2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#eger #gyalogátkelőhely #felnémet #járda #tárkányi út #egri út

Csak fokozta a felnémeti járdahiány problémáját az Egri út torlódásmentesítése

Kovács Dávid 2022.02.16. 16:07

Mióta az Egri út egy szakaszán tilos megállni a külső forgalmi sávban, a Tárkányi út forgalma is megélénkült, az autók pedig időnként a megengedett sebességet jócskán túllépve térnek rá a Felsőtárkány felé vezető útra, ahol semmi nem változott: továbbra sincs zebra, és a hiányzó járdaszakasz sem épült meg, azóta is az út menti ösvényen közlekednek az emberek.

Közel egy év eltelte után sem javult a felnémeti Tárkányi úton élők helyzete, ezért az érintettek kérvényben fordultak Felnémet városrész önkormányzati képviselőjéhez, Bódi Zsolthoz.

felnémet tarkanyi ut1
A felnémeti gólyafészek és az alatta elvezető ösvény a Tárkányi úton (Fotó: Kovács Dávid)

A problémával korábban az Egri Ügyek is foglalkozott: a 25-ös főút és a Tárkányi út találkozásánál, az ún. felsőtárkányi elágazónál soha nem épült meg egy fontos járdaszakasz, így a környéken élők kénytelenek egy keskeny, füves mezsgyén, a forgalmas főút és az árok között egyensúlyozva közlekedni, amikor a közeli orvosi rendelőbe és/vagy gyógyszertárba (esetleg Felnémet központja, például a Pásztorvölgy és annak iskolája felé) szeretnének gyalogosan eljutni.

 

Ahogy egyik korábbi cikkünkben írtuk: sokan bukdácsolnak, küzdenek babakocsival ezen a szakaszon, rossz időben pedig sárban csúszkálnak, „dagonyáznak”, mert a járda a Tárkányi út elején hirtelen elfogy, de még csak átkelőhely sincs, hogy biztonságosan át lehessen jutni a túloldalra. A sár miatt a lakók helyenként kénytelenek az autókkal teli útra lelépni, és az úttesten gyalogolni tovább, ami különösen balesetveszélyes a 25-ös főútba csatlakozó kanyar miatt is.

Ez az állapot akár 40-50 családi ház lakójának életét keserítheti meg nap mint nap. A felnémeti gólyafészek környékén idősek és kisgyermekes családok is élnek.

Az itt lakók problémáját csak tovább fokozta az Egri út forgalmi rendjének változása: mióta a Tárkányi út és az Egri út 32., illetve 37. közötti szakaszon tilos megállni a külső forgalmi sávban, a Felsőtárkány felé vezető út forgalma is megélénkült. A Tárkányi útra kanyarodó járművek sebessége így gyakran jócskán meghaladja az 50 kilométer/órás sebességet – magyarázta nekünk a helyszínen az egyik környékbeli lakos.

felnemet tarkanyi ut2
Járda híján ezen az ösvényen közlekednek a környékbeliek, olykor akár babakocsival is (Fotó: Kovács Dávid)

Azt állítja: az itt elhaladó autók, teherautók és kamionok olykor 70-80 kilométer/órás sebességgel térnek rá a Tárkányi útra, ami egészen félelmetes élménnyé tudja tenni az átkelést. Ezek ráadásul még rakomány nélkül is jelentős terhelésnek teszik ki az érintett útszakaszt, ebből kifolyólag az út minősége, felülete is sokat romlott az elmúlt évek során. A nagy sebességgel elhaladó tehergépjárművek miatt az út mentén sorakozó házak rendszeresen megremegnek, ami – teszi hozzá ő – az érintett épületek állapotát is rontja.

A környéken élők éppen ezért a következőket kérik:

 

helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat az Egri és Tárkányi utakra,

alakítsanak ki gyalogos átkelőhelyet a Tárkányi út 4., illetve a Tárkányi út 9/A között,

épüljön járda a Tárkányi út 4. és a felnémeti orvosi rendelővel szemben található bútorbolt között,

továbbá kerüljön figyelmeztető tábla vagy fényjelzés a rendelő előtti, jelenleg rendkívül kopott gyalogátkelőhely elé.

A portálunknak nyilatkozó lakó úgy gondolja: mivel több üzem, gyár, munkahely is működik a környéken, a probléma nem csak az itt élőket, hanem az ide dolgozni járókat is érinti. Sőt, mivel a felnémeti vasútállomás is a Tárkányi útról közelíthető meg, lényegében az egész városrész problémája ez.

 

Mint megtudtuk, a kocsisok nem egyszer dudálással igyekeznek visszaterelni az útra lépő gyalogosokat. A portálunknak nyilatkozó lakó elmondta: információi szerint egyelőre ugyan még egyetlen gyalogost sem ért baleset a tárkányi elágazás közelében, ez azonban véleménye szerint csak a szerencsének köszönhető, ezért mielőbbi megoldást, illetve megelőzést sürget.

 

Egyszer már jelezték: nem lesz járda

 

Felnémet önkormányzati képviselője, Bódi Zsolt egyébként ismeri a problémát, és már tavaly is jelezte, hogy támogatja az itt lakók aláírásgyűjtését, viszont a szóban forgó terület sajátos adottságai miatt nem egyszerű megoldást találni:

Az Egri út – mint a 25-ös számú főútvonal egy része – és a Tárkányi út is a Nemzeti Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van. Látható, hogy a jelenleg közlekedésre használt területen nincs elég hely az út és az árok között a járda kialakítására. Ahhoz, hogy a rendeleteknek és a szabályoknak megfelelő járdát lehessen kiépíteni, a jelenlegi csapadékvíz-elvezető árok nyomvonalát módosítani kell. Mivel a csapadékvíz-elvezető árok közvetlenül magántulajdonú ingatlanokkal határos, valószínűleg csak kisajátítással lehetne a megfelelő területet kialakítani

nyilatkozta akkor az Egri Ügyeknek.

 

Portálunk ezután a Közút Kommunikációs Osztályához fordult a kérdéseivel, ahonnan azt válaszolták, hogy a törvényi előírások szerint a járda építése és üzemeltetése teljes mértékben önkormányzati feladat. Mivel a labda ezzel az önkormányzat térfelére került, a Városüzemeltési Irodánál kérdezősködtünk tovább, ahonnan jelezték, az önkormányzat nem tervez járdát a területre. Ezt akkor azzal indokolták, hogy műszakilag nem biztosított a helyszín, hiszen “vízelvezető árok, elektromos oszlopok és nagy szintkülönbség nehezítené a munkálatokat”.

 

Gál Sándor irodavezető akkor arról beszélt, hogy a jelentős többletköltségek miatt járda ugyan várhatóan nem épül egy darabig, de egy gyalogátkelőhely létesítése a Tárkányi utca 4. szàm előtt valóban logikus megoldásnak tűnik, ez ugyanis biztonságossá tenné az átkelést a túloldalra, ahonnan – jelentős kitérővel ugyan, de – most is elérhető az Egri úton talalható patika és orvosi rendelő.

 

Úgy tudjuk, Bódi Zsolt írásban ugyan nem, szóban viszont már reagált a lakók által benyújtott kérvényre, további lépéseket ígért az ügyben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló