2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #városháza #berecz mátyás #mirkóczki zita #közgyűlés #bódás bianka

A Bódás-ügy és Berecz Mátyás kirúgása is téma volt az év első egri közgyűlésén

Kovács Dávid 2022.01.27. 19:24

Döntöttek a környezetvédelmi bizottságról és a térfigyelő kamerákról. Jövő héten rendkívüli közgyűlés várható.

 

Csütörtökön tartották az idei év első közgyűlését az egri városházán, ahol 18 fővel, hiányzók nélkül képviselték magukat a politikusok. 

 

A napirend előtti felszólalások során Kovács Cs. Tamás “Méltatlan állapotok az egri közéletben” címmel szólalt fel Berecz Mátyás egri várból való elbocsátásával kapcsolatban. A képviselő szerint a polgármester részéről sok vád érte Berecz munkáját, úgy gondolja, az egri közélethez méltatlan, hogy egy képviselő ilyen helyzetbe kerüljön.

Ha a vádak jogosak, akkor azt kérem Berecz képviselő úrtól, a polgármester úrtól, illetve a Dobó István Vármúzeumtól, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat, tényeket, amelyek ezeket a vádakat alátámasztják vagy cáfolják

– mondta, majd egyúttal azt is kérte, hogy a következő közgyűlésen hozzák nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos fejleményeket.

 

Mirkóczki Ádám polgármester a válaszában arról beszélt: Berecz Mátyás elbocsátása nem az ő döntése vagy ténykedésének eredménye volt, ő csupán a Dobó István Vármúzeum tájékoztatását tolmácsolta, semmiféle vádaskodást nem fogalmazott meg.

 

Minczér Gábor alpolgármester a Bódás-ügyre reagálva a napirend előtti felszólalásában arról beszélt, az ügy jelentősen befolyásolja Eger életét, különösen a 6-os választókörzetben, ahol "erőteljesen megkérdőjelezhetővé" vált a mandátum legitimitása.

 

Hétfői nyilatkozatához hasonlóan az alpolgármester ismét Oroján Sándort tette felelőssé, aki 2019-ben a Fidesz kampányfőnöke volt. Oroján reakciónak szánt nyilatkozata Minczér szerint egy alternatív valóságot mutatott be, ezért – úgy gondolja – fel kellene állnia, elnézést kellene kérnie, le kellene mondania, és távoznia kellene a közéletből.

Önök milyen következtetést vonnának le abból az egyszerű tényből, hogy a Fidesz összes ajánlóívét megvizsgálták, és senkit nem gyanúsítottak semmivel, még csak szabálytalansággal sem?

– kérdezte a fideszes frakcióvezető nem sokkal később, már az első napirendi pont tárgyalása közben. Oroján szerint ebből az következik, hogy a Fidesznek semmi köze a Bódás-ügyhöz.

 

Mirkóczki Ádám ezután emlékeztette: a nyomozás tárgya nem az volt, hogy melyik fideszes politikus követett el csalást, hanem hogy Bódás Bianka a választás rendjének megsértésével szerzett jelöltséget. Az ügy lényege, hogy a Fidesz-szimpatizánsok személyes, szenzitív adatait valaki vagy valakik átjátszották Bódás Biankának – húzta alá.

közgyűlés

 

Rendkívüli közgyűléshez vezetett az alapokmány kérdése 

 

Komlósi Csaba indítványozására a második napirendi pontot, a bizottságok kérdését időkorlát nélkül tárgyalták.

 

Ahogy korábban írtuk, Komlósi Csaba előterjesztésben javasolta, hogy a járványhelyzet miatt, több más bizottság összevonásával létrejött Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottságból kerüljenek ki az urbanisztikai, illetve a klíma- és környezetvédelmi ügyekkel kapcsolatos intézkedések.

 

Az újonnan létrejövő Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság elnökének Komlósi saját magát, képviselőtagjainak Keresztes Zoltánt és Kovács Cs. Tamást, szakértő külső tagoknak pedig Hacsi Tamás táj- és kertépítészmérnököt és Punyi Imre építészt javasolta. Mirkóczki Ádám az elnök személyében egyetértett, képviselőtagnak Kovács Cs. Tamás mellé Földvári Győzőt javasolta, a 7 fős Városgazdálkodási Bizottságban a Mi Hazánk képviselője, Pápai Ákos helyett pedig Császár Zoltánt.

 

Orosz Lászlóné hamarosan az igazolási kérelmek elavultsága és fölöslegessége mellett érvelve kezdeményezett módosításokat az alapokmányban. “Vagyunk annyira felnőttek, hogy tudjuk milyen formában illik jelezni a távolléteket” – mondta. Farkas Attila alpolgármester jelezte: nem ért egyet azzal, hogy igazolás nélkül is távol lehessen maradni. 

 

Oroján Sándor a hiányzásokkal kapcsolatban kifejtette: üzenetértéke van annak, hogy egy képviselő eljön vagy nem. "Nem kisiskolában vagyunk, vegyük egymást komolyan" – ismételte meg többször is. Ha valaki rendszeresen nem jelenik meg az üléseken, akkor az ne legyen a bizottság tagja, javasolta.

 

Rövidesen egyre hevesebb adok-kapok vette kezdetét, Mirkóczki Ádám meddő, értelmetlen vitákat emlegetett, amelyekben a felek a semmit fűrészelik. Földvári Győző hamarosan beismerte, hogy alig tudja követni a vitát, majd Császár Zoltán is arról beszélt, hogy kissé követhetetlenek az események, Oroján felszólalásait külön kiemelte, majd hülyeségnek nevezte Orosz Lászlóné javaslatait, és az igazolások mellett érvelt.

 

Komlósi Csaba valamivel később szünetet javasolt, amit Mirkóczki Ádám el is rendelt. A szünet után a jegyző ismertette a módosító javaslatokat. Ezután az összeállni látszó tervezetet elfogadták, a polgármester sürgősségi indítványát azonban 4 igen, 9 nem és 4 tartózkodás mellett leszavazták, amire így reagált:

Önök most előidézték azt az állapotot, hogy március elsejétől ez a struktúra, amit kidolgoztak és elfogadtak, működésképtelen lesz. Gratulálok a nagyszerű, felelősségteljes döntéshez!

A jövő héten emiatt rendkívüli közgyűlés lesz, jelentette be a polgármester.

 

Legalább 25 millió jut majd a város biztonságára

 

Néhány napirendi ponttal később került sorra Oroján Sándor térfigyelő kamerákkal kapcsolatos javaslata. A politikus elmondta: az elmúlt 11-12 évben a közbiztonság javítása érdekében számos lépés történt, a statisztikák javultak, de még mindig van hová fejlődni, különösen egy olyan városban, mint Eger, ahol ilyen jelentős a turizmus.

 

Oroján arról beszélt: tavaly mintegy 25 millió forintot biztosítottak a térfigyelőkamera-rendszer fejlesztésére, és idén is legalább ennyit kellene. Mivel 2021-ben nem sikerült a teljes összeget felhasználni, a tavalyi maradványt is célszerű lenne beforgatni.

 

Mirkóczki erre úgy reagált: az üggyel mindenki egyetért, a maradvány felhasználásáról viszont május előtt nem lehet dönteni. Kovács Cs. Tamás szerint a térfigyelő kameráknak fontos szerepe van az emberek szubjektív biztonságérzetének növelésében, Pócs Alfréd viszont a Siófokon telepített arcfelismerő kamerarendszerek problematikusságára hívta fel a figyelmet, szerinte a térfigyelők különben is csupán álbiztonságérzetet nyújthatnak. Császár jellemtelen és aberrált gazemberekről beszélt a város közbiztonságával kapcsolatban, szerinte az előterjesztés jó, csak nem időszerű.

 

Minczér módosítást kért a maradvány felhasználásával kapcsolatban, amit a képviselők nem szavaztak meg, az előterjesztést viszont igen.

 

A többség örül a fejlesztésekkel kapcsolatos tájékoztatásnak

 

A következő napirendi pont a városi fejlesztések képviselői tájékoztatásáról szólt. Ahogy az Egri Ügyek is beszámolt róla, az előterjesztő Mirkóczki Zita azt szeretné elérni, hogy a képviselők rendszeres tájékoztatást kapjanak a jövőben zajló fejlesztésekről.

 

Császár Zoltán kifejtette: nem érti, miért kellett az egész előterjesztést a polgármesterre kihegyezni. Ezzel Farkas Attila is egyetértett, mire Mirkóczki Zita azt válaszolta, hogy nem ez volt a célja, és szerinte nincs is a polgármesterre kihegyezve az előterjesztés. Mellé állt Keresztes Zoltán is, Kovács Cs. pedig jelezte, örülne a megvalósulásnak, "csak lássuk, halljuk már, mi történik a fejlesztésekkel kapcsolatban".

 

Mirkóczki Ádám ezután arról beszélt, a jegyzőn keresztül minden képviselőnek joga van hozzáférni az őket érdeklő információkhoz, ezzel önállóságra buzdította őket. A polgármester és Oroján Sándor hamarosan újra egymásnak feszült: Oroján elkanászodó polgármesternek nevezte Mirkóczkit, aki vérlázítónak titulálta a fideszes politikus megnyilvánulásait.

Onnan lehet tudni, hogy Oroján Sándor nem mond igazat, hogy mozog a szája

– vágott vissza egy ponton Mirkóczki Ádám.

 

Oroján Sándort egyébként a közgyűlés egy pontján Császár Zoltán is leteremtette, miután a fideszes frakcióvezető az egyik felszólalásában egy finom csavarral megkérdőjelezte a polgármester mellett kiálló tanácsnok szexuális orientációját. Császár a beszólást ostobának és tartalmatlannak nevezte, majd azt javasolta Orojánnak: ha "ilyeneket keres", akkor inkább utazzon fel a budapesti Fidesz-központba, ne őt nézze ki magának.

 

Az indítványt egyébként elfogadták.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló