2024. április 24., György

Eger ügye

#eger #gyalogátkelőhely #felnémet #járda

Úgy oldódik meg a felnémeti járdahiány ügye, hogy nem lesz új járda

Keller Richárd 2021.05.10. 17:05

Bár új járda nem épül, az önkormányzat próbál megoldást találni a Tárkányi utcai lakosok közlekedési problémájára.

Csaknem egy hete írtunk arról, hogy egy fontos járdaszakasz hiánya nehezíti meg a Tárkányi utcában élők mindennapjait Felnémeten. Az arra gyalog közlekedőknek a főút és az árok között kell egyensúlyozniuk egy buckákkal teli, keskeny füves mezsgyén, ha rövid úton akarnak eljutni patikába, rendelőbe. A környéken élők aláírásgyűjtésbe is kezdtek az ügyben.

felnémeti_járdahiba_04

felnémeti_járdahiba_02

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük az egri önkormányzatot és a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t. A Közút Kommunikációs Osztálya arról tájékoztatott minket, hogy a törvényi előírások szerint a járda építése és üzemeltetése teljes mértékben önkormányzati feladat. Társaságukat csak mint az országos közút kezelőjeként kell bevonni az engedélyezési eljárásába, ahol a járdaépítésre benyújtott tervdokumentáció alapján, megfelelő műszaki tartalom esetén arra közútkezelői hozzájárulást adhatnak.

 

Mivel a labda így az önkormányzat térfelére került, a Városüzemeltési Irodánál érdeklődtünk, milyen megnyugtató megoldás születhet az ügyben. Gál Sándor irodavezető közölte: az Önkormányzat jelenleg nem tervez a kérdéses területre gyalogos járdát. Indoklása szerint műszakilag nem biztosított a helyszín, ugyanis vízelvezető árok, elektromos oszlopok és nagy szintkülönbség nehezítené a munkálatokat. A terület szélessége több helyen nem biztosítja a szabványokban előírt méreteket. Újabb probléma, hogy magáningatlanok is érintettek lennének, már a tervezés fázisában.

felnémeti_járdahiba_05

A jelentős többletköltségek es az önkormányzat fedezethiánya miatt tehát nem épülhet meg az említett járdaszakasz – szögezte le Gál Sándor. Hangsúlyozta: az egri önkormányzat számára természetesen fontos a helyiek biztonságos közlekedése, ezért logikus megoldásnak tűnik a Tárkányi utca 4. szàm előtt egy gyalogátkelőhely létesítése, ennek jelenleg a tervezése, ütemezése zajlik. Ez biztonságossá teheti majd az átjutást a túloldalra, ahonnan most is elérhető az Egri úton talalható patika és orvosi rendelő.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló