2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #fidesz #pajtók gábor #közgyűlés #polgármesteri határozatok

A folyamatos kritika után most Oroján Sándor is védelmébe vette Mirkóczki Ádám döntéseit?

Domán Dániel 2021.07.03. 12:45

Úgy tűnik, összezárhat az egri Fidesz Pajtók Gábor kormánymegbízott javára, amivel egyúttal megvédik Mirkóczki Ádám rendkívüli jogrend ideje alatt hozott döntéseit is. Ezzel viszont Oroján Sándor és frakciója megsemmisítik azt a retorikai harcot, amit az elmúlt másfél évben vívtak a polgármester ellen. A helyi Fidesz most lényegében a 22-es csapdájába került: választhatnak, hogy olyat lépnek, ami Pajtóknak eléggé rosszul jön, vagy önmaguknak mondanak ellent.

 

A szerdai ominózus közgyűlésen a képviselők olyan indítvánnyal találkozhattak, amelyhez hasonlót Egerben még nem nyújttottak be, de az országban is ritka eset: Pápai Ákos arra kért felhatalmazást a képviselőktől, hogy Mirkóczki Ádám polgármester folyamatos törvénysértésre való tekintettel vigyék bíróság elé az ügyet, a polgármesteri tisztséget a bíróság szüntesse meg.

 

Tekintve, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásában vizsgálja a helyi önkormányzati döntéseket, különösképpen izgalmas, hogy Pajtók Gábor kormányegbízott, a jövő évi választások várható fideszes jelöltje milyen szinten vonható felelősségre az ügyben. A pénteki nap folyamán a kormányhivatal kérdéseinkre megküldte a válaszát, amely többféleképpen is értelmezhető. Az a bizonyos krumpli a kormányhivatal asztalán is igen forró, így akár az egri közélet legkuszább, választásokat megelőző éve következhet.

közgyül-mirkócki
Fontos tudni, hogy a kormányhivatalok csak ellenőrző szervei az önkormányzatoknak, a mulasztásokra vagy éppen a törvénysértő határozatokra hívja fel a figyelmet, viszont nem szankcionálhatnak. Esetünkben, ha folyamatos törvénysértést észlelnek, pert indíthatnak a polgármester tisztségének megszüntetésére. Abban az esetben, ha a hivatal nem végzi el alaposan a feladatát, a Fidesz – illetve Pajtók Gábor – jelentősen megégetheti magát, még a saját körében is, ha történetesen jogsértő intézkedések felett huny szemet, mondjuk politikai haszonért. (A kormányhivatalok élén viszont politikai kinevezettek állnak, így a következménynélküliség is opció marad.)


Azt a látszatot, hogy a kormányhivatal, így Pajtók Gábor Mirkóczki Ádám segítségére sietett volna, pont Oroján Sándor frakcióvezető tovább erősítette a Karc FM június 2-i adásában (30:00 perctől hallható). Oroján legelső mondatában Pápai Ákost a polgármester vehemens ellenfelének nevezi, ami összecseng Minczér Gábor alpolgármester közgyűlésen elhangzott szavaival, miszerint a Mi Hazánk képviselőjét mindössze holmi politikai bosszú hajtja és nem több.

közgyül-mirkóczki

Oroján részletezi, hogy ő másfél éve kritizál és szeretné, ha nem ez a városvezetés lenne, de szerinte Pápai Ákosnak nincs igaza. A Fidesz frakcióvezetője ugyanazt mondta, amit Mirkóczki is a közgyűlésen: törvénysértést senki se állapított meg. Ennek ellenére azért a frakcióvezető állítása szerint a Fidesz megszavazta az indítványt – tehát cáfolta azt a hírt, ami városban futótűzként terjed: nevezetesen, hogy a két tartózkodó közül legalább az egyik fideszes képviselő lehetett.

 

Mindenesetre most úgy néz ki, hogy

a Fidesz az elmúlt másfél évben minden esetben elment a falig, hogy az összefogás képviselői, illetve Mirkóczki Ádám és csapata is a lehető leghamarabb megbukjon, viszont ennek a lehetőségnek a küszöbén most ők rántják be a kéziféket, ezzel megerősítve azt a gyanút, hogy a polgármester a Fideszhez közelít.

Megeshet, hogy Nyitrai Zsolt távozásával még nem tisztázódtak a viszonyok Fideszen belül, ezért most fejetlenség van – hiszen Pajtók Gábor is kijelentette, hogy nem minden fideszessel fog együtt dolgozni. Oroján egyébként többször ellentmondásba is keveredett önmagával, így ezután a kormánypárti rádió riportere nem feszegette tovább a kérdést, hirtelenjében áttértek a méhlegelőkre.


A Fidesz meglehetősen veszélyesen keveri lapjait, kockáztatva saját jelöltjük helyzetét a választások előtt. Pápai Ákost – aki szintén indul a választásokkor – elértük telefonon és megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy az indítvány egyszerű politikai haszonszerzésnek tartják majd. Elmondta, hogy ettől nem tart, csak el kell olvasni mindenkinek a nyolc pontot és értelmeznie azokat. Úgy gondolja, a képviselőknek jobb az árnyékban ülni, mint kimenni a napra. A közgyűlési felhatalmazásra szerinte azért van szükség, mert a hibás döntések iránya öncélú, ezt a képviselők többsége már tapasztalta és szóvá tette.

közgyül-pápai

Nyomatékosította, hogy azóta többen megkeresték hasonló ügyekben, amelyek alátámasztják a vádpontok megalapozottságát.  A közgyűlésen is arról beszélt, hogy aki tartózkodik vagy nemmel szavaz, az arról dönt, hogy jóváhagyja a polgármester törvénysértő tevékénységét és mentesíti a felelősségre vonás alól.


Említésre érdemes, hogy Berecz Mátyás – aki elsőként fogalmazta meg májusban, hogy Mirkóczki Ádám és Pajtók Gábor rendszeresen együtt mutatkozik – még nem lépett az ügyben. A DK, a Jobbik és az LMP támogatottja ebben a kérdésben homályosan fogalmaz közösségi oldalán:

Egy önkormányzat működésének két fontos vezérelve van: a törvényesség és a lakosság szolgálata. Pápai képviselő úr által felterjesztett javaslatot a közgyűlés nem fogadta el, de az ügy tisztázása érdekében magam is szükségesnek tartom az anyag jogi vizsgálatát.

Úgy tűnik, az ügy sorsdöntő lehet a választások kimenetelére is. Információink szerint jövő héten várható rendkívüli közgyűlés Egerben, ugyanis más kérdésekben kell halaszthatatlanul döntenie a képviselőknek, de komoly esély van arra, hogy a polgármestert érintő indítvány újra előkerüljön.

 

(Fotók: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló