2022. december 5., Vilma

Eger ügye

#eger #városháza #közgyűlés

Újabb rendkívüli közgyűlés lesz Egerben, a helyi fideszesek bojkottra készülnek

Kovács Dávid 2022.04.20. 13:20

Alig egy héttel az előző után újabb rendkívüli ülést hívott össze Mirkóczki Ádám, aki a fideszes képviselők szerint azonban méltatlan a polgármesteri tisztségre, ezért inkább el sem mennek.

 

Április 21-én, azaz csütörtökön, reggel 9 órakor újra rendkívüli közgyűlés lesz Egerben – derül ki a város honlapjáról.

 

Az ülést Mirkóczki Ádám polgármester kezdeményezte, az ő előterjesztését tárgyalják majd rajta zárt ülésen. A javaslat témája egyes önkormányzati képviselők méltatlanságának megállapítása.

 

A meghívóban a városvezető azzal indokolja a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható: több képviselő esetében is fennál a méltatlanság tényállása az önkormányzati törvény alapján.

Ez pedig a polgármester szerint "olyan súlyú kérdés, amelyben valós döntés nem várhat a következő rendes közgyűlésig", ami egyébként április 28-án, azaz jövő csütörtökön, lesz.

A meghívó alapján az előterjesztés minősített szavazati többséget igényel.

 

Fidesz: Mirkóczki fejezze be a rosszindulatú botránykeltést

 

Noha további részletek nem derültek ki az Eger.hu-ról és a meghívóból sem, ezek alapján nem tudni, hogy pontosan mely képviselőkről van szó, az egri Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója viszont – úgy tűnik – magára vette a polgármester lépését, legalábbis ez derül ki az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményükből, amelyben arról írnak, hogy a frakció tagjai nem vesznek részt a csütörtöki rendkívülin, mert aljasnak és Eger városához méltatlannak tartják a polgármester eljárását.

Mirkóczki Ádám azért akarja eltávolítani a közgyűlés tagjait, mert több esetben sikerült korrigálnunk az Eger számára káros korábbi döntéseit. (...) Emiatt akar a polgármester közgyűlést oszlatni, most pedig a fideszes képviselőket egy rosszindulatú és piti üggyel méltatlanság okán elmozdítani. Felszólítjuk Mirkóczki Ádámot, hogy fejezze be a rosszindulatú botránykeltést, és koncentráljon ehelyett polgármesteri munkájára

– írják.

 

A közleményből az is kiderül, hogy a méltatlansági ügy hátterében egy késve érkezett perköltség áll. "A polgármester a számlaszámát azonban sem a bíróságnak, sem ügyvédi kérésre nekünk nem árulta el. A polgármester mulasztása miatt keletkezett az ok, amire hivatkozva a polgármester rendkívüli közgyűlést hívott össze mindannyiunk menesztésére. Annak fényében, hogy határidőig számlaszámot nem adott, annak letelte után viszont azonnal lépett, rosszindulatúnak és szándékosnak tartjuk az egész botránykeltést" – áll a közleményben.

 

Hozzáteszik: az illetékeket szerdán, azaz a közlemény kiadásának napján, postai csekken mindannyian befizették, így – úgy gondolják – a polgármester kezdeményezése okafogyottá vált. A peres ügy hátterében egyébként a helyi Fidesz egyik választási botránya áll: ahogy annak idején az Egri Ügyek is beszámolt róla, Mirkóczki Ádám 2020 elején a választás rendje elleni bűncselekmények és személyi adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentést, miután az egyik volt alpolgármester irodájából olyan dokumentumok kerültek elő, amelyekből kiderült, hogy a Fidesz egri lakosokat listázott – a fénymásolt ajánlóívekről és Kubatov-listákról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

 

Mirkóczki 2020 januárjában napirend előtt szólalt fel az ügyben. "Ezekben a dokumentumokban Felnémet, Almár és Berva teljes lakossága benne van, lakcímre, házszámra, névre lebontva, politikai aktivitásra 1-től 7-ig osztályozva. Ez példátlan botrány és példátlan bizonyíték arra, hogy önök csalással szerezték a mandátumaikat" – mondta akkor. Erre a fideszesek becsületsértésért beperelték, de a Kúria döntése szerint vesztettek, így perköltséget kellett fizetniük.

 

Példátlan botrány az egri közéletben! - Napvilágra kerültek a Kubatov-listák

Példátlan választási botrány Egerben. Kézzel fogható bizonyíték került a birtokunkba - amit megdöbbentő módon egy alpolgármesteri irodában találtunk - arról, hogy a Fidesz listázta az egri lakosokat. Személyes adatok és a politikai hovatartozást rögzító listák kerültek a kezünkbe valamint pecséttel ellátott, Nyitrai Zsolt, mint országgyűlési képviselőjelölt nevére kiállított választási ajánló ívek fénymásolatai, mely már önmagában a Btk-ba ütköző bűncselekmény. Napirend előtti felszólalásom a mai Közgyűlésen.

Közzétette: Mirkóczki Ádám – 2020. január 30., csütörtök

 

A frakcióvezető, Oroján Sándor hamarosan egy szintén szerdai, a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kicsit részletesebben is belemegy az ügybe:

Az egésznek annyi az oka, hogy egy perben ki kell fizetnünk számára az eljárási költséget, 19.500 Ft-ot. Nem adta meg a számlaszámát, sem a bíróságnak, sem nekünk. Miután letelt a 15 napos határidő, ügyvédünk tegnap kérte ismét emailben a számlaszámot. Erre nem elküldte, hanem rendkívüli közgyűlést hívott össze holnap reggelre, hogy kimondjuk magunkra a méltatlanságot, vagy legalább a baloldal kimondja ránk. Ma bementünk mindannyian a postára, és mivel a lakcímét tudjuk, befizettük utalványozással az összeget.

Oroján végül oda lyukad ki, hogy Mirkóczki – szerinte – újabb tervet eszelt ki: ezúttal nem a közgyűlést akarja feloszlatni, hanem csak a fideszeseket akarja méltatlanság miatt kirúgatni a közgyűlés többi tagjával. Zárójelben hozzáteszi: nem fog menni.

 

🔴🔵 Mirkóczki nem nyugszik, újabb tervet eszelt ki: nem a közgyűlést oszlatja fel, csak a fideszeseket akarja...

Közzétette: Oroján Sándor – 2022. április 20., szerda

 

Hímes tojásként kell bánnunk a városháza reakciójával

 

A Fidesz közleményére hamarosan az egri városvezetés is reagált: az Egri Ügyeknek is eljuttatott reakció Oroján Sándor mellett Juhász Ádámot, Bódi Zsoltot, Lombeczki Gábort és Orosz Lászlónét is megnevezi, mint akik ellen Magyarország legmagasabb bírói testülete, a Kúria elmarasztaló ítéletet hozott. Az állásfoglalás szerint a törvények nem ismerete nem mentesít a felelősség viselése alól.

 

Pontosan tíz perccel azután, hogy a közleményt kiküldték, a polgármesteri hivatal sajtóreferense, Hajnády K. Endre újabb emailt küldött a szerkesztőségünknek, amelyben már a szöveg változtatás nélküli közzétételét kérte, ezért ebből most nem tudunk fontosnak talált részleteket, tételmondatokat kiemelni, egyben tárjuk az olvasóink elé.

A törvények nem ismerete nem mentesít a felelősség viselése alól!

Reagálás a Fidesz-KDNP közleményére

 

Magyarország legmagasabb bírói testülete, a Kúria elmarasztaló ítéletet hozott Oroján Sándor, Juhász Ádám, Bódi Zsolt, Lombeczki Gábor és Orosz Lászlóné ellen.


Az elmarasztaló ítélet egyebek mellett a teljes perköltség megfizetésére kötelezte a képviselőket. A Fidesz érintettjeinek jogi képviselője 2022. március 28-án vette át az ítéletet. A 15 napos fizetési határidő április 12-én járt le így a pervesztes képviselőknek több mint két hét sem volt elég, hogy akár személyesen, akár emailben, akár telefonon érdeklődjenek és teljesítsék fizetési kötelezettségüket. Ehhez képest, tegnap, április 19-én 15 óra 10 perckor küldtek emailt Mirkóczki Ádám jogi képviselőjének és érdeklődtek, hogy hová fizethetik a megítélt összeget, míg a polgármesternél egyáltalán nem érdeklődtek. Oroján Sándor frakcióvezetővel szemben pedig már április 14-én elindították a végrehajtást a fizetési késedelem miatt. Mivel nem hajtották végre nekik felróható mulasztás miatt a bírói ítéletet, méltatlanná váltak a képviselőségre.

 

Ahelyett, hogy magukba szállnának, most szidják a Kúriát és a polgármestert. Ellenben, amikor Mirkóczki Ádám még országgyűlési képviselőként hasonló pert veszített Lombeczki Gábor és a Fidelitas ellen, a Kúria döntése után a megadott határidőn belül kifizette a teljes perköltséget és nem másra mutogatott, nem a Kúriát, nem a győztes felet szidta és nem a sajtóban hisztizett, hanem tiszteletben tartotta és teljesítette a bíróság által kimondott kötelezettségét.

 

Az önkormányzati törvény hivatalos magyarázata így fogalmaz:

 

Méltatlanná válik az a képviselő, „… aki a jogerős bírósági döntés végrehajtását akadályozza vagy azt neki felróható módon elmulasztja. Az ilyen magatartás ugyanis arra utal, hogy az érintett személy nem tiszteli kellőképpen a szabályokat és az állami közhatalmi döntéseket.”

 

Eger MJV Városvezetése

Ahogy az Egri Ügyek is beszámolt róla, legutóbb a múlt héten volt rendkívüli közgyűlés az egri városházán, amelyen Mirkóczki Ádám előterjesztése nyomán ismét napirendre került volna az önfeloszlatás ügye, Komlósi Csaba javaslatára ez azonban megint lekerült a napirendről, sőt, a képviselő lemondásra szólította fel a polgármestert. Az egri közgyűlések színvonalát Császár Zoltán hamarosan a bolíviai kakasviadalokéhoz hasonlította, a rendkívüli ülésről szóló összefoglalónkat itt lehet olvasni.

 

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló