2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#eger #rendkívüli ülés #közgyűlés #egri közgyűlés

Pénteken kiderül, feloszlatja-e magát az egri közgyűlés

Kovács Dávid 2022.03.10. 13:43

Végül egy helyett mindjárt hét napirendi pontosra duzzadt a február utolsó hetén beígért rendkívüli közgyűlés.

Mindössze egy nappal aztuán, hogy az Egri Ügyek szerdai publicisztikájában azt latolgattuk, hogy Mirkóczki Ádám vajon miért nem hívta még össze a február végén beharangozott rendkívüli közgyűlést, amelyen ígérete szerint a közgyűlés önfeloszlatását szavaztatná meg a képviselőkkel, az önkormányzat honlapján közzétették, hogy másnap, azaz e hét péntekén, végre tényleg sor kerül a rendkívüli ülésre.

 

A pénteki, reggel nyolckor kezdődő rendkívülin az első felindulásban beharangozott egy helyett végül hét napirendi pontot tárgyalnak majd az egri képviselők: ezek közül az első hármat nyílt, a maradék négyet pedig zárt ülésen vitatják majd meg. Az egész várost foglalkoztató önfeloszlatás mellett téma lesz a helyi buszjáratok menetrendjének, valamint a Városgondozással kötött vállalkozási keretszerződés módosítása, továbbá újratárgyalják a februári közgyűlés több (szám szerint három) napirendi pontját is.

A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását

– olvasható az első és minden bizonnyal a legtöbbeket foglalkoztató napirendi pont indoklásában.

 

Újra napirendre kerül az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások ügye is, amely a februári közgyűlésen hatalmas vitát eredményezett. Az előterjesztő Mirkóczki Zita és a polgármester között akkora adok-kapok alakult ki, hogy a mi hazánkos Pápai Ákos egy idő után felszólította a polgármestert, hogy fejezze be a képviselők kioktatását és sértegetését. (Ennek a napirendi pontnak és a körülötte kialakuló vitának egyébként külön cikket is szenteltünk.)

 

Mirkóczki Ádám hiába nevezte értelmetlennek, végrehajthatatlannak és slendriánnak az előterjesztést, a közgyűlés ennek ellenére megszavazta. A polgármester most az újratárgyalás előterjesztésében arról ír, hogy a döntést "az önkormányzat érdekeit súlyosan sértőnek" tartja, ezért kezdeményezi a napirendi pont ismételt tárgyalását.

 

A buszmenetrend-változás esetében a rendkívüliséget a menetrendi változások határidőben történő bevezetése indokolja, mivel a Volánbusz Zrt-nek minden menetrendben történő változásról 15 nappal előtte tájékoztatnia kell a lakosságot. A Városgondozás ügye pedig azért kerül napirendre, mert a társasággal kötött jelenlegi szerződés a hónap utolsó napjával lejár.

 

De hogy jutottunk idáig?

 

Ahogy korábban is írtuk, az év második, rendes közgyűlésén Mirkóczki Ádám heves indulatok közepette jelentette be, hogy polgármesteri vétót kezdeményez, és hogy március 1-jére, vagyis az éppen következő hét keddjére, rendkívüli közgyűlést hív össze, amelynek egyetlen napirendi pontja lesz: a közgyűlés önfeloszlatása.

 

A polgármester a bejelentését követően máris időközi választást kezdett el emlegetni, azt kifogásolta, hogy a helyi Fidesz és az ellenzék együtt szavaz, majd a néhány órával későbbi Facebook-bejegyzésében már egyenesen "szörnykoalícióról" beszélt, és tizenegy képviselőt név szerint is Eger ellenségének nevezett.

 

Ahogy a februári közgyűlésről szóló összefoglalónkban írtuk, Mirkóczki a bejelentést követően Eger-ellenes döntéseket emlegetett, kifogásolta, hogy az ellenző képviselők akadályoztatják a város vezetését, nem veszik figyelembe a jegyző jogi észrevételeit, és a nyári hónapokat lőtte be az időközi választás (szerinte) ideális időpontjának.

Ez így katasztrófa! (...) Jól látható, hogy nem tudunk eredményt elérni, érdemben együtt dolgozni, . (...) Egyetlen bátor döntést várok mindenkitől. (...) Sokkal egyszerűbb, ha feloszlatja magát a közgyűlés. (...) Nem értettem, miért kellett a zárt ülésen ezt a színjátékot eljátszani, az önök helyében szégyellném magam.

– fakadt ki a városvezető a képviselők előtt.

 

"Kedden legyetek egyszer az életben gerincesek és bátrak: szavazzátok meg a közgyűlés feloszlatását!" – üzente a szörnykoalíció név szerint is megnevezett tagjainak, aztán március első napjaiban látszólag mégsem történt semmi. Egészen mostanáig.

 

(Indexkép: Mirkóczki Ádám Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló