2024. július 23., Lenke

Eger ügye

Uniós támogatásból vett magának egy házat Egerben az egyik egri fideszes önkormányzati képviselő

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Gál Judit 19,6 millió forintot kapott, ebből és egy kis önrészből vett egy ingatlant a belvárosi Sóház utcában.

 

A portálunkhoz került dokumentumok szerint Gál Judit egri önkormányzati képviselő még 2013-ban kért és kapott pályázati pénzt az államtól. A fideszes politikus a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt keretből jutott közpénzhez, mint egyéni vállalkozó. A szerződést Gál Judittal (lenti képünkön) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. kötötte meg.

 

 

Gál Judit – a hivatalos támogatói okirat szerint – ingatlanvásárlásra 9,815 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, illetve ugyanekkora összegben támogatott, nagyon kedvező kamatozású hitelhez is jutott. Ehhez kellett hozzátennie 2,18 millió forint önrészt, így a beruházás teljes költsége 21,81 millió forint volt. A támogatás jelentős része uniós pénzből érkezett, a maradékot a nemzeti költségvetésből pótolta ki az állam.

 

 

Az ingatlan egyébként a belvárosban található a Sóház utcában. A közel 400 négyzetméteres ingatlant – rajta a házzal – (cikkünk megjelenésekor tévesen azt írtunk, hogy maga a ház 400 négyzetméteres, holott ez az ingatlan mérete, amelyen az épület található – ezért elnézést kérünk Gál Judittól és az olvasóinktól!) a támogatói okirat szerint 14 millió forintért vette Gál Judit, 7,8 millió forintért pedig felújította. 

 

 

 

 

A földhivatali dokumentumok szerint a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) jelzáloga még rajta van az ingatlanon, amely pontosan akkora értékű, mint a támogatott hitel, vagyis 9,815 millió forint.

 

Gál Judit reagálása arra, hogy tényeket közöltünk bármiféle kommentár és megjegyzés nélkül a pályázati támogatásáról:

Gál Judit az uniós pénzből vett házáról: „Bűnügynek számít? Lopásnak?"

Az egri önkormányzati képviselő hosszasan reagált arra az írásunkra, amelyben bemutattuk, hogyan kapott uniós és állami támogatást házvásárlásra. Szombaton írtunk egy cikket arról, hogy az egri fideszes önkormányzati képviselő, Gál Judit egy uniós pályázat jóvoltából vehetett magának egy házat Eger belvárosában. A helyi politikus a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt keretből jutott közpénzhez, mint egyéni vállalkozó.

 

 

A HMVTA-val kapcsolatos érdekesség, hogy korábban az LMP-s Komlósi Csaba és a jobbikos Mirkóczki Ádám is kikérte, hogy mely vállalkozásoknak, vállalkozóknak folyósított közpénzt, de az adatszolgáltatást az alapítvány megtagadta. Az adatok között szerepelnie kellett volna a Gál Juditnak nyújtott támogatás is.

 

Egyébként a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke Farkas Zoltán, aki Fidelitas-alapító és vezető volt sokáig, volt egri bankfióknak igazgatója és Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő legfőbb bizalmasainak és ügyeire rálátók egyike.

Hogyan működik az egri pénzosztás?

Jó tudni nekünk egrieknek, hogy kik, milyen összefonódásokkal a háttérben döntenek a közpénzek egy részéről. Főleg ha az úri huncutságnál valamivel több fedezhetző fel a háttérben. Az egri Fidesz felső vezetése is érintett lehet egy egri ingatlanügyletben, amiben természetesen ők jártak jól.

 

Hogyan jutottak tízmilliók az M25-ös építéséből az egri fideszes képviselőnek? - Választ vár az LMP

Komlósi Csaba szerint Orosz Lászlónéékkal feltűnően nagyvonalú volt a magyar állam, amikor megvásárolta a földjeiket. Szerdai cikkünkben írtunk le részletesen egy elképesztő egri sztorit a Fidesz háza tájáról, amelyre csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón reagált Komlósi Csaba egri önkormányzati képviselő, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje, aki közölte, több kérdésben is választ vár az érintettektől.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló