2022. január 18., Piroska

Eger ügye

#eger #járda #tárkányi út #aláírásgyűjtés

Aláírásgyűjtésbe kezdtek egy egri utca lakói, elegük lett az áldatlan állapotokból

Keller Richárd 2021.05.06. 06:49

Soha nem épült meg egy fontos járdaszakasz a Tárkányi utcában, ami nem lenne tragédia, ha nem a főút és az árok között kellene egyensúlyozniuk az arra gyaloglóknak.

Keskeny, füves, egyenetlen mezsgyén, forgalmas főút és árok mellett kell egyensúlyozniuk csaknem száz méter hosszan az egri Tárkányi úti lakóknak, ha fontos szolgáltatókhoz akarnak eljutni. A méltatlan helyzet oka, hogy a mai napig nem épült járda és zebra a Tárkányi út és a 25-ös főút találkozásánál – tájékoztatta hírportálunkat egy ott élő lakos.

 

Elmondása szerint sokan babakocsival bukdácsolnak itt, hogy elérjék az alig száz méterre lévő patikát és rendelőt, rossz időben pedig sárban csúszkálnak, „dagonyáznak”, mert a járda a Tárkányi út elején elfogy és átkelőhely sincs, hogy átjuthassanak biztonságosan a túloldalra. Néha akkora ott a sár, hogy kénytelenek a lakók az autókkal teli útra lelépni, és az úttesten folytatni a gyaloglást, ez különösen balesetveszélyes a 25-ös főútba csatlakozó kanyar miatt is.

 

felnémeti_járdahiba_06

 

A másik irányba, Eger felől ugyan található egy lámpákkal felszerelt gyalogos-átkelőhely, amelyen áthaladva a másik oldalon zavartalanul elérhető a patika és a rendelő, de az egy elég jelentős kitérő. De nem csupán ez a gond: ahol elfogy a járda, nincs zebra sem, így az átkelés a másik oldalra különösen balesetveszélyes a forgalmas 25-ös főúti csomópont közelében.

 

   

 

"Az egyszerű, biztonságos átkelést még egy dolog akadályozza: sűrű a forgalom és gyakoriak erre a teherautók, kamionok is. Születni kell a túloldalra" – jegyezte meg olvasónk.

Ez az állapot csaknem 50 családi ház lakójának életét keseríti meg nap, mint nap, ezért az ott élők úgy döntöttek, aláírásgyűjtésbe kezdenek. Azt remélik, ha összefognak, megépülhet az áhított járda és átkelőhely.

Megkerestük a felnémeti városrész önkormányzati képviselőjét, Bódi Zsoltot is, aki megerősítette: ismeri a problémát és támogatja az aláírásgyűjtést, miközben azt is kiemelte, hogy ebben a sztoriban nem az önkormányzaté a főszerep.

Az Egri út – mint a 25-ös számú főútvonal egy része – és a Tárkányi út is a Nemzeti Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van. Látható, hogy a jelenleg közlekedésre használt területen nincs elég hely az út és az árok között a járda kialakítására. Ahhoz, hogy a rendeleteknek és a szabályoknak megfelelő járdát lehessen kiépíteni, a jelenlegi csapadékvíz-elvezető árok nyomvonalát módosítani kell. Mivel a csapadékvíz-elvezető árok közvetlenül magántulajdonú ingatlanokkal határos, valószínűleg csak kisajátítással lehetne a megfelelő területet kialakítani

– vázolta portálunknak Bódi Zsolt, aki azt is jelezte, hogy az ügyben már írt levelet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei igazgatójának, de azt nem tudja megmondani, hogy mikor valósulhat meg egy olyan beruházás, amely az itt élők problémáját megoldja.

 

Írásban kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t (április 26-án), illetve az egri önkormányzatot is kérdeztük (április 27-én), de egyelőre egyik helyről sem kaptunk választ.

#GALLERY_83#

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló