2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#mirkóczki ádám #oroján sándor #városháza #rendkívüli ülés #közgyűlés

Nem jelentek meg a fideszesek, határozatképtelen volt a rendkívüli közgyűlés

Kovács Dávid 2022.04.21. 11:05

Sem megnyitni, sem lezárni nem tudták az ülést, amit Mirkóczki Ádám előző nap hívott össze. Orojánék szerint csak egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett próbálkozása volt az egész.

 

Határozatképtelen volt a Mirkóczki Ádám polgármester által csütörtökre összehívott rendkívüli közgyűlés, derül ki Oroján Sándor Facebookon közzétett bejegyzéséből.

 

"A mai határozatképtelen közgyűlés csak egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett próbálkozása volt" – írta csütörtöki posztjában a frakcióvezető.

 

🔴🔵 A mai határozatképtelen közgyűlés csak egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett próbálkozása volt. A képviselők teszik a dolgukat, számíthat ránk Eger ezután is! ✌🏻

Közzétette: Oroján Sándor – 2022. április 21., csütörtök

 

Az ülést Mirkóczki Ádám  kezdeményezte, mivel – állítása szerint – az önkormányzati törvény alapján több képviselő esetében is fennál a méltatlanság tényállása, ez pedig a polgármester szerint "olyan súlyú kérdés, amelyben valós döntés nem várhat a következő rendes közgyűlésig".

 

Az egri Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója már előző nap jelezte, hogy nem fognak részt venni a csütörtöki rendkívülin, mert aljasnak és Eger városához méltatlannak tartják a polgármester eljárását. Oroján később arról írt, hogy Mirkóczki – szerinte – újabb tervet eszelt ki: ezúttal nem a közgyűlést akarja feloszlatni, hanem csak a fideszeseket akarja méltatlanság miatt kirúgatni a közgyűlés többi tagjával.

 

Mirkóczki Ádám a határozatképtelen közgyűlés után a Heolnak arról beszélt: egyeztetni fog a jegyzővel arról, hogy a következő, április 28-án esedékes rendes ülésre be kell-e kerülnie a méltatlansági előterjesztésnek. Hozzátette: abban az esetben, ha most határozatképes lett volna a közgyűlés, akkor a méltatlanságról még mindig dönthetett volna közigazgatási bíróság, hiszen a képviselőknek van módja jogorvoslatot kérni.

Bizonyára emlékeznek arra, hogy törvénytelen listák kerültek elő elődeink szekrényéből. Akkor napirend előtti felszólalással tettem szóvá ezt a botrányt, majd bíróság döntött erről, de a Fidesz-frakció becsületsértésért beperelt engem. Ám a kúria döntése szerint vesztettek, és kötelesek megfizetni a perköltséget. A méltatlan állapot egy jogi helyzet, nem az én véleményem

– idézi a megyei hírportál a polgármester nyilatkozatát.

 

Mirkóczki szerint a helyzet tisztázása épp a távolmaradó fideszesek számára lett volna fontos. Úgy gondolja: ha Orojánéknak nincs takargatnivalója, akkor igenis el kellett volna jönniük.

 

Ahogy korábban írtuk, a méltatlansági ügy hátterében a helyi Fidesz egyik választási botránya és az ezzel kapcsolatos perköltség áll: Mirkóczki Ádám 2020 elején a választás rendje elleni bűncselekmények és személyi adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentést, miután az egyik volt alpolgármester irodájából olyan dokumentumok kerültek elő, amelyekből kiderült, hogy a Fidesz listázta az egrieket – a fénymásolt ajánlóívekről és Kubatov-listákról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

 

Mirkóczki 2020 januárjában napirend előtt szólalt fel az ügyben. "Ezekben a dokumentumokban Felnémet, Almár és Berva teljes lakossága benne van, lakcímre, házszámra, névre lebontva, politikai aktivitásra 1-től 7-ig osztályozva. Ez példátlan botrány és példátlan bizonyíték arra, hogy önök csalással szerezték a mandátumaikat" – mondta akkor Mirkóczki Ádám. Erre a fideszesek becsületsértésért beperelték, de a Kúria döntése szerint vesztettek, így perköltséget kellett fizetniük.

 

A csütörtöki rendkívüli előzményeiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

 

Frissítés: csütörtök délután Mirkóczki Ádám közzétett a Facebook-oldalán egy videót a reggel történtekről:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló