2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

Hogyan működik az egri pénzosztás?

2019.11.30. 00:00

Jó tudni nekünk egrieknek, hogy kik, milyen összefonódásokkal a háttérben döntenek a közpénzek egy részéről. Főleg ha az úri huncutságnál valamivel több fedezhetző fel a háttérben.

 

Az egri Fidesz felső vezetése is érintett lehet egy egri ingatlanügyletben, amiben természetesen ők jártak jól. Sokaknak nem fog tetszeni amit alább olvashatnak, de épp ideje felfedni, hogyan működik a gépezet Egerben és kik mozgatják.

Egy értékes Bethlen Gábor utcai ingatlanról van most szó, amire korábbi tulajdonosai devizahitelt vettek fel, hogy felfuttassák a vállalkozásuk működését, de az adósságok súlya alatt megrogytak. Segítséget kértek a helyi potentátoktól, de azok pozícióikat kihasználva beültek a jóba és egy „kis” közpénzből még jól ki is stafírungozták magukat.

 

A Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezet a főszereplő, amelynek alapítói között megtalálhatjuk a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványt (HMVTA) is. Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Farkas Zoltán, aki Fidelitas-alapító és vezető volt sokáig, volt egri bankfióknak igazgatója és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő legfőbb bizalmasainak és ügyeire rálátók egyike. Nos, Farkas egyik cége, a Vackor Játék és Tanoda Kft. (ami szintén tagja a Smart-nak) fülest kapott, hogy az 1400 m2-es irodaházzal kezdeni lehetne valamit. Hotelt terveztek kialakítani az ingatlanból, 140 millió forintos vételár szerepelt a papírokon. Lássuk be a 100.000 Ft/m2-es ár jó üzlet, azonban a Magyar Narancs (2016.decemebr 15. szám) szerint az épület tényleges vételára sokkal alacsonyabb volt.

 

És itt jön egy csavar: az ingatlan eredeti tulajdonosai eladósodtak, hiteleik bedőltek, a hitelező Raiffeisen Bank pedig érvényesíteni akarta az épületre bejegyzett jelzálogjogot. Olyan furcsán, hogy követelését eladta a Moneta Faktor Zrt.-nek, amely gyorsan továbbadta azt a Smart Unikornisnak. Ez a Moneta hat nappal korábban szerződött a Smart Unikornissal (2012. október 11-én), a követelést a Raiffeisen viszont csak október 17-én adta át a Monetának. A legszebb, hogy a Monetát 2012. október 15-én jegyezték be a cégbíróságon.

 

Eger, Bethlen Gábor u. 9.

 

A magánszemélyek és a Smart között ugyan a 140 milliós jelzálog „kiváltása” volt az üzlet, azonban a Smart 52 milliót fizetett a követelésekért. Erről a tulajdonosok semmit sem tudtak, hiszen az ingatlan jóval többet ér, mint 140 millió forint, nemhogy 52 millió. Így aztán a Smart „bagóért” szerezte meg az ingatlant. De nézzük tovább az összefonódásokat!

A HMVTA időközben az irodaházba költözött, a Bethlen Gábor utca 9 szám alá. Ahol Stefán Zoltán ügyvéd irodája is be van jegyezve; Stefán Zoltán jelenleg az egri képviselő-testület fideszes tagja, tanácsnok, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke, felesége pedig a HMVTA-nál dolgozik és felügyelő bizottsági tag a Smart Unikornisnál. A Smart hasított az utóbbi időkben és bőven csepegtetett a mondjuk úgy, hogy megfelelő vállalkozóknak. A Magyar Narancs pár példát ír, idézzük:

 

…birtokol egy irodahelyiséget az épületben a DER-GROUP Kft. is, amely Farkas tulajdonában volt addig, amíg el nem vállalta a HMVTA vezetését 2010-ben – a cég akkor átkerült a szintén Smart Unikornis-alapító Derecskei Csaba tulajdonába. A DER-GROUP a HMVTA-tól kapott 20 millió forintos mikrohitelből vette az üzlethelyiséget…. Húszmilióval segítette ki az alapítvány az Akantusz Kereskedelmi és Tanácsadó Kft-t is, amelynek tulajdonosa Kontra Anna. Kontra cége Eger városának „udvari könyvelője”, a Smart Unikornisnak is ők könyvelnek. Jutott pénz a Farkas Zoltán lakhelyére bejegyzett Profit Team Plus Kft.-nek; Farkas Beáta cége szintén 20 millió forintot kapott a vállalkozásfejlesztési alapítványtól.”

 

A lap kérdésekkel fordult Farkas Zoltánhoz, de válaszokat egyelőre nem kaptak. Mint ahogy Komlósi Csaba egri önkormányzati képviselő (LMP) sem, igaz ő az alapítvány által támogatott vállalkozások és a támogatási összegekre lett volna kíváncsi, de ezek között ott szerepelnek a fent részletezett kifizetések is. Mindez közérdekű adat, de az alapítvány magasról tesz az adatigénylésre, titkolják a listát.

 

jobbra Farkas Zoltán (kép forrása: startup-eger.hu)

 

Jelenleg a Smart amúgy törlés alatt állhat, így kérdés, hogy mi lesz a még bejegyzett ingatlanok tulajdonjogával amiket ráadásul 50 milliós jelzálogjog terhel (és majdnem annyi mint a banknak kifizetett követelés). A jelzálogjog jogosultja a CrediTime Pénzügyi Szolgáltató Zrt, aminek furcsamódon korábbi igazgatósági tagja Sedon Gabriella volt, aki a HMVTA ügyvezető igazgatója. Mindenesetre nagyon úgy látswzk, hogy a Smartot el kell tüntetni, hogy nyoma ne legyen a furcsa üzletnek.

 

Nos, a fenti példa jól mutatja, hogyan lehet közpénzeket juttatni baráti vállalkozóknak. Ne feledjük, hogy Eger Megyei Jogú Város nemcsak alapítója a HMVTA-nak, de többször is támogatásáról – összegszerű támogatásáról – biztosította az alapítványt. Tehát jó tudni nekünk egrieknek, hogy kik, milyen összefonódásokkal a háttérben döntenek a közpénzekről. Főleg ha az úri huncutságnál valamivel több fedezhetző fel a háttérben.

 

 

 

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló