2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #városháza #közgyűlés

Hogyan jutott el Mirkóczki Ádám odáig, hogy ő már inkább feloszlatná az egri közgyűlést?

Kovács Dávid 2022.02.24. 19:30

Eger polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy jövő kedden rendkívüli közgyűlésen szavaztatná meg a közgyűlés önfeloszlatását, és máris időközi választásokat kezdett el emlegetni. De mi történt mindezek előtt a csütörtöki közgyűlésen?

Noha a januári közgyűlésen Mirkóczki Ádám polgármester rendkívüli közgyűléssel ijesztgetett, ezt végül nem hívta össze, csütörtökön került sor az év második, rendes közgyűlésére. Közel negyven napirendet írtak ki, ebből hármat zárt ülésen tárgyaltak. Mirkóczki Ádám már az elején elmondta: azért született ennyi előterjesztés, mert folyamatosan csorbítják a polgármesteri jogkört. Aztán a délután folyamán bejelentette, hogy a jövő héten már tényleg rendkívüli közgyűlés lesz, amelyen feloszlatná a közgyűlést.

 

 

De hogy jutottunk el idáig?

 

A csütörtöki közgyűlés nyugodtan indult, a napirend előtti felszólalások során Bódi Zsolt, Felnémet önkormányzati képviselője a nyilvánosság előtt reagált a tárkányi elágazás járdahiányának problémájára (az erről szóló cikkünket itt olvashatja), tolmácsolta a Tárkányi úton élők problémáit és a kérelmükben megfogalmazott javaslatokat, mindenekelőtt, hogy alakítsanak ki gyalogos átkelőhelyet a Tárkányi út elején. “Köszönjük, jelentkezni fogunk a Közútnál” – kommentálta az ügyet a polgármester.

 

A januári közgyűléshez hasonlóan a fideszes Kovács Cs. Tamás újra szóba hozta Berecz Mátyás Dobó István Vármúzeumtól való elbocsátását, ismét arról beszélt, hogy az egri közélethez méltatlan, hogy egy képviselő ilyen helyzetbe kerüljön, különösen akkor, ha ez azért történt, mert Berecz az ellenzék jelöltjeként indult a tavaszi választáson. Mirkóczki Ádám erre azt javasolta a képviselőnek, ha ennyire a szívén viseli Berecz sorsát, kérjen zárt ülést. “Nyilván az ügy nem minden részlete nyilvános” – tette hozzá a polgármester.

 

Alig néhány perccel Kovács Cs. Tamás felszólalása után frakciótársa, Oroján Sándor már Berecz Mátyás alkalmatlanságáról értekezett, közgyűlésbeli teljesítményét mindjárt “egyes alára” értékelte, és kifogásolta, hogy “nemzeti érzelműnek vallja magát, de beáll Gyurcsány Ferenc táborába” – amíg Mirkóczki Ádám nem figyelmeztette.

 

Oroján Sándor ráadásul nekiállt Pajtók Gábornak kampányolni, ami miatt Földvári Győző azt kérte, utasítsák el a felszólalását, hiszen ilyesminek nincs helye a közgyűlésben. Mirkóczki erre csak annyit mondott: már két és fél éve arról beszél, hogy pártsemlegesen kellene vezetni a várost.

 

A mi hazánkos Pápai Ákos javaslatára a Deák Ferenc utcai óvoda ügyét végül levették a napirendről, hiába érvelt a polgármester amellett, hogy maradjon. Mirkóczki Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozat nem a megszüntetésről, hanem az átadás megvizsgálásáról szólt. “Ez valójában egy kényszerhelyzet, az óvoda kritikus állapotban van” – mondta, majd hozzátette: a Hibay Károly utcai óvoda állapota is hasonló.

 

Már délelőtt izzott a levegő

 

A napirendi pontok közül elsőként a szavazatszámláló bizottsági tagokról döntöttek, majd a januári közgyűlés heves indulatokat kiváltó slágertémája, a bizottsági struktúra következett. Mint ismert, a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság március elsejétől megszűnik, a helyére lépő bizottságok személyi kérdéseiről kellett dönteni.

 

Az 5 fős Városi Urbanisztikai Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke Komlósi Csaba lett, a 7 fős Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottságé Mirkóczki Zita, a 7 fős Városgazdálkodási Bizottság élére Sós Tamás, míg a szintén 7 fős Városi Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság élére Földvári Győző került.

 

Ezután az önkormányzati megbízásból dolgozó cégek (az Evat, a Városgondozás, az Agria Film stb.) üzleti tervei következtek, majd rövidesen egy régóta fájó seb, a Katona téri parkolóház váltott ki újabb indulatokat. A polgármester a Katona téri parkolóház kapcsán Eger történetének legvállalhatatlanabb szerződéséről beszélt. Kovács Cs. erre visszavágott, minősíthetetlennek nevezte Mirkóczki Ádám kijelentéseit.

Legyen ennek a stílusnak vége, nem kérünk ezekből a kommentekből!

– mondta.

 

“Stop Eger” – újabb indulatok

 

“Most pedig egy teljesen értelmetlen napirendi pont következik” – konferálta fel a polgármester Oroján Sándor Start Eger nevű programról szóló javaslatát, amellyel a Fidesz a város járvány utáni újraindítását szerette volna elősegíteni, többek között adókönnyítéssel, bérlakás-kedvezménnyel és a taxiszolgáltatás támogatásával.

 

Mirkóczki Ádám fércmunkának és végrehajthatatlannak nevezte a javaslatot, amely szerinte súlyos összeomlást eredményezne.

Ez nem Start Eger, hanem Stop Eger

– jelentette ki. A polgármester szerint ez egy politikai nyilatkozat, ami “helyenként hazug, helyenként okafogyott”, a jegyző szerint pedig végrehajthatatlan. Oroján javaslatát végül leszavazták.

 

Bár megosztó volt a Gárdonyi tér és a városnéző kisvonatok ügye is (Minczér Gábor alpolgármester elmondása szerint kizárólag elektromos kisbuszok hajthatnának be a Gárdonyi térre, az ún. benzinüzemű kisvonatok továbbra is az Egészségház úton állomásoznának), az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások miatt kezdett csak igazán izzani a levegő, olyannyira, hogy Mirkóczki Ádám slendriánnak, szánalmasnak, agyrémnek nevezte Mirkóczki Zita előterjesztését. Erre Pápai Ákos felszólította a polgármestert, hogy fejezze be a képviselők kioktatását és sértegetését. Erről külön cikket is írtunk, ezt itt lehet olvasni.

 

“Ez így katasztrófa!”

 

Az ülés zárt része után a polgármester bejelentette, hogy az aznapi közgyűlésen született jogszabályszellenes döntések miatt polgármesteri vétót kezdeményez, tehát ezek nem léphetnek hatályba. “Cégvezetőket pályáztatás nélkül kinevezni nem lehet, önöknek ezt két esetben is sikerült megtenni” – magyarázta a döntését.

 

Orosz Lászlóné az Eger Híreknek azt nyilatkozta, hogy a zárt ülésen sok egyéb más mellett az is elhangzott, hogy a város cégei tavaly üzleti terv nélkül működtek, a jelentős kormányzati és városi többlettámogatás ellenére is veszteségeket halmoztak fel, a felügyelő bizottságok nem végezték a munkájukat, illetve több személycsere történt.

 

A helyi Fidesz médiuma szerint a zárt ülésen a Termál Kft vezetőjének Molnár Lászlót választották, az Egri Hulladékkezelő Kft. élére Sebestyén Péter került vissza, az EVAT igazgatóságának többségét is cserélte a közgyűlés, a vagyonkezelő igazgatósági elnöke File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára lett – írták a polgármester bejelentése előtt.

A mai napon egzaktan bebizonyosodott: a Fidesz, az MSZP, a DK és a Momentum egyes képviselői egy nagy koalícióban kizárólag a város vezetésének akadályoztatásán dolgozik, Eger város érdekeivel ellentétesen hoz döntéseket. A mai napon több ilyen döntés született. (...) Bejelentem, hogy március elsején, a délutáni órákra, rendkívüli közgyűlést hívok össze, amelynek egyetlen témája a közgyűlés feloszlatása lesz. () Most legyenek kemények! (...) Az, amit önök csinálnak, minden, csak nem önkormányzati képviselői munka

– mondta a polgármester.

 

Mirkóczki a folytatásban is Eger-ellenes döntéseket emlegetett, kifogásolta, hogy nem veszik figyelembe a jegyző jogi észrevételeit, továbbá arról beszélt, azt szeretné, ha a nyáron időközi választás lenne. “Nektek az az érdeketek, hogy rosszul menjenek a dolgok, hogy akadályozva legyenek a városvezetés dolgai” – jelentette ki egy ponton Oroján Sándornak. Szerinte a csütörtöki közgyűlés is éppen erre világított rá.

 

Hozzátette:

“Ez így katasztrófa! (...) Jól látható, hogy nem tudunk eredményt elérni, érdemben együtt dolgozni, . (...) Egyetlen bátor döntést várok mindenkitől. (...) Sokkal egyszerűbb, ha feloszlatja magát a közgyűlés. (...) Nem értettem, miért kellett a zárt ülésen ezt a színjátékot eljátszani, az önök helyében szégyellném magam."

Oroján Sándor egyébként “sajátságos cirkusznak” nevezte Mirkóczki Ádám tervét, Komlósi Csaba pedig emlékeztetett: nyáron nem lehet időközi választást tartani, ezt a rendkívüli jogrend sem teszi lehetővé.

 

Mirkóczki Ádám bejelentése után a képviselők elkezdték a Média Eger működési támogatásának terhére különböző, többmilliós pénzösszegek átcsoportosítását kezdeményezni, például az egyik állatvédő alapítvány segítségére, a Cifrakapu utca szélesítésére, a Végvári Vigasságok eseménysorozatra, a Sportmúzeum üzemeltetésére, az Egri Csillag sétány fejlesztésére és a Virágos Eger programra.

 

Az estig húzódó közgyűlés végén Mirkóczki Ádám polgármester a jövő keddi rendkívüli közgyűlés kapcsán csak annyit mondott: reméli, hogy a képviselők kellően bátrak lesznek ahhoz, hogy igent nyomjanak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló