2022. november 28., Stefánia

Környék ügye

#szarvaskő #időközi választás #margit-forrás

Hamarosan új fejezet kezdődik a forrásbotránytól feldúlt Szarvaskő életében

Kovács Dávid 2022.07.24. 08:07

Új polgármestert és képviselőket választ a falu.

 

Vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak Szarvaskőn, amely során új önkormányzati képviselőket és polgármestert választanak a falu szavazókorú lakói.

 

Ahogy korábban írtuk, a nyilvántartásba vett és kivétel nélkül függetlenként induló hét polgármesterjelölt közül ketten – Benkó Dániel és Barta Győző – képviselőjelöltként is megmérettetik magukat. Velük együtt összesen 13-an szeretnének bekerülni a négytagú testületbe, szintén független indulóként versengve az önkormányzati képviselőségért.

 

Szarvaskői utcarészlet (Fotó: Bartholomeus Thoth / Wikipédia)

 

Akinek éles az emlékezete, de nincs napi szinten benne Szarvaskő ügyes-bajos dolgaiban, most kicsit talán csodálkozik, korábban ugyanis 14 képviselőjelöltről szóltak a hírek, ám az egyikük – Horváth Viktória – az időközi választás hetén magánéleti okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.

 

Mint írtuk, a polgármesteri címért Barta Győző is versenybe száll, aki 12 évig vezette a települést. Barta akkor került a falu élére, amikor Szarvaskő 2002-ben levált Egerről. Egészen 2014-ig töltötte be a tisztséget, ekkor azonban Szabóné Balla Marianna személyében új polgármestert választottak – az ő helye üresedett meg nemrég a faluban.

 

Rájuk lehet szavazni:

 

Polgármesterjelöltek:
 
1. Boros András
2. Vitányi Tímea (Szilvásvárad)
3. Hibay Éva
4. Benkó Dániel
5. Barta Győző
6. Király Károly (Eger-Felnémet)
7. Kocsa Erika
 
Képviselőjelöltek:
 
1. Németh János
2. Wächter Helga
3. Nagy Sándorné
4. Polgárdi Krisztián
5. Lugmayer György
6. Tóth Eszter
7. Fodor Istvánné
8. Sinkovicz István Imre
9. Demeter Iván
10. Kárpátiné Ézsiás Edit
11. Benkó Dániel
12. Kovácsné Tesléry Beáta
13. Barta Győző
 
Szarvaskőn egyébként 334 választásra jogosult ember él, ők a választás napján egy szavazókörben adhatják le a voksukat, közölte a helyi választási iroda vezetője, Hortobágyi Szilveszter a héten az MTI-vel. A község önkormányzatának hivatalos honlapján közzétett határozat szerint szavazni reggel hattól este hétig lehet.
 
És hogy miért van ez az egész?
 
Mint ismert, a Margit-forrás körüli botrány nyomán a szarvaskői képviselőtestület – a faluban található Öko-Park Panzió Kemping és Kalandparkot vezető dr. Zsirai Sándor javaslatára – feloszlatta magát, az ügy főszereplője, a forrás vizét a saját telkére terelő Nahóczki László pedig lemondott alpolgármesteri címéről, és elvesztette erdőgazdasági állását is.
 
Nahóczki vezető pozícióban dolgozott az Egererdőnél, ahol az Egri Erdészet erdészetvezetője volt. A forrás ügye miatt az Egererdő belső vizsgálatot indított, ő azonban nem várta meg ennek eredményét, a társaság közlése szerint maga kezdeményezte munkaviszonyának megszüntetését. A volt alpolgármester telkén ásott kerti tavakat előbb leeresztették, majd betemették.
 
A forrás körül kialakult botrányt csak tetézte, hogy Nahóczki László májustól Szarvaskő ideiglenes polgármesterévé lépett volna elő, miután a község korábbi polgármestere, Szabóné Balla Marianna áprilisban bejelentette, hogy – az ügytől függetlenül, egy magánéletében beállt változásra hivatkozva – lemond a falu vezetéséről. Tehát a településen a forrás botránya nélkül is új választást írtak volna ki, a képviselőtestület önfeloszlatásával azonban a falu teljesen tiszta lappal vághat neki a jövőnek.
 
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló