2024. június 23., Zoltán

Eger ügye

#eger #petíció #felnémet #elkerülő út

Egri elkerülő út: egyik nyomvonal sem jött be a felnémetieknek, terveztek egy harmadikat

Kovács Dávid 2022.07.03. 14:17

Nem pusztán tiltakoztak, hanem egy konkrét megoldási javaslattal is előálltak.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) július 7-re, jövő csütörtökre, tervezett lakossági fóruma előtt elérkezettnek láttuk az időt, hogy nyilvánosságra kerüljön a felnémeti lakosság által támogatott új, zöld alternatív külső nyomvonal – hívta fel az Egri Ügyek figyelmét vasárnap a felnémeti elkerülővel kapcsolatos aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője, Kovács Péter.

 

Ahogy a portálunk korábban bemutatta, a tervezett út három szakaszra oszlik: a keleti elkerülőre, a nyugati átkötésre és a felnémeti szakaszra. A tervezők az eddigi vizsgálatok alapján mindhárom szakaszra két-két lehetséges nyomvonalváltozatot adtak meg. "A felnémeti szakasz esetében a városhoz közelebb eső nyomvonalváltozat nagyobb tehermentesítő hatással bír, azonban a jelenleg itt húzódó vízműterületek kiváltása további egyeztetést és vizsgálatot igényel. A távolabbi változat a vízműterület érintettsége szempontjából kedvezőbb, de hossza miatt várhatóan kevesebben használnák" – közölte korábban a NIF a felnémeti szakasz lehetséges nyomvonalaival kapcsolatban.

 

Csakhogy Felnémeten sem arattak osztatlan sikert a beruházó által javasolt nyomvonalváltozatok, ezért az itt élők egy teljesen új, társadalmi összefogás és lakossági egyezetés nyomán született nyomvonalváltozatot szeretnének a tervezők elé dobni.

A NIF által kiadott tanulmányterv belső nyomvonala lakóházakat, társasházakat, telephelyeket, műhelyt, borházat, pincéket és örökség védelem alatt álló Vak Jancsi malmát is érinti. A felnémeti lakosok a belső sárga nyomvonalat a közelsége miatt teljes mértékben elutasítják, a távolabbi narancssárga nyomvonal Egri úttal párhuzamos szakaszát a lakóházakhoz túl közelinek, a Tárkányi úti, Felsőtárkány felőli szakaszát pedig indokolatlanul hosszúnak tartják, az OBI áruház északi oldalán lévő családi házak, műhely és telephely lebontását pedig egyenesen felháborítónak tartják és ezt minden létező módon meg fogják akadályozni

– írják a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

 

A tervezett elkerülő nyomvonala által érintett felnémeti ingatlantulajdonosok szerint az új nyomvonal "minden pontján konfliktuskerülő", hiszen az összes lakott épülettől, telephelytól vagy pincétől távol esik. "Egyszerre rövid, gyors és ideális alternatíva minden tervezésben érintett ingatlantulajdonos és leendő úthasználó számára.

Az egyetlen alternatíva, amely nem körbe zárja Felnémetet, hanem lehetőséget és teret hagy a városrész jövőbeni fejlődésének. A lakosság és az érintett ingatlan tulajdonosok által széleskörben támogatott nyomvonal hossza ötezer négyszáz méter, amely még hétszáz méterrel rövidebb is mint a NIF által tervezett eredeti külső nyomvonal.

Valós és optimális alternatíva minden érintett lakóház, műhely, gazdasági épület, vállalkozás és pince tulajdonos, valamint a leendő elkerülő utat használók számára, melynek nyomvonala minden érintettől egyformán távol vezet és egyetlen épület kisajátításával és bontásával sem jár, különös tekintettel az Egri úton és Vadrózsa utcában található családi házakra" – írják.

 

A felnémetiek által javasolt tervet itt lehet tanulmányozni, a zöld szín jelöli az általuk javasolt nyomvonalat:

 

felnemet-elkerulo

 

Az új nyomvonal melletti aláírásgyűjtés továbbra is folytatódik, a lakossági fórumot július 7-én, csütörtökön, 17:00-tól tartják az egri Bartakovics Béla Közösségi Ház színháztermében, részletek itt.

 
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló