2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #mirkócki zita #közgyűlés #bérlakások

“Ez egy agyrém!” – Már az önkormányzati bérlakások ügye is hatalmas vitát eredményezett

Kovács Dávid 2022.02.24. 16:24

Mirkóczki Zita azt mondta, javaslatával átláthatóságot, transzparenciát szorgalmaz, a polgármester viszont értelmetlennek és végrehajthatatlannak nevezte az előterjesztést.

 

Már az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások ügyében is heves adok-kapok alakult ki az idei második egri közgyűlésen, amelyen Mirkóczki Ádám polgármester bejelentette, hogy jövő héten rendkívüli ülésen oszlatná fel a közgyűlést.

 

Az előterjesztő Mirkóczki Zita a javaslattal kapcsolatban elmondta: az elmúlt időszak furcsa eseményei sarkallták a nagy port kavart és az önkormányzat házi portálján sajátosan értelmezett előterjesztésre. Hangsúlyozta: a javaslatával csupán átláthatóságot, transzparenciát szorgalmaz, szerinte ugyanis probléma, hogy az érintettek nem tudják, mikor juthatnak önkormányzati bérlakásokhoz. Szeretné, ha a pályázók tudnák, hogy hol állnak a sorban – mondta.

Rengeteg ember vár ma Egerben bérlakásra, ami nagyon szomorú és elkeserítő, nyilván nekünk ezt a problémát hosszabb távon orvosolnunk kell. A célja ennek az előterjesztésnek az volt, hogy átláthatóságot, transzaparenciát teremtsünk abban, hogy ki és hogyan jut bérlakáshoz. Ha valaki felkerül a névjegyzékre, onnantól kezdve a képviselőtestület és a bizottság sem kap tájékoztatást arról, hogy melyik lakást ki kapta meg, ki kapott az adott névjegyzőkről lakást. (...) A lakosok nem tudják, hogy egy vagy tíz évet kell várniuk egy ilyen bérlakásra.

Mirkóczki Zita arról beszélt: véleménye szerint öt évre visszamenőleg lenne célszerű adatbázist vagy táblázatot vezetni az egri bérlakásokról, amiben a pályázó mellett a kiutalót is meg kellene nevezni, továbbá a pályázat benyújtási, valamint a bérlakás kiutalási időpontját is fel kellene tüntetni. Felszólalásában a rendelet felülvizsgálatát is szorgalmazta, valamint javasolta, hogy a rendszer helyes működtetése érdekében vizsgálják meg, más városokban hogyan zajlik ez a folyamat.

 

Mirkóczki Ádám erre azzal reagált, hogy Mirkóczki Zita már megint csuklóztat, konkrét javaslatokkal kellett volna érkeznie, nem arról ötletelnie, hogy nézzék meg más városok gyakorlatait. “Ezt a munkát kellett volna önnek elvégezni” – mondta neki. Hozzátette: “Nem véletlenül mondta a jegyző, hogy ez az előterjesztés teljesen alkalmatlan arra, hogy a közgyűlésen erről döntés szülessen. Elfogadhatják, csak nem fog átmenni.”

 

A polgármester szerint a rendszer így is transzparens, és nem véletlen, hogy 2009 óta egyik városvezetés sem piszkálta meg különösebben. Végtelenül slendriánnak nevezte Mirkóczki Zita előterjesztését, amely épp a legfontosabb részletekről nem nyilatkozik érdemben.

Ez egy agyrém! (...) Ez szánalmas”

– mondta.

 

Ezután Bódi Zsolt, Farkas Attila és Császár Zoltán is az előterjesztés értelmetlenségéről beszélt. Mirkóczki Zita ezek után azzal reflektált, hogy nem érti és gyanúsnak véli ezt az egységes ellenállást. “Ha annyira nagyon titkos, és ennyire ágálnak ellene, akkor valami gond lehet a listával (...) Ez mondjuk elkeserít, kicsit elszomorít, de nyilván azt érzem, hogy akkor viszont tényleg kell az a lista, tényleg meg szeretnénk nézni” – mondta.

 

Mirkóczki Ádám a szavazás előtt még megragadta a lehetőséget, hogy újra értelmetlennek és végrehajthatatlannak nevezze az előterjesztést. A közgyűlés ennek ellenére megszavazta az előterjesztést. Erre a polgármester úgy reagált: “Azt viszont most mondom, hogy plusz húsz jogászt nem fogunk felvenni, hogy itt több ezer szerződést vizsgáljon.” Ezután elképesztőnek és destruktívnak nevezte Mirkóczki Zita fellépését. A volt alpolgármester jelezte, hogy zárt ülésre minden további nélkül bejöhet az a lista, amin szereplnek a lakásbérlők.

 

Pápai Ákos ezután felszólította a polgármestert, hogy fejezze be a képviselők kioktatását és sértegetését.

 

A közgyűlésről később összefoglaló cikkel is jelentkezünk, a közgyűlés feloszlatásának tervéről szóló cikkünket itt lehet olvasni.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló