2023. december 6., Miklós

Eger ügye

#mirkóczki ádám #rendkívüli ülés #császár zoltán #közgyűlés #orosz lászlóné

Egy bolíviai kakasviadal szintjére züllött az egri közgyűlés

Kovács Dávid 2022.04.13. 18:05

És ezt nem mi állítjuk, hanem Császár Zoltán jelentette ki a szerdai rendkívülin, ahol ezúttal sem oszlatta fel magát az egri közgyűlés, Mirkóczki Ádám polgármester pedig újabb falakba ütközött.

 

A szerdai rendkívüli közgyűlés elején elrendelt szünet után a képviselők úgy döntöttek, ne csak az önfeloszlatás ügye, hanem két másik napirendi pont, azaz a városi rendezvények és a Városgondozással kötött szerződés ügye is kerüljön le a közgyűlés napirendjéről. Ezzel az önkormányzat oldalán meghirdetett öt pontból mindössze kettő maradt napirenden, ezeket azonban csak jóval később – egy hosszúra nyúló, parttalan vita után – kezdték el tárgyalni.

 

Mirkóczki Zita még napirend előtt “az előkészítés slendriánsága miatt” kérte a negyedik, a városi rendezvényekről szóló napirendi pont levételét. Kifejtette: látja ugyan, hogy három rendezvény több mint 20 millió forintjába kerül a városnak, de nem teljesen világos számára, hogy mi kerül egy egynapos Harley-Davidson-eseményen 6 millió forintba. (A szörnykoalíció-hívőknek legyen meg: valamivel később Oroján Sándor is a napirendi pont levételét kérte.)

 

Pápai Ákos ezután javasolta, hogy a napirendi pontok tárgyalása előtt tartsanak egy rövid szünetet, hogy megismerhessék a rendezvényekkel kapcsolatos, egyelőre nem ismert részleteket, így talán “egy jó döntés” is születhet ezekről.

kozgyul-
Kép forrása: Tv Eger / Facebook

Mirkóczki Ádám viszont nehezen emésztette meg, hogy a várost érintő rendezvények ügye végül lekerült a napirendről, szerinte az egri közgyűlés rosszul döntött. “Ez nem az én bulim vagy ötletem, engem megkerestek, ezért önök elé hoztam. (...) Eger az ilyen rendezvényekből él, akár tetszik, akár nem” – magyarázta. Közben az Egysében a Városért Egyesület nevével viccelődve úgy fogalmazott: megszületett az Egységben a Város Ellen mozgalom.

 

A közgyűlésen kifejtette: véleménye szerint “három kiváló kezdeményezés” érkezett a közgyűlés elé, Eger szégyene, hogy ezek ügyét lesöpörte a közgyűlés, úgy véli, ennek a döntésnek a város látja majd a kárát. Az Open Road Tour nevű, az egész országot átszelő motoros túra kapcsán például azt hangsúlyozta, hogy ez egy nemzetközi horderejű esemény. “Lelkük rajta, szerintem Eger nagyon sokat veszít azzal, ha egy ilyen eseménynek nem ad otthont” – mondta.

 

A polgármester a Fekete László-féle erőemelő versennyel kapcsolatban szintén a nemzetköziséget emelte ki. “Megint Egert fosztják meg egy olyan eseménytől, ami nemcsak a hazai televíziókban, hanem a nemzetközi közvetítésekben is Eger hírnevét és szépségét dicsőítette volna” – mondta.

Azt érzem, a személyem elleni antipátia miatt a világ legjobb eseményét is hozhatnám, ha az előterjesztő Mirkóczki Ádám vagy Minczér Gábor, vagy nem tudom ki, akkor szavazzuk le. Önök ezt megtehetik, tiszteletben tartom, dolgozunk, ahogy nekünk megengedik, de azt gondolom, ezzel Eger lakosságát fogják büntetni.

Hamarosan a fideszes Orosz Lászlóné igyekezett megmagyarázni a történteket. “Kedves, egriek! Nem ennyire tragikus a helyzet, rendezvények lesznek, forrás is van rá, csak sokalljuk az összeget” – mondta. Hozzátette: szó nincs arról, hogy nem akarnak rendezvényeket látni a városban. "Minél többet szeretnénk, legalább hetente."

 

Császár Zoltán aztán arról beszélt: sajnálja, hogy ugrani látszik a rendezvény, úgy látja, a döntés legnagyobb vesztese Eger lakossága, illetve a városba látogató idegenforgalmi közönség. Ezután az egri közgyűlést egy bolíviai kakasviadalhoz hasonlította: szerinte amikor megkezdődik az ülés, az olyan, mint amikor a kakasviadalokon “megszólal a gong és  kinyílnak a ketrecek”, egymásnak rontanak az állatok, és még akár fogadni is lehet rájuk. 

Idáig süllyedünk már néha. Ebből elég legyen! Mindenki azt nézze inkább, mit tud a városért tenni!

Bódi Zsolt később azt hangsúlyozta: ők nem elutasították a rendezvényeket, csupán időt kértek arra, hogy eldönthessék, támogatják-e ezeket vagy sem. “Legyen szíves, ne állítson be bennünket olyan embereknek, akik Eger ellen dolgoznak” – mondta a polgármesternek, aki szerint viszont kár azzal takarózni, hogy ők csak időt kérnek, “ez a hajó valószínűleg elment”, a város elbukott egy jó rendezvényt, megint az egriek szívnak.

 

Kovács Cs. Tamás aztán Császár Zoltánhoz hasonlóan szintén az egri közgyűlés színvonalát tette szóvá. Egy ponton arra kérte a közgyűlés tagjait, hogy nézzenek körbe, tudatosítsák magukban, hol vannak, és viselkedjenek ehhez méltóan.

 

Az alpolgármester sem tartja magát zseninek

 

Csaknem másfél óra kellett ahhoz, hogy a közgyűlés végre rátérjen a napirendi pontokra. Orosz Lászlóné az előterjesztése kapcsán kifejtette: mivel az önkormányzati tulajdonú cégeknek még várniuk kell a tavalyi támogatáselszámolások megérkezésére, azt javasolja, hogy az Evat Zrt. igazgatótanácsa kapjon egy rendkívüli, 50 millió forintos tagi hitelt, amelyből átmeneti finanszírozást biztosíthat a szorult helyzetben lévő cégeknek.

 

Farkas Attila alpolgármester hamarosan azzal revolverezte az előterjesztőt, hogy miért nem hívta meg az Evat és a városi cégek képviselőit, hiszen róluk és az ő pénzükről van szó. Őt előbb a polgármester csitítgatta, majd Orosz Lászlóné is visszavágott:

Nem tartalak egy zseninek, mégis te vagy az alpolgármester, bár ezt soha nem egyeztette velünk senki.

“Tudom, hogy nem vagyok zseni, és ezzel együtt tudok élni” – válaszolta később Farkas Attila. A képviselők végül 15 igen szavazat mellett megszavazták az előterjesztést.

 

Ezt követően Orosz Lászlóné másik előteresztését is elfogadta a közgyűlés, amelyben a Média Eger módosított üzleti tervének benyújtását kezdeményezte. Ennél a napirendi pontnál már előre jelezte, hogy nagyon reméli, nem fog újabb két óráig húzódni a vita. A képviselők szerencsére hamar meghozták a döntést, 14 igen szavazat mellett elfogadták az előterjesztést.

 

A napirendi pont kapcsán Mirkóczki Zita a városi tévé által letiltott Venczel-interjú ügyét is szóba hozta, majd megkérdezte a Média Eger Kft. jelenlévő ügyvezető-főszerkesztőjét, dr. Somogyi Kingát, hogy valóban telefonált-e neki Blaskó Balázs, mire ő többször is azt válaszolta, hogy nem. Arról is beszélt: a műsor házigazdája előtte nem egyeztetett vele sem a műsor tartalmát, sem a meghívott vendéget illetően, ezért ő később telefonon javasolta Weil Zoltánnak, hogy hívják be mindkét felet, és végül ő “tekintett el” attól, hogy az interjú adásba kerüljön.

 

Az ütemterv szerint legközelebb április 28-án ülésezik a testület.

 

A szerdai rendkívülit itt lehet visszanézni:

 

A Városi rendkívüli közgyűlés élő közvetítése

A Városi rendkívüli közgyűlés élő közvetítése Az élő közvetítés ezen a címen is megtekinthető: http://www.tveger.hu/live2/

Közzétette: TV Eger – 2022. április 13., szerda
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló