2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#média #féktelenül #venczel valentin #weil zoltán #média eger

A városi tévé vezetője szerint Blaskónak nem volt köze a Venczel-interjú letiltásához, maga döntött úgy, hogy nem kerülhet adásba

Kovács Dávid 2022.04.12. 09:07

A Média Eger ügyvezető-főszerkesztője azt állítja: sem a város, sem a színház vezetése nem befolyásolta a döntését, Weil Zoltán kijelentései nem felelnek meg a valóságnak, az interjú pedig egyoldalúan tájékoztatott, ezért nem mehetett le a tévében.

Közleményben reagált dr. Somogyi Kinga, a Média Eger Kft. ügyvezető-főszerkesztője a városi tévén futó, Féktelenül című műsorral kapcsolatos hírekre. Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, Weil Zoltán beszélgetős műsorának egyik része nem kerülhetett adásba, ezért a házigazda végül a saját felületén, az Egri Szín nevű oldalon hozta le a Venczel Valentinnel, azaz az újvidéki Magyar Színház igazgatójával készített interjúját.

féktelenül
Venczel Valentin és Weil Zoltán a Féktelenül című műsorban (Kép: pillanatfelvétel az adásból; Egri Szín)

Weil Zoltán az adás mellé néhány gondolatot is mellékelt, soraiban arról írt, hogy az adás megjelenését Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója fúrta meg. "Az adás rögzítése után, a kiborulásra és méltatlankodásra mindig kész Blaskó direktor úr követelte, hogy a beszélgetést a Városi Tv ne adja le, mert ugyan azt ő nem látta, de szerinte jó nem lehet, így annak bemutatásától a tv eltekintett" – írta az eset kapcsán Weil.

 

Ahogy várható volt, az első reakció is megérkezett: a műsorvezető kijelentéseit a Média Eger vezetője, dr. Somogyi Kinga cáfolta meg a TV Eger Facebook-oldalán. A közlemény azt állítja, nem igaz, hogy a városi tévé Blaskó Balázs utasítására tiltotta le a Venczel Valentinnel készült interjú adásba kerülését.

Blaskó Balázs semmilyen formában nem adott utasítást – hiszen nem is adhatott! – a Média Eger Kft. vezetőségének arra irányulóan, hogy a fentebb említett felvétel ne kerüljön adásba. A döntést, miszerint a felvételt a televízió nem sugározza, mint ügyvezető-főszerkesztő, a szakmai és sajtóetikai szempontok figyelembevételével, én hoztam meg

– írja dr. Somogyi Kinga.

 

A Média Eger vezetője szerint Venczel és Weil beszélgetése kimeríti az egyoldalú tájékoztatás fogalmát, amely "így nem felel meg sem a közszolgálatiság, sem pedig a kiegyensúlyozott tájékoztatás kritériumainak". Hozzáteszi: a döntésében sem a Gárdonyi Géza Színház, sem a város vezetése nem befolyásolta. "Utasítást a felvétel letiltására semmilyen irányból nem kaptam" – írja.

A döntés kizárólag szakmai okok mentén született meg, ennek fényében pedig a közeljövőben a Média Eger Kft. a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében az ügy mindkét érintettjének lehetőséget fog biztosítani ugyanabban a műsorban, ugyanolyan műsoridő mellett az álláspontjaik kifejtésére

– áll a közleményben.

 

Ahogy múlt heti szemlénkből kiderült, Venczel Valentin a letiltott adásban arról beszélt, hogy a Blaskóval való szakmai konfliktusai miatt hagyta ott nemrég az egri színház Aranyrandevű című produkcióját, amelyet a színigazgató rendezett. "Számomra teljesen elfogadhatatlan, hogy a rendező nem szakmai tekintély, hanem hatalmi tekintély. Nos, ez vezetett odáig, hogy én négy hét próba után egyszerűen nem tudtam tovább folytatni ezt a munkát" – mondta az adásban.

 

Venczel azt állította: a bemutatóhoz közeledve a rendező részéről szinte állandó kritika érte a munkáját, többek között a szövegtudását és szerepformálását is leszólták, ezért úgy döntött, elhagyja az egri produkciót, amiről aztán egy sms-ben tájékoztatta Blaskót. Venczel Valentin több mint húsz évet töltött Egerben, ahol 1991 és 2013 között a Gárdonyi színház színművésze volt, majd 2013-ban átvette az Újvidéki Színház irányítását.

 

"Bár az egri közgyűlés által leváltott Blaskó Balázst a Fidesz minden áron, zsarolással, fenyegetéssel pozícióban tartja, az általa meghirdetett remény színháza reménytelenül belesüppedt a hivatalos kultúrpolitika mocsarába. (...) Az egri színház iskolapéldája annak, amikor a mindenkin átgázoló tehetségtelen kegyencek hatalmat, pénzt és védelmet kapnak" – írta az eset kapcsán Weil.

 

A Féktelenül házigazdája egyébként egy nyilvános egri Facebook-csoportban hagyott kommentjei alapján továbbra is kitart az álláspontja mellett:

Az adás nem ment le csütörtökön, erről engem senki nem értesített. Hétfőn, amikor rákérdeztem, akkor a tévé vezetése elmondta, hogy az interjú felvétele után valaki szólt Blaskó direktor úrnak, aki azonnal telefonált és méltatlankodott. Ezek után döntött úgy a tévé, hogy nem mutatja be műsort, amihez természetesen joga van. Annak megítélése, hogy ez cenzúra, vagy főszerkesztői döntés, mindenkinek a vérmérsékletétől függ
– írja az egyik hozzászólásában.
 
Egy másik kommentben Weil azt is hozzáteszi: ő a kialakult helyzet miatt azt javasolta a városi tévének, illetve a városi tévé is Blaskónak, hogy vendégként ő is üljön be a Féktelenül stúdiójába, és mondja el a saját álláspontját, ám ezt a lehetőséget az egri színház igazgatója – Weil közlése szerint – "kategorikusan" elutasította.

 

Az üggyel kapcsolatban egyébként több kérdést is küldtünk a Gárdonyi Géza Színháznak, többek között arról érdeklődtünk, Blaskó Balázs látta-e már az interjút, ha igen, mit gondol az abban elhangzó, róla megfogalmazott állításokról, valóban kritizálta-e Venczel Valentin teljesítményét a próbafolyamat során, és hogy tudják-e cáfolni Weil Zoltán azon állítását, amely szerint Blaskó közbenjárásának köszönhető, hogy a Venczel Valentinnel készült interjút végül nem adta le a városi tévé. Kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

 

Weil és Venczel közel egyórás beszélgetését itt lehet megnézni:

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló