2023. március 30., Zalán

Eger ügye

Listázta a Fidesz Eger lakosságát Nyitrai Zsolt kampányában – Mutatjuk a bizonyítékokat

2019.11.30. 00:00

Fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről. Ennél komolyabb bizonyíték aligha volt az utóbbi időben a Fidesz törvénytelen módszereire.

 

Ha nagyjából képet akarunk kapni arról, hogy mi zajlott Egerben a Városházán Habis László polgármester és a városi közgyűlés Fidesz-KDNP többségének 2006 és 2019 közötti uralma alatt, leginkább azokra a dokumentumokra támaszkodhatunk, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kerülnek elő a polgármesteri hivatal fiókjaiból, szekrényeiből és irattárából. Erre azóta nyílt lehetőség, hogy az egységes ellenzék támogatásával Mirkóczki Ádám átvette a polgármesteri tisztséget. Eddig teljes nyugalommal állíthatta a Fidesz, hogy az egri választási csalásokról, kamujelöltekről, illetve a város erőforrásainak fideszes magáncélokra való felhasználásáról szóló hírek pusztán az ellenzék hazugságai, mert nem voltak ennyire egyértelmű bizonyítékok az egyébként sejthető visszaélések bizonyítására. 

 

Ám ennek a korszaknak ezúttal tényleg vége. Pár nappal ezelőtt ugyanis a polgármesteri hivatal dolgozói egy vaskos dossziéra bukkantak az egyik volt alpolgármester irodájában, az egyik szekrény papírhalmai között. Az Egri Ügyek birtokába került, vaskos iratanyag átvizsgálása után kiderült, hogy nem akármilyen bizonyítékokat rejt:

 

egyértelműen kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

 

Hogy miért volt erre szükségük? Ezeket az adatokat az úgynevezett "Kubatov-listák" frissítése érdekében gyűjtik be minden egyes országgyűlési és önkormányzati választás, népszavazás, bármilyen fideszes vagy kormányzati aláírásgyűjtés (például nemzeti konzultáció) során. Ezeken a listákon találhatóak a fideszes aktivisták által személyesen felkeresett választópolgárok adatai, amelyek alapján pontosan be tudják azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgosítható a Fidesz érdekében, mire használható fel. Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik. Egy ilyen lista aranyat ér minden kampányidőszakban.

 

Ilyen listák birtoklása törvénytelen. Kubatov Gáborról, a Fidesz pártigazgatójáról nevezték el őket, mert először, bizonyíthatóan Kubatov vezényletével használták ezeket 2009-ben, a pécsi időközi önkormányzati választások során.

 

Nézzük hát, mire is bukkantak az egri polgármesteri hivatalban!

 

 

 

A fenti fotókon (kitakarva a személyes adatokat) egyértelműen látszik a listázott egri választópolgárok aktivitása, lojalitása. Az 1-es a Fidesz szempontjából a legelutasítóbb, míg a 7-es osztályzat a legodaadóbb választót jelent. Erős feltételezés, hogy a pipák azt jelentik, a fideszes aktivista ellenőrizte a lista helyességét, tehát becsöngetett az adott lakóhoz. Ha a választó ugyanolyan magatartást mutat, ugyanott lakik, ugyanannyira "fideszes", mint korábban, akkor azon a ponton a Kubatov-lista nem szorult frissítésre.

 

 

Ezen a képen az az adatlap látható, ami alapján a fideszes aktivisták elvégzik a Kubatov-lista frissítését. Itt egyértelműen látható, hogy külön jelzésekkel tüntetik fel, hogy a 2014-es országgyűlési választások kampányidőszakában, amikor az aktivisták felkeresték az érintett embereket, akkor azok milyen hozzáállást tanúsítottak. Illetve, hogy egyáltalán még életben voltak-e.

 

Az aktivisták feladata kampányidőszakban hivatalosan nem a Kubatov-lista frissítése (hiszen az törvénytelen), hanem a választópolgári ajánlások gyűjtése. Ahhoz, hogy egy egyéni képviselőjelölt elindulhasson az országgyűlési választáson, ötszáz darab állampolgári ajánlás szükséges, névvel, címmel, aláírással. Vagyis a fideszes aktivisták több, mint valószínű, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz akkori (és jelenlegi) országgyűlési képviselője számára gyűjtöttek ajánlásokat.

 

 

Ezen a fenti képen már egy összesített kimuatatás arról, hogy a fideszes aktivisták közül kik és mennyi érvényes ajánlást gyűjtöttek a kampány aláírásgyűjtési időszakában. Nyilván ellenőrizni kell az aktivisták eredményességét is a párt helyi központjában.

 

 

 

A fenti képen azt a listát lehet látni, amin azt taglalják, hogy az egyes választópolgár miként „viselkedne” a szavazás napján, vagyis egyáltalán elmenne-e szavazni. Ezt azért fontos tudni, hogy a szavazás napján az aktivisták tudják, hogy kihez érdemes bekopogtatni és személyesen győzködni arról, hogy induljon el a szavazóhelyiség felé.

 

 

 

Itt már egyértelműen a Fideszhez való viszonyt, vagyis a konkrét pártszimpátiát tüntetik fel, azzal a kiegészítéssel, hogy már a más pártok felé (ez esetben az MSZP-hez) irányuló szimpátiát is feltüntetik. A "T"-jelzés jelentése támogató, a "B"-jelzés jelentése bizonytalan.

 

 

Itt egy érvelőkártya található a sok közül, amelyet a fideszes aktivista használhat fel, ha valamilyen keresztkérdéssel támadja le az őt nem túl nagy örömmel fogadó választópolgár.

 

Az eddig bemutatott dokumentumok már önmagukban alkalmasak arra, hogy rendőrségi nyomozás induljon személyi adatokkal való visszaélés gyanújával. Ám a slusszpoén csak most jön!

 

Mint már említettük, a fideszes aktvisták a 2014-es képviselői ajánlásgyűjtés során frissítették a Kubatov-listákat. Ezeknél az aktivistáknál ajánlóívek voltak, amelyeken ott voltak a fideszes Nyitrai Zsoltot támogató egri választópolgárok nevei, címei és aláírásai. Ezeket a Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak lejártával hiánytalanul vissza kell szolgáltatni a bizottságnak. Ennek két oka is van:

 

- Így védik a választópolgárok személyi adatait, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe, és a képviselőjelöltek ajánlásán kívül azokat ne lehessen másra felhasználni (például Kubatov-listák frissítésére).

 

- Elejét veszik a választási csalásnak azzal, hogy más képviselőjelöltek, főleg a Fidesz segítése érdekében indított kamujelöltek ne juthassanak hozzá ezekhez a listákhoz, vagyis ne másolhassák le azokat. Hiszen ha az adatok másolásával papíron megszerzik az 500 választói ajánlást, akkor jogosultak lesznek az állami kampánytámogatás megszerzésére. Kamujelölteknek azokat nevezzük, akiket a kormánypárt azért segít a választáson való induláshoz (például úgy, hogy hagyja lemásolni a fideszes ajánlóíveket), hogy gyengítse a Fidesz jelöltjével szemben álló ellenzéki jelölt esélyeit. A gyanú szerint ilyen jelölt volt Bódás Bianka is a tavalyi önkormányzati választási kampányban. Az egri polgármester-jelölt ajánlóívein ugyanis több olyan választópolgár adatait is megtalálták, akik szerepeltek Habis László ajánlóívein is, ám ők maguk tagadták, hogy aláírták volna Bódás Bianka ajánlóívét.

 

Adódik tehát a kérdés: mi a fenét kerestek Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán? Márpedig ott voltak, rajtuk a hivatalos sorszámokkal és pecsétekkel, íme:

 

 

 

 

Mirkóczki Ádám polgármester az egri közgyűlés csütörtöki ülésén, napirend előtti felszólalásában jelentette be: büntetőfeljelentést tesz személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával. Ezután lemondásra, mandátumaik visszaadására szólította fel a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőit. A bejelentés részleteiről az Egri Ügyek cikkében olvashat.

 

(A nyitóképünkön Orbán Viktor és Nyitrai Zsolt éppen Egerben látogatott meg egy Fidesz-szimpatizánst, Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala.)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló