2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#eger #elkerülő út #elkerülő

Több mint ezren töltötték ki az egri elkerülő út kérdőívét

Nagy Donát 2022.07.22. 10:53

Néhány hónap múlva az is eldől, hogy a külső vagy a belső nyomvonalakon folytatják-e a tervezést.

Lezárult a tervezett egri elkerülőútról szóló lakossági kérdőív feldolgozása, adta hírül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).


Az elkészült tanulmánytervi nyomvonalváltozatok véleményezésére a NIF és a tervezői konzorcium online és papíralapú kérdőívvel adott lehetősége a város lakossága és az érintettek számára, sőt, lakossági fórumot is szerveztek a kérdéses pontok megvitatására.

Az elkerülő kérdőívét összesen közel 1200 ember töltötte ki.

A NIF közlése szerint a kitöltők demográfiai szempontból zömében 40 és 59 év közöttiek, és az autóval közlekedők erőteljes felülreprezentációja látható. Lakóhely szerinti megoszlást tekintve a Vécsey-völgy és Bikalegelő, Almagyar és Felsőváros városrészekből érkezett a legtöbb kitöltés.

 

Külső és belső nyomvonalakról kérdeztek

 

Ahogy a portálunk korábban bemutatta, a tervezett út három szakaszra oszlik:

  • a keleti elkerülőre,
  • a nyugati átkötésre,
  • a felnémeti szakaszra.
Egri_elkerulo_nyomvonalvaltozatok
Kép forrása: NIF Zrt.

A tervezők az eddigi vizsgálatok alapján mindhárom szakaszra két-két lehetséges nyomvonalváltozatot adtak meg. A kérdőívben különböző szempontok szerint mindhárom nyomvonalszakasz véleményezésére volt lehetőség.

 

A legnagyobb érdeklődést a keleti szakasz keltette. A kiértékelést alapján a NIF szerint megállapítható, hogy az érintett, keleti városrész lakói lényegesen negatívabban értékelik a belső nyomvonalakat, mint a többi városrész lakói. (Korábban a belső nyomvonal ellen petíciót is indított az Egri Kertvárosért Civil Társaság.)

 

A Tetemvár, Vécsey-völgy és Bikalegelő, az Almagyar, Tihamér és Merengő városrészekből közel 500 válasz érkezett. Itt a belső nyomvonal közelében lakók és a zajhatással erősebben érintettek szinte egyöntetűen a külső nyomvonalat támogatták, míg a többi lakos körében viszonylag kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal megítélése.

 

A nyugati átkötés esetében – az összes kitöltő válaszát nézve – szintén a külső nyomvonal kapott nagyobb támogatást, azonban a Felnémeti szakasz esetében körülbelül kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal értékelése. Felnémeten egyébként nem arattak osztatlan sikert a beruházó által javasolt nyomvonalváltozatok, ezért az itt élők egy teljesen új, társadalmi összefogás és lakossági egyezetés nyomán született nyomvonalváltozatot is javasoltak a tervezőknek.

 

A végleges nyomvonalat a nyomvonalváltozatok lakossággal történő egyeztetése után 2022 őszén egy szakemberekből álló zsűri fogja kiválasztani. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló