2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#mirkóczki ádám #közgyűlés #egri közgyűlés

Újabb rendkívüli közgyűlés Egerben: ezúttal 8,9 milliárd fejlesztési pénzről kellene ismét dönteni, de újabb fideszes bojkott jöhet

Kovács Dávid 2022.07.05. 10:15

A polgármester szerint az Oroján Sándor által behozott "szakmaiatlan, gazdaságilag pontatlan és jogilag nem kivitelezhető módosítások" miatt kell mielőbb összeülniük az egri képviselőknek. A fideszes frakcióvezető szerint Mirkóczki Ádám csak meg akar változtatni egy neki nem tetsző döntést, nem kívánnak asszisztálni ehhez.

 

Szerda reggel fél nyolcra újabb rendkívüli közgyűlést hívott össze Mirkóczki Ádám polgármester, ezúttal a Top Plusz források ügyében. "Rendkívüli közgyűlésen kell megmentenünk az Egernek megítélt 8,9 milliárd fejlesztési pénzt!" – írja az Egri Ügyeknek eljuttatott keddi közleményében.

 

A szerkesztőségünknek – valamivel később – elküldött meghívó szerint a rendkívüli ülésnek ez az egyetlen napirendi pontja lesz, az indoklás szerint "a június 30- közgyűlésen elfogadott tárgybeli határozatok nem feleltek meg az előírásoknak, ezért végrehajthatatlanok voltak", vagyis "a forrás vesztés elkerülése érdekében szükséges ezekről soron kívül dönteni".

 

mirkóczkiádám-fb
Fotó: Mirkóczki Ádám / Facebook

 

Ahogy beszámoltunk róla, a múlt csütörtöki (rendes) közgyűlésen nem várt izgalmakat hozott a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS), valamint a hozzá kapcsolódó Top Plusz forrás felosztásáról szóló napirendi pont. Az FVS a 2021-27-es uniós költségvetési időszak forrásfelhasználásának feltételeként készülő stratégiai dokumentum, ennek kötelező melléklete a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv. Az Eger számára rendelkezésre álló TOP Plusz forráskeret összesen 8,9 milliárd forint.

 

Mint írtuk, a polgármester a napirendi pont tárgyalásánál jelezte: nem igazán tudja mire vélni, hogy Oroján Sándor fideszes frakcióvezető a közgyűlést megelőző este küld egy 60 oldalas dokumentumot az előterjesztéssel kapcsolatban. "Nem kérhetünk annyit, hogy elfogadjuk így az indítványt? Hiszen évente kétszer lehet módosítani. Hadd küldjük már fel a minisztériumba azt az anyagot, ami egy éven keresztül, szakmai alapossággal készült!" – mondta.

 

Ezután furcsa helyzet állt elő: a képviselők az FVS-t elfogadták, Oroján “top pluszos” módosítóját azonban nem, majd amikor az eredeti határozati javaslatról kellett dönteni, azt a képviselők ugyancsak elutasították. A váratlan fordulat némi röhögést váltott ki a teremben. Oroján Sándornak ezután sikerült kimozognia, hogy ismételjék meg a szavazást, szerinte ugyanis félreértés történt, nem volt egyértelmű, mire kell szavazni. A frakcióvezető öt perc szünetet kért, ami után a módosítóját elfogadták, ahogy az FVS-t és TOP Pluszt is.

 

Keddi közleményében a polgármester mindezt így értékelte: "Az Oroján vezette Fidesz-frakció és baloldali szövetségeseik ismét bebizonyították, hogy még városstratégiai ügyekben sem érdeklik őket sem a szakmai, sem a jogi, sem a gazdasági érvek és képesek minden ész érvvel szemben dönteni, bármilyen kockázatokkal, károkkal járjon is az. A múlt csütörtöki közgyűlésen is pontosan ezt tették, amikor bohózatba illő módon új szavazást kérve keresztülverték Oroján előző este benyújtott és senki által nem olvasott 60 oldalas módosító indítványát."

 

Mirkóczki Ádám közleménye szerint Oroján Sándor módosítójával komoly gondok vannak, Eger 8,9 milliárd forintnyi fejlesztési pénztől eshet el, amennyiben a szerda reggeli rendkívülin nem fogadják el mégis az eredeti javaslatot.

 

Úgy fogalmaz:

Sajnos mára bebizonyosodott, hogy miután a szakemberek megvizsgálták az olvasatlanul megszavazott anyagot, egy teljesen szakmaiatlan, gazdaságilag pontatlan és jogilag nem kivitelezhető módosítások születtek, így az anyag nem hogy a minisztériumig nem juthat el, de már a megyei önkormányzat illetékesei sem támogathatják. Amennyiben az egri közgyűlés nem helyezi haladéktalanul hatályon kívül a múlt csütörtöki döntést és nem fogadja el az eredeti javaslatot, Eger kicsúszik a határidőből és elesik a 8,9 milliárd forintos Top Pluszos forrástól!

A polgármester a közleményt a hivatalos Facebook-oldalán is közzétette, a posztot pedig Minczér Gábor alpolgármester is átvette, aki rövid kommentárjában nyomban ki is kiáltotta Keresztes Zoltánt – aki az Oroján által kiharcolt szünet után nyomban jelezte, hogy meg fogja változtatni a szavazatát a módosítónál – az egri közgyűlés Uhrin Benedekjének.

 

Oroján: A polgármester úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek

 

A Fidesz-KDNP egri önkormányzati frakciója közben ismét külső helyszínen (ezúttal a HBH Sörházban) tartott sajtótájékoztatót, amelyen Oroján Sándor a szerdára összehívott rendkívülit is szóba hozta. Úgy fogalmazott: Mirkóczki Ádám úgy viselkedik, mint "egy durcás kisgyerek, akinek elvették a játékát", a polgármester szerinte mondvacsinált okokkal próbálja megváltoztatni az előző heti közgyűlésen hozott döntést.

A polgármester nem akarja végrehajtani azokat a döntéseket, amelyeket a közgyűlés hoz. Nagyon sokszor elszabotálja azokat a döntéseket, amelyek megszületnek, megtagadja azok végrehajtását, most pedig azzal próbálkozik, hogy egy eldöntött és elkezdett ügyet megpróbáljon újra visszaterelni a startmezőre

– mondta Oroján, aki szerint a szerdai rendkívüli is csak azt szolgálja, hogy Mirkóczki megváltoztasson egy neki nem tetsző döntést.

 

"Az egri polgármesternek kutya kötelessége a közgyűlés döntéseit végrehajtani. Legalábbis mi így látjuk, éppen ezért ebben a bohózatban természetesen nem kívánunk részt venni" – jelentette ki a frakcióvezető, vagyis a fideszesek valószínűleg ismét bojkottálni fogják az ülést, hasonlóan az április 21-re összehívott rendkívüli, ám határozatképtelen üléshez. 

 

A múlt csütörtöki közgyűlésről szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló