2023. június 4., Bulcsú

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #városháza #fidesz

Egy kávézóban kellett a sajtó elé állnia az egri Fidesz-frakciónak, miután kiszorultak a városházáról

Kovács Dávid 2022.05.31. 13:35

Rendhagyó helyszínen tartottak sajtótájékoztatót Oroján Sándorék, ahol kitiltást és antidemokratikus törekvéseket emlegettek. A polgármester szerint viszont Orojánék már megint hazudnak, és annyira kínosak, hogy már a Polgárok Házába se engedik be őket.

Mirkóczki Ádám kitiltott minket a városházáról, ezért kénytelenek voltunk a Depressoban beszélni a város dolgairól

– közölte hivatalos Facebook-oldalán Oroján Sándor, miután a helyi Fidesz-frakció végül az egyik Dobó téri étterem és kávézó falai közt kényszerült megtartani a keddi sajtótájékoztatóját.

 

Az egri Városházáról kiszorult sajtóesemény kapcsán a frakcióvezető úgy fogalmazott: a rendszerváltás óta nem fordult olyan elő, hogy megválasztott képviselőknek egy középületben ne engedjék, hogy a munkájukat végezzék, ők azonban nem fogják hagyni, hogy "egy reménytelen helyzetbe került polgármester" elhallgattassa őket.

fidesz-depresso-oroján-fb
Az egri Fidesz-frakció a Dobó téri Depressóban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Oroján Sándor / Facebook)

A Fidesz-KDNP egri önkormányzati frakciója hétfő délelőtt jelentette be, hogy másnap, azaz kedden, sajtótájékoztatót fognak tartani az egri Városházán. A meghívóban közölt időpont fix volt , a helyszín viszont erősen kérdőjeles, ezzel kapcsolatban későbbre ígért tájékoztatást a frakció sajtósa. "Pontos teremről a későbbiekben jelzek" – szerepelt az Egri Ügyeknek is eljuttatott meghívóban.

 

Bő másfél órával a 11 órára meghirdetett esemény előtt, 9 óra 23 perckor újabb emailt kaptunk, amelyben már nem a Városaháza volt helyszínként feltüntetve, hanem az azzal szinte szomszédos Depresso Étterem és Kávéház. Az alternatív helyszínen Oroján Sándor a helyzetet ismertetve kifejtette: nem ez az első eset, amikor a polgármester visszaél a hatalmával.

Rendszeresen megesik hogy a közgyűléseken a törvény szellemével ellentétesen vezeti az ülést, visszaél ülésvezetői jogosítványaival. Láttuk azt, hogy a koronavírus alatt visszaélt a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel. És megtörtént a közelmúltban az is, hogy egy beléptetőrendszert szereltetett fel a városházán, amihez nem adott belépőkártyát egyetlen képviselőnek sem.

Oroján Sándor úgy véli: nem csupán méltatlan, ami történt, hanem a magyar demokrácia történetében is egyedülálló. A frakcióvezető nyilatkozata szerint Mirkóczki Ádám polgármester írásba is adta, hogy semmilyen termet nem biztosít a Fidesz-frakció nyilvános sajtótájékoztatójához, pedig a Városháza termei – Oroján állítása szerint – üresek.

 

"Vettem a fáradságot, és némi trükkel, belépőkártya hiányában is, végignéztem a tárgyalótermeket. Egyikben sem folyik most semmilyen megbeszélés, nyugodtan mehettünk volna a Városházára" – mondta a frakcióvezető, majd antidemokratikusnak nevezte a sajtótájékoztató kiszorítását a polgármesteri hivatal épületéből.

 

Oroján szerint a polgármester azért vetemedik ilyen lépésekre, mert elvesztette a többségét a közgyűlésben. "Ami most történt, az nem más, mint egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett kísérlete arra, hogy a demokráciát korlátozza, és megpróbálja a vele szemben kritikus hangokat elhallgattatni" – mondta.

 

A polgármester visszavág, újabb fideszes gátlástalanságot emleget

 

Alig, hogy véget ért a sajtótájékoztató, Mirkóczki Ádám polgármester máris reagált Oroján Sándor kijelentéseire, (11:52-kor kiküldött) közleményét pedig az Egri Ügyeknek is eljuttatta. Mirkóczki ebben nem erősítette meg, ugyanakkor nem is cáfolta a fideszes frakcióvezető azon kijelentését, amely szerint kitiltotta volna őket az egri városházáról.

 

A polgármester ehelyett újabb fideszes gátlástalanságot emlegetett, és arról írt, hogy Orojánék annyira kínosak, hogy már a Fidesz helyi bázisán, az Egri Polgárok Házában sem látják őket szívesen, amely szintén befogadhatta volna az eseményt, végül mégsem itt tartották meg a sajtótájékoztatót.

A Fidesz egri vezetésének már annyira kínos Orojánék folyamatos hazudozása és a Fidesz frakció MSZP-vel és a Momentummal való összeállása, hogy egy ideje a Polgárok Házába sem engedik be őket. Most ismét ennek a menetrend szerinti gátlástalanságnak voltunk tanúi. Egernek eddig csak mérgező közéletet és károkat okoztak Orojánék, de mi velük szemben, helyettük is dolgozunk

– közölte szerkesztőségünkkel Mirkóczki Ádám.

 

Felpörög a kakasviadal, újra Egerről cikkeznek a lapok

 

Oroján Sándor kijelentéseinek aztán a helyi Fidesz-barát médiumok – vagyis a Heol és az Eger Hírek – után az állami hírügynökség is felületet biztosított.

Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) polgármester hétfőn jelezte, hogy a jövőben nem biztosít a frakciónak helyiséget a városházán sajtótájékoztató tartásához (...) Amióta Mirkóczki Ádám elveszítette önkormányzati többségét, egyre "idegesebb és frusztráltabb", bár már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy mindent megtesz a vele szemben ellenvéleményt megfogalmazók mozgásterének szűkítéséért - mondta Oroján Sándor

– számolt be az MTI.

 

A hír ennek köszönhetően az országos sajtóba is eljutott: beszámolt róla többek között a Népszava, az Origo, a Blikk, a Magyar Hang, valamint az ATV és a 168 Óra oldala is – igaz, néhány szalagcím azonnal tényként közölte a kormánypárti frakció kitiltását, és a cikkek szövege sem minden esetben tartalmazta a polgármester reakcióját, illetve cáfolatát.

 

Mirkóczki: Az intézkedés minden frakcióra vonatkozik

 

Eger polgármestere azonban a Magyar Hangnak is nyilatkozott az ügyben: a lapnak arról beszélt, szó sincs kitiltásról, külön helyiséget azonban tényleg nem biztosít egyetlen frakciónak sem ahhoz, hogy a Városházán tartson sajtótájékoztatót. Mint mondta, ezt néhány héttel ezelőtt megtette, ám a fideszesek üvegtermes sajtóeseményén "egy órán át szapulták a városvezetést és a hivatal dolgozóit".

 

Mirkóczki Ádám a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: az intézkedés minden pártra és frakcióra igaz, vagyis senki sem kap külön helyiséget ilyen célra az épületben. A közgyűlés, illetve a bizottsági ülések idején ugyanakkor a jövőben is gond nélkül nyilatkozhatnak az újságíróknak – tette hozzá.

Ahogy Oroján Sándor többi állítása, úgy ez sem igaz

– összegezte mondandóját és reagált a sajtóban megjelent állításokra a polgármester, aki a legutóbbi közgyűlésen is többször összefeszült a fideszes frakcióvezetővel. Mirkóczki egyébként úgy véli: ha Orojánék a vársovezetést vagy a hivatal dolgozóit szeretnék csesztetni, azt a saját irodájukban is megtehetik.

 

Polgárok Háza: Mirkóczki inkább uralkodjon magán!

 

Mirkóczki Ádám kijelentéseire rövidesen a Fidesz egri közössége is reagált, amely a kormánypárt városi szócsövének, az Eger Híreknek juttatta el állásfoglalását.

Értelmetlen és alaptalan hazugság ez, hiszen az Egri Polgárok Háza minden egri polgár előtt nyitva áll, a Fidesz tagjai és képviselői rendszeresen igénybe is veszik a “közös otthonunkat”. Mirkóczki Ádámnak viszont semmi köze nincs sem az Egri Polgárok Házához, sem a Fideszhez, ezért felszólítjuk, hogy fejezze be a képviselőink, tagjaink és választóink sértegetését, tartsa be a törvényeket, és mások helyett inkább uralkodjon önmagán

– közölte egri Fidesz Alapszervezet elnöke, Martonné Adler Ildikó.

 

Ahogy korábban írtuk, Oroján Sándor a múlt csütörtöki közgyűlés estéjén kíméletlen erővel állt bele Farkas Attila alpolgármesterbe, illetve a komplett városvezetésbe is. "Kezdjétek el feldolgozni, hogy szétestetek, mint egy kiszuperált Babetta, és baromira senki nem fog a kormányváltás reményében asszisztálni a pökhendi hatalomgyakorlásotokhoz" – üzente nekik egy puszis emoji kíséretében.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló