2024. július 14., Örs Stella

Vélemény

#mirkóczki ádám #mirkóczki zita #farkas attila #minczér gábor #választás 2022 #egerinfo

Ezek tényleg belebegtették, hogy több ezer egri veszítheti el a lakhatását

Szabadi Szabolcs 2022.02.20. 12:51

És már azt is tudjuk, ki lesz ezért a hibás. De még van egy halovány esély, lehet lesz néhány városfi, aki megvédi az egrieket ettől a gigantikus szégyentől. Irónia vége.

 

Ezen a héten egyszerre rezzenhetett össze az egri önkormányzati bérlakásokban élők tömege az (ál)hírtől, miszerint veszélybe került a lakhatásuk, mert egy szocialista egri önkormányzati képviselő olyan előterjesztést nyújtott be a városi közgyűlés soron következő ülésére, amely szerint érdemes lenne felülvizsgálni a bérlakások rendszerét, korrigálni a szabálytalanságokat. A felülvizsgálati felvetést Mirkóczki Zita tette, az előterjesztése elérhető a város honlapján a jövő heti közgyűlés napirendi pontjai között.

 

Az előterjesztés sorait átfutva nem kell különösebb szövegértelmezői tehetség ahhoz, hogy kiderüljön, miről van szó. Egyrészt a jelenlegi rendelet kötelező korrekcióra szorul, tiszta sor, ezek elsősorban adminisztratív javítások, amelyek apróságok, de a törvényességhez hozzátartoznak. Másrészt a képviselő hangsúlyozza: „szükséges továbbá felülvizsgálni a hivatali ügyintézés folyamatát, a bérbeadási gyakorlatot, valamint ezekkel összefüggésben valamennyi döntéselőkészítési mozzanatot, különös tekintettel a bérlőkijelölésére vonatkozó kritériumok pontos megállapítására”.

 

Mirkóczki Zita hozzáteszi: „Javaslom, hogy a következő közgyűlésre készüljön beszámoló a rendelet végrehajtásának gyakorlatáról, részletesen kitérve arra, hogy kik és milyen feltételekkel juthattak hozzá az önkormányzat tulajdonában álló bérlakásokhoz, azaz milyen szempontok alapján történt a névjegyzék összeállítását követően a bérlőkijelölés. Az előterjesztés mellékleteként kérem az elmúlt évben lakáshoz jutók névjegyzékét is csatolni”.

 

A javaslat szövege mindössze ennyi, a többi hivatali formaság. Tehát röviden és tömören: van egy vagy több formai szabálytalanság, amit gyorsan javítani kellene, és egyébként érdemes megnézni, hogyan történik jelenleg a bérlőkijelölés, a rendszert felülvizsgálni.

 

Ennyi elég volt és máris berobbant a vbk-szagú dilivonat

 

És hogy miért írtam, hogy az egri bérlakásokban élők tömege rezzenhetett össze a napokban? Egyrészt iróniából, mert nehéz elképzelni, hogy egriek tömege tájékozódási pontként tekinthet az egerinfo.com oldalra, másrészt pedig annak kapcsán született a szófordulat, mert az önkormányzathoz köthető oldalon az jelent meg, idézem, hogy:

 

„Mintegy 900, egri bérlakásban lakó 2-3 ezer egri polgár lakhatása kerülhet veszélybe, ha Mirkóczki Zita előterjesztését támogatja jövő csütörtökön az egri közgyűlés”.

 

Nem vicc, tényleg ezt írták, mutatom:

 

EINF

 

Igen, az egri önkormányzat megbízásából létrejött oldal azt sugallja az egrieknek, hogy az egyik önkormányzati képviselő kábé kitenné a szűrét minden nehezebb sorsúnak vagy tulajdonképpen bárkinek, aki a város tulajdonában lévő bérlakásokban él.

 

Aki nehezen igazodik el az egri politikai közélet furcsaságaiban, annak fontos infó lehet, hogy egy ideje Mirkóczki Ádám és szűkebb csapata úgy látja jónak, hogy az önkormányzathoz köthető portálon keresztül gyepálja Mirkóczki Zita MSZP-s képviselőt és Berecz Mátyás országgyűlési képviselőjelöltet, illetve mindenkit, aki valamiért az egri polgármester bögyében van. (Igen, így történhet meg, hogy Pajtók Gábor fideszes jelöltet közben nagyon szeretik és tisztelik, de ez tuti csak a véletlen műve.) Teszik ezt olyan, névtelenül közölt, cikknek álcázott irományokon keresztül, amelyek a tényújságírás legalapvetőbb elemeit is figyelmen kívül hagyják, céljuk nem más, mint a politikai bosszúhadjáratok karakterekbe bújtatása. Ezzel az egriek adóforintjaiból is finanszírozott oldalt az egri városvezetők beállították a fideszes propagandamédiumok sorába, Mirkóczki Ádámék pedig abba a helyzetbe hozták magukat, hogy azokkal az eszközökkel karaktergyilkolják a számukra nem tetsző politikai szereplőket, mint amilyennel az a Fidesz teszi, amellyel szemben ők hosszú éveken keresztül pozicionálták magukat.

 

A Pesti Srácok munkatársai előbb-utóbb Egerbe jönnek majd tanulmányi kirándulásra

 

A bérlakásokkal kapcsolatos előterjesztés szövege adott, azt fentebb bemásoltam, az pedig nehezen vitatható alapfelvetés, hogy egy megyei jogú városnak jól kell gazdálkodni a bérlakásaival. Ha erre Mirkóczki Zitának idióta, korrupt és másokat sanyargató ötletei vannak, akkor el kell küldeni őt nyíltan a picsába, finomabban: le kell állni vele vitatkozni, ha pedig érdemes javítani a fennálló szabálytalanságokat és megnézni, hogy egyébként jó-e az egri bérlőkijelölési gyakorlat, akkor bele kell állni a kérdésbe. Normális helyeken kb. ennyi van a sztoriban. 

 

Az Egerinfo végül ezt szűrte le a fenti javaslatból. (Figyelem, a józan ész megzavarására alkalmas sorok következnek!)

 

„Az indoklásból nem derül ki, hogy a szocialista politikus mit is akar pontosan, csak annyi világos, hogy gondja van az ügyintézés folyamatával, a névjegyzékkel, a bérlőkijelölési joggal, a bérleti díjakkal.” Hát oké, legyen, bár az, hogy mivel van gondja, nem szerepel az előterjesztésben, a bérleti díj mégannyira sem.

 

Most érdemes figyelni, micsoda logikai tollforgatás szemtanúi lehetünk:

 

„Ebből (tehát abból, hogy nem tudják pontosan, Mirkóczki Zitának mivel van gondja – Sz.Sz.) az következik, hogy Mirkóczki Zitának mindennel gondja van ami a jelenlegi folyamatot illeti és mindent meg akar változtatni – ám hogy hogyan, az nem derül ki”.

 

Aztán felpörög a dilivonat, mert az egerinfo.com úgy látta jónak, hogy leírja a név nélküli, nem is a véleményrovatban közölt „cikkben”, hogy utánajártak a kérdéskörnek, és „egyértelműen kiderült, ha a képviselő kérésének megfelelően (de hát fentebb még azt se tudták, mi a kérése – Sz.Sz.) minden szabály, sőt az egész rendszer megváltozik, akkor új névjegyzéket kell készíteni új szempontok alapján, új bérleti díjak lesznek megállapítva (…), új szereplők kaphatnak bérlőkijelölési jogot vagyis veszélybe kerülnek a kórház, rendőrség és egyéb egri cégek korábban megítélt szolgálati lakásai is”.

 

Vagyis: először leírják, hogy nem tudják, mivel van gondja Mirkóczki Zitának, mert nem derül ki az előterjesztésből. Aztán állítják, hogy a képviselőnek mindennel gondja van, így minden meg fog változni, ha rajta múlna, és aztán jönnek a drágább bérleti díjak, veszélyben kerül aztán mindenki szolgálati lakása.

 

Csuklóból hazudnak

 

Majd jön a mesteri zárás: „Egyszerre bátor és hajmeresztő ez az előterjesztés. De sokkal inkább átgondolatlan. Kifejezetten dilettáns és több, mint valószínű, hogy a képviselő asszony csak napokban kirobbant “szavazatvásárlási botrányáról” szeretné elterelni ezzel a figyelmet”.

 

Bátor, hajmeresztő és dilettáns az, amiről azt se tudják, micsoda. A bátor, hajmeresztő és dilettáns szó használata találó, csak egy kicsit más irányba kéne fordítani azt a propagandapisztolyt. Mindenesetre érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy Mirkóczki Ádámék miért így szálltak bele az áprilisi választások kampányába. Miért gondolják megfelelőnek az egriek adóforintjaiból felpumpált, önkormányzatihoz közelinek kommunikált oldalon az ilyen zagyvaságok megjelentetését? Miért hiányoznak a fideszes Pajtók Gábort minősítő írások erről az oldalról? Miért gondolják úgy, hogy a hatalmi érdekeik érvényesítéséért pontosan olyan módszerekhez kell nyúlniuk, mint ahogy azt a Fidesz legocsmányabb vadhajtásai teszik?

 

A kérdések költőiek, a minőségi válaszokért majd figyeljük az egerinfo.com oldalát, biztos hamarosan készül a portálunkat minősítő következő szösszenetük. Mindezt persze csakis Egerért teszik. Ráadásul politikamentesen, ahogy ezt a polgármester úr kommunikálja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló