2024. május 20., Bernát Felícia

Vélemény

#mirkóczki ádám #berecz mátyás #pajtók gábor

Miért nem hívta még össze Mirkóczki Ádám a rendkívüli, önfeloszlató közgyűlést Egerben?

Csarnó Ákos 2022.03.09. 14:38

Mi van a háttérben?

 

Mert gyáva és hazug? Mert a pillanat hevében nagyobbat mondott, mint amit szeretett volna és már megbánta? Mert szóltak neki, hogy várjon? Mert taktikázik? Mindenki nyugodjon meg, ez csak kommunikáció, taktika, kifárasztás és folyamatos egyeztetés Pajtók Gábor kormánymegbízottal, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltjével.

 

Mindenki emlékszik arra, hogy a legutóbbi Közgyűlésen Mirkóczki Ádám polgármester – miután több alkalommal leszavazta előterjesztéseit illetve nem a neki tetsző módon döntött a testület két dolgot jelentett be: azt, hogy kezdeményezni fogja a testület önfeloszlatását, a másik pedig, hogy három kérdésben megvétózza a testületi döntéseket. Ezekhez azonban testületi döntések kellenek.

 

Az első bejelentést olyannyira erősen akarta kifejezésre juttatni a Közgyűlésen, hogy rögtön a következő keddre, március 1-jére lengette be az ülést. A Közgyűlésre nem nagyon jellemző kocsmai stílusban előadott sértett monológban a képviselőket hívta ki a hóra, hogy lesz-e merszük feloszlatni a testületet amiért nem tudnak együtt dolgozni. Korábban írtam arról, hogy miként törték le a polgármester szarvát, és valószínűleg ez a forgatókönyv az, ami minden polgármester rémálma: nem az lesz amit eltervezett. Abban így aztán van logika, hogy feloszlatást kezdeményezett, de ugyanannyi logika van abban is, hogy ő maga álljon fel. A választáson kapott polgármesterre leadott szavazat semmivel sem ér többet vagy kevesebbet mint egy képviselői, ez látszik abból is, hogy minden képviselőnek és polgármesternek is egy-egy szavazata van.

Habis László (j4), Mirkóczi Ádám(j3) és Pajtók Gábor (j1) az M25-ös átadásán. (Fotó: Komka Péter / MTI)

Na de akkor végül is miért nem lett még eddig összehívva az oszlatós és a vétóról szóló közgyűlés?

 

Ennek magyarázata, hogy taktikai visszavonulót kellett elrendelni. Nyilván Pajtók Gábor sem véletlenül tett látogatást a polgármesteri hivatalba azokban a napokban (ő valahogy minden további nélkül be tudott jutni a beléptető kapukon, mágnes-zárakon, és magát, a polgármester szobáját védő újonnan kiépített kamerarendszeren is keresztül). Ezekben a napokban született meg a két vezető fausti alkujának újabb pontja, az események késleltetése és az ebből kiaknázható lehetőségek Pajtók Gábor és Mirkóczki Ádám javára való felhasználása.

 

Mirkóczki Ádámnak azért megfelelő az időbeli csúszás mert az összehívás minél közelebbi időpontja a választáshoz növeli az esélyét Berecz Mátyás erodálásának, annál közelebb lehet majd megpróbálni telekürtölni a sajtót azzal, hogy "itten a polgármestert báncsák", annál több idő marad végigkilincselni a pártokat Budapesten. Nem vicc, Mirkóczki Ádám vizitelt nemcsak az ellenzéki pártoknál de a Fidesznél is. Az ellenzékieknél – akikkel ugye ő már nem vállal közösséget – hogy fegyelmezzék meg a helyi képviselőiket, a Fidesznél pedig, hogy erősítse a maga által felvázolt Pajtók-vonal olvasatát, miszerint Orojánékra tegyen a központi pártvezetés szájkosarat meg pórázt, és nehogy megszavazzák a vétót.

Itt egy kis kitérőt tennék a feloszlatás mellett a vétók felé. A polgármester három témában élt a törvényben biztosított jogával – vagyis azzal, hogy a szerinte az önkormányzat érdekeit súlyosan sértő döntések újragondolását és így újraszavazását kéri. Az első az alapokmányt érinti, azon belül is a jegyzőkönyvek szöveges alapú, kereshető dokumentum formában való közzétételének biztosítását. A második a nagy port kavart bérlakás-rendeletről és vizsgálat eredményeiről szól (de miért is? Nehogy esetleg kiderüljön – mondjuk csak a példa okáért –, hogy egy magas pozíciót betöltő polgármesteri hivatalnoknak lett egri lakása, önkormányzati dolgozó jutott lakáshoz vagy esetleg ne adj' Isten egy fél kézilabdacsapat lakik önkormányzati bérlakásban?). A harmadik pedig az önkormányzati cégek irányításában és felügyelő bizottságaiban történt személyi változtatások ellenzése miatt történt. Ezekben az esetekben az a közös, hogy a bejelentéstől számított 15 napon belül kell dönteni – minősített többséggel – a vétóról, ami 12-én, szombaton jár le. Ha polgármester jól ki akar ba...brálni a saját hivatalának dolgozóival, akkor az év első négynapos, hosszú hétvégéjétől szabadíthatja meg őket a legvégső, szombati időponttal. Ha nem hívja össze e témában a közgyűlést, akkor a semmibe hull a vétő, a döntések a korábbiak értelmében megmaradnak. Ha viszont összehívja (mint Kövér László este 8-ra a parlamenti ülést az ellenzék kérésére), de valamiért a képviselők nem tudnak megjelenni vagy nem lesz meg a minősített többség, akkor a vétó életbe lép és a korábban elfogadott döntések hatályukat vesztik.

Pajtók Gábornak azért kell az időhúzás, hogy ő is a nyitraista-orojánista szárny megpuhítását tudja elvégezni – vagyis, hogy ha a feloszlatás nem is fog menni, de a vétókat a hat fideszes egri képviselő támogassa, azaz Egerben a Fidesz álljon Mirkóczki Ádám mellé! Ez egyfajta erőpróba is a Fidesz helyi erős emberei között. Azzal nem tudom, mennyire számoltak a helyi Fideszben, hogy mennyire fog az tetszeni a fideszes választóknak, hogy összefog Pajtók Gábor Mirkóczkival, a Fidesz az "árulóval"?

 

Összefoglalva tehát: a feloszlatásban csak a polgármester érdekelt, de igazán ő is csak kommunikációban, hiszen egyrészt ő és három fegyverhordozója igen komoly tiszteletdíjaktól esnének el, másrészt tudja, hogy a feloszlatást nem fogja kimondani a közgyűlés, hisz a Fidesznek ez nem érdeke, a hat fideszes képviselő nélkül pedig nincs oszlatás. Ügyes a húzás, hogy az oszlatást rátolja a testületre, de mint fentebb írtam, ő maga és társai is nyugodtan felállhatnak. De ugye. A vétó fenntartása a polgármesternek is és Pajtóknak is remek lenne. A polgármesternek ez lenne egy erődemonstráció, hogy mégiscsak van még ereje, más kérdés, hogy a következő testületi ülésen újra be lehet hozni a vétózott kérdéseket. Pajtók pedig ott nyerne, hogy végre fel tudna mutatni valamiféle erőt, hogy a "sajátjai" felett van kontrollja, a hat képviselőt kézben tudja tartani.

De a fausti alku legkomolyabb fejezetéről se feledkezzünk el! Amennyiben április 3-án Pajtók Gábor nyer az egri körzetben és a Fidesz marad a kormány mögött akkor Eger teljes mértékben vissza fog kerülni a Fidesz ellenőrzése alá. Mégpedig úgy, hogy mivel Mirkóczki kitaktikázta magát az ellenzékből és már csak a Fidesszel üzletelhet, Pajtókkal és a megregulázott hat fideszes képviselővel ezüsttálcán adja át a város kulcsait a Fidesznek. Ezt csak az elvakultak nem akarják látni. Így lehet mindenki és saját szemében is végérvényesen áruló Mirkóczki Ádám, és így lehet elvtelen, a fideszes körökben is vállalhatatlan vezető Pajtók Gáborból.

Most lehet feltenni magukban a kérdést azoknak, akik a Fidesz szavazóinak tartják magukat. Megéri-e egy ilyen alkut elfogadni, megéri-e Pajtók Gáborra és így Mirkóczki Ádámra szavazni április 3-án?

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló