból. Az alapítványi táblázat még említ egy 4,2 millió forintos jóváhagyott, támogatott hitelt is.

 

 

A támogatásból megvásárolt ingatlan egyébként Eger belvárosában található a Bajcsy-Zsilinszky úton. Mutatjuk, hogy nézett ki a bejárata, amikor Turcsányiék elszámoltak a pályázattal. A fotót a kormány hivatalos adatbázisában találtuk, ahol bárki rákereshet arra, hogy egy adott cég kapott-e uniós forrást.

 

 

2. Gál Judit (Fidesz), egri önkormányzati képviselő

 

Gál Judit ingatlanvásárlási történetét még tavaly feldolgoztuk, de akkor még nem tudtuk, hogy a fideszes önkormányzati képviselő nincs egyedül, és többen jutottak egymáshoz közeli időben ingatlanhoz EU-s támogatással és államilag támogatott hitel igénybe vételével. Természetesen Gál Judit neve is ott szerepel az általunk megismert alapítványi listán.

 

Gál Judit – a hivatalos támogatói okirat szerint – ingatlanvásárlásra 9,815 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, illetve ugyanekkora összegben támogatott hitelhez is jutott. Ehhez kellett hozzátennie 2,18 millió forint önrészt, így a beruházás teljes költsége 21,81 millió forint volt. A támogatás jelentős része uniós pénzből érkezett, a maradékot a nemzeti költségvetésből pótolta ki az állam. Gál Judit is a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretein belül jutott uniós forráshoz.

 

 

3. Bódi Zsolt (Fidesz), egri önkormányzati képviselőjelölt

 

Bódi Zsolt vállalkozó a 12-es egri (felnémeti) választókörzetben indul a Fidesz színeiben, az ő neve pedig többször is felbukkan a HMTVA listáján, amelyeken a támogatásokat és hiteleket rögzítik. Cége, a Bódi Művek kapott minimum 10 millió forintnyi támogatott hitelt, és az alapítványi összesítés szerint nagyjából ekkora nagyságrendű támogatást is.

 

A Bódi Művek egyébként az egri önkormányzattól is kap megbízásokat, egyebek közt a Tárkányi úti bérlakásokat is ők építhetik konzorciumi partnerükkel, ez a beruházás 286 millió forint értékű és döntő többségét uniós forrásokból finanszírozzák.

 

Bódi Zsolt ezen felül a céginforméciós rendszeren felül ügyvezető egy Betontrade nevű cégben is, amely szintén volt olyan szerencsés, és behúzott egy kis támogatást.

 

4. Csathó Csaba (Fidesz), korábbi önkormányzati képviselő és Lombeczki Péter

 

Csathó Csaba az előző ciklusig fideszes önkormányzati képviselője volt a városnak, Lombeczki Péter pedig egri üzletember, és egészen tavaly nyárig benne volt a HMTVA kuratóriumában. Lombeczki Péter kapcsán nem elhanyagolható tényező, hogy Lombeczki Gábor fideszes önkormányzati képviselő az ő fia, aki pedig a HMTVA jelenlegi kuratóriumának a tagja.

 

Nos, idősebb Lombeczkinak és Csathó Csabának van két közös vállalkozása is, egyikben, a sPRINTER LÍZING Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-ben ők a fő részvényesek. Ez a vállalkozás 2013-ban kapott 9,9 millió forint uniós támogatást a fentebbiekben már említett GOP-forrásból, amelyhez jött még ennyi támogatott hitel is – legalábbis a HMTVA nyilvántartása szerint –, ezekkel és egy kis önrésszel jött ki a 22,2 millió forintos beruházás, amely szintén egy ingatlanvásárlás. A cég a Széchenyi utcában vett egy tágas ingatlant.

 

 

Van egy másik közös cége is a két férfinak, a Sprinter STÚDIÓ Számítástechnikai és Oktatási Kft, amely a fentebb említettel szinte egy időben, ugyanabból a programból és szintén az alapítvány közbeiktatásával nyert szintén ingatlanvásárlásra, szintén a Széchenyi utcában. Itt 9,18 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás, ennyi a hitel és még ehhez kellett hozzátenni egy kis önrészt.

 

 

Ebben a történetben külön érdekes, hogy akkor, amikor a két tulajdonos cégei elnyerték a támogatásokat, mindketten nagyon közel voltak a „tűzhöz”. Csathó fideszes önkormányzati képviselő volt, Lombeczki Péter pedig a HMTVA kuratóriumában, tehát annak közvetlen vezetésében volt benne.

 

5. Herman István és ifj. Herman István, a pénz elnyerésekor mindketten aktív fideszes politikusok

 

Egy Agria Bélyegző Szolgáltató Kft. is bekerült a programba: a képlet ugyanaz, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból 2013-ban ingatlanvásárlásra jött a pénz: 9,2 millió forint támogatás, nagyjából ennyi hitel és egy jelképes önrész, aztán máris megvolt az egri Váci Mihály utcában a kinézett lakás. Vagyis a hivatalos pályázati elszámoláshoz feltöltött fotó szerint nem is lakás, hanem ház, íme:

 

 

És hogy miért érdekes ez a kft? Természetesen a tulajdonosi köre miatt, ugyanis az Agria Bélyegző a Herman-családé. Herman István országgyűlési képviselő volt, ifjabb Herman István pedig megyei közgyűlési alelnök, illetve az egri Fidesz egyik alelnöke volt a pályázat elnyerése idejében. Egy újabb véletlen egybeesés.

 

 

 

 

6. Stefán Zoltán (Fidesz), egri önkormányzati képviselő

 

Stefán Zoltán képviselő helye a listán kivételnek számít, mert ő ugyan nem kapott – vagyis nem tudunk róla – ingatlanvásárlásra támogatást, de egy olyan irodában praktizál, mint ügyvéd, amelyhez uniós pénzből jutott hozzá a tulajdonos. Ez az iroda egészen véletlenül abban az irodaházban van, ahol a HMTVA is székel, és egészen véletlenül Stefán Zoltán az alapítványnak dolgozó egyik ügyvéd. Mi több, a képviselő felesége is a HMTVA-nak dolgozik, a szervezet honlapja szerint Stefánné pénzügyi munkatárs.

 

7. Gondos István (Fidesz), a Heves Megyei Közgyűlés képviselője, füzesabonyi önkormányzati képviselőjelölt

 

Gondos István fideszes politikusnak is van névtáblája abban az irodaházban, ahol Stefán Zoltán kollégájának, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes tagja ugyanis civilben szintén ügyvéd. Kap is megbízásokat a HMTVA-tól, egyebek közt ő képviselte a szervezetet egy közérdekű adatigénylés megtagadása miatt indult perben, amelyet egyébként elveszített az alapítvány.

 

Gondos István szintén azon szerencsések közé tartozik, akik uniós forrásból is gyarapodhattak. Természetesen ő is a már fentebb többször említett Gazdaságfejlesztési Operatív Program forrásaiból kapott milliókat vállalkozásfejlesztésre, vagyis ügyvédi irodája fejlesztésére. Az időpont is nagyjából egyezik az eddigiekkel, 2012 második felében ítéltek meg neki támogatást, amely a dokumentumok szerint úgy nézett ki, hogy 3,15 millió vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, ugyanennyi támogatott hitelhez és ehhez jött a minimális önrész. Ő is ingatlant vásárolt a pénzből, de neki elég volt 7 millió forint, amely annak köszönhető, hogy Füzesabonyban, az Egyetértés úton nyilván alacsonyabbak voltak az ingatlanárak, mint a megyeszékhelyen.

 

 

 

8. Juhász Attila Simon (Fidesz), Felsőtárkány polgármestere, a Heves Megyei Közgyűlés tagja és elnökjelöltje

 

Felsőtárkány első emberének van egy családi cége, amelynek szintén nagy szerencséje volt a GOP-os uniós pályázaton, és hogyhogy nem, ő is 2012 környékén látta meg a nagy lehetőséget. A Tri-P-Lex 3000 Kft. Egerben, a Barkóczy Ferenc úton vásárolt egy panellakást, amelyhez 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, és ugyanennyi támogatott állami hitelt a HMTVA közbeiktatásával. A hivatalos pályázati dokumentáció szerint „egészségügyi és igazságügyi vizsgáló és rendelőfejlesztés, irattár kialakítás” volt a beruházásuk megnevezése. Hogy ez a lehető legjobban sikerüljön, egy panellakást vásároltak és újítottak fel. A renoválás után ilyen lett a „rendelő és irattár” az általuk a hivatalos pályázati leszámolás során leadott fotók szerint:

 

 

 

9. Molnár Richárd (Fidesz), Füzesabony alpolgármestere

 

Füzesabony jelenlegi fideszes alpolgármestere sem maradt ki a szórásból, a politikust vagy közeli hozzátartozóját több olyan cégben is felleltük, amely szép összegekhez jutott a már unásig ismételt Gazdaságfejlesztési Operatív Programból ingatlanvásárlásra. Molnár 2013 és 2017 között résztulajdonosa és ügyvezetője volt egy Profit Team Plus Kft.-nek. Ez a cég 2013-ban vett egy ingatlant ott, ahol a HMTVA székhelye található, ehhez 10 millió forint uniós forrást és ugyanennyi államilag támogatott hitelt vettek fel.

 

 

A fideszes politikus egyik közeli családtagja is bekerült a bizniszbe, akinek a nevén fut egy Füzes Brikett Kft. nevű vállalkozás. Ez a cég 2012-ben 10 millió forintnyi támogatást kapott a GOP-forrásból, majd mellé ugyanennyi államilag támogatott hitelt. Ez a kft. abban az utcában működött, ahol Molnár Richárd egy időben élt, pontosabban a házuk udvarában.

 

A pályázati dokumentáció szerint ezt az ingatlant vásárolta meg a cég, persze szigorúan a vállalkozási tevékenységhez, ami látható is, tipikus irodajelleg:

 

 

 

 

 

10. Derecskei Csaba Péter (Fidesz), Bátor polgármestere

 

Az Egerhez közeli kistelepülés, Bátor polgármestere már korábban felbukkant az alapítványi botrány kapcsán, Derecskei Csaba Péter ugyanis tulajdonosa a Der-Group Ingatlanforgalmazó-, és Beruházó Kft.-nek, amelyet évekkel ezelőtt Farkas Zoltán Tibortól (!), a HMTVA előző elnökétől vett át. Nos, ez a cég 2,65 millió forint kölcsönt kapott az alapítványon keresztül, ezt a kölcsönt az alapítvány számára készült egyik tavalyi könyvvizsgálói jelentés már elszámolt értékveszteségként említ, tehát egy olyan tételként rögzíti, amelyet minden bizonnyal már nem tud behajtani a szervezet.

 

A bátori polgármester és cége uniós pénznek is örülhetett, 2012-ban 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak ingatlanvásárlásra, és mellé még 10 millió támogatott hitelt. A már ismert GOP-ból, nem meglepő módon. A pénzből Egerben, a Vörösmarty utcában vettek egy irodát, ezt:

 

 

Derecskei igazgatósági tag volt egy Korona Vagyonkezelő Szövetkezet nevű szervezetben is, amely szintén a Vörösmarty utcában, a fentivel azonos épületben vett ingatlant, szintén 2013-ban, szintén a GOP-on keresztül és a pénzügyi képlet is ugyanaz volt: 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, 10 milliós támogatott hitel.

 

11. Bóta József Sándor, Szihalom fideszes polgármestere

 

Bóta József Sándor is kiváló viszonyban van Nyitrai Zsolttal, talán ennek is köszönheti, hogy a párt hozzájárulásával egyáltalán még elindulhat polgármesterként Szihalomban, hiszen a politikus vállalkozásai körül annyi botrány került már napvilágra, hogy ezek alapesetben elegendőek lennének ahhoz, hogy egy, a tisztességre valamit is adó pártszervezet kihátráljon egy településvezető mögül. De Bótánál nem így történt, vendéglátásban utazó cége sorra nyeri az uniós tízmilliókat, miközben a Gaszting Vendéglátó Szolgáltató és Oktató Kft. a HMTVA által összeállított támogatói listán is szerepel, amely egy 10 és egy 6 milliós támogatási összeget is jelez.

 

Okoskodtak, okoskodtak?

 

Ráadásként: Egerben általunk megnézett, papíron irodaként működő ingatlanok közül van olyan, amelyet már eladtak, vagy minden jel szerint lakásként funkcionál, és nem irodaként, amire az uniós pénz érkezett. De még ennél is megdöbbentőbb az a néhány tranzakció, amelyet következő cikkünkben hamarosan bemutatunk, miszerint akadtak olyan politikusok, akik olyan átlátszó okoskodásokkal próbáltak ugyanebből az uniós programból még több pénzt szerezni, hogy leesett az állunk.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló